Dobrich Online Виж пълната версия

Парламентът прие промените в кабинета

2012-03-21 11:28:26

Депутатите подписаха оставките на Трайчо Трайков и Стефан Константинов и одобриха предложението на правителството на тяхно място да седнат Делян Добрев и Десислава Атанасова.

Парламентът ремонтира правителството и очаквано разреши смяната на двама възлови министъра в състава му.

Досегашният зам.-министър на икономиката и енергетиката Делян Добрев се закле като министър, а шефката на здравната комисия в Народното събрание Десислава Атанасова – като министър на здравеопазването. От правителството си тръгват Трайчо Трайков и Стефан Константинов.

Както и досегашните промени, така и тези, бяха представени пред депутатите не от премиера Бойко Борисов, а от заместника му и финансов министър Симеон Дянков.

Ремонтът беше обявен в края на миналата седмица. Тогава стана ясно, че Константинов е подал оставка заради серията скандали в здравеопазването. Те започнаха с разкритията за големите бонуси в сектора, след които си отиде шефката на Здравната каса Нели Нешева. Върха си скандалът обаче стигна след разследването на ТВ7, което разкри, че цената на лекарствата, произвеждани от „Софарма”, в България са с пъти по-скъпи от тези в съседните страни.

За разлика от отстраняването на Константинов, което беше очаквано,Трайков се раздели с поста си изненадващо за всички, включително и за него.

Поисканата му оставка стана повод за няколко дневна задочна словесна битка между вече бившия министър, премиера и негови колеги в кабинета. След искрите и напрежението обаче при последната си среща с депутатите от ГЕРБ Трайков им благодари и обяви, че винаги ще могат да разчитат на него. Те пък го изпратиха с аплодисменти.