Dobrich Online Виж пълната версия

Цената на автобусните билети се повишава

2012-03-12 14:49:12

Цените на билетите за междуградски превоз ще се увеличат с около 50 ст. от 1-ви април, съобщи изпълнителният директор на „Пътнически превози” АД Валентин Василев.

Причина за покачването е повишаването на цените на горивата, които стоят в основата на поскъпването и на всички останали стоки, както и на консумативите в транспорта. Вдигането на билетите е на стъпки, тъй като няма как другояче да се определят, коментира Василев. Не е ясно отсега и какво ще успеят да компенсират. Това ще стане през идния сезон, когато пътникопотокът се нормализира след парализиращата зима. Опитът обаче досега показвал, че резултатите от покачването на цените на билетчетата са под очакванията, коментира Василев.


Засега повишаване на цените на билетите в градския транспорт в Добрич не се предвижда. За автобус, микробус или тролей си остава левче. „Този въпрос въобще не стои на дневен ред пред нашата фирма”, заяви управителят на "ПГ - Комерс" - Георги Николов. Митко Митев – шефът на „Тролейбусен и автобусен транспорт” припомни, че цената на билет за автобус е 1 лев от февруари м.г., а за тролей – от 1-ви декември. Предпоследната промяна е била в края на 2008 година. Общинският превозвач трудно ще компенсира повишаването на цените на горивата, но по-големи опасения има от предстоящия проект за водния цикъл.

 

В Балчик се повишават цените на билетите и за вътрешен, и за извънградски транспорт съобщават от "Пътнически превози" ЕООД  и ЕТ "Марин Хаджиев". От 1-ви април пътуването с градски транспорт ще струва 80 стотинки, а с 50 стотинки ще се повиши цената на билетите по линиите Балчик - Албена, Добрич - Дропла и Добрич - Дъбрава. Цените на картите също се повишават – с 4 лева за градски и с 15 лева извън територията на Белия град.