Dobrich Online Виж пълната версия

Трафикът на хора носи над 12 милиарда долара годишно

2012-03-22 13:06:34

37 мъже и 480 жени от България са станали жертва на трафик с цел сексуална експлоатация през миналата година, като Добрич е в десетката, стана ясно на среща в областна управа днес

На срещата присъстваха социални работници, психолози, педагогически съветници и инспектори от полицията и детска педагогическа стая. Българската асоциация по семейно планиране и сексуално здраве (БАСПСЗ) стартира кампания за превенция на трафика на хора и в частност, трафик с цел сексуална експлоатация, съвместно с международни организации и държавни структури, съобщи зам.-областният управител д-р Катя Ганова в началото на срещата. Основният инструмент в кампанията е анимационен филм „Две малки момичета”, създаден по два истински случая на трафик на момичета от Албания от британска режисьорка. Авторите на този филм работят и върху преноса на дрога от жени като „мулета”.


Кампанията се провежда в 11 страни – страни на произход на трафик и България е една от тях.


Д-р Рада Стаменкова от БАСПСЗ съобщи, че всяка минута един човек става жертва на трафик в световен мащаб. От тези жертви, 175 хиляди са от Източна Европа. България е едновременно и страна на произход, и страна на транзит, и страна на крайна дестинация. Българки са насилствено пращани в богати държави или на място на военен конфликт, съответно войска, където има потребност от такива услуги. През България преминават жени от Русия, Украйна, Молдова и Беларус. По Черноморието и в големите градове България се явява и като страна на крайна дестинация. Процесът е динамичен, защото инвестициите са малко, а икономическата изгода – голяма.


Вече дори близки роднини продават жертвите. По-актуални са двата сценария от филма за гаджето-предател и братовчедът, от когото би следвало да се очаква закрила.


Топ 3 на най-уязвимите региони в страната по отношение на трафик с цел сексуална експлоатация са Сливен, Варна, Монтана, като Добрич също е в челната десетка.


По отношение на трафика на деца, на първо място е Бургаска област. 80% от жертвите на трафик са извеждани от страната с цел сексуална експлоатация. За 2011 г. официално регистрираните случаи в страната са 517. В 480 от тях става дума за жени и девойки, а  в останалите – за мъже и младежи. Голям е процентът на нерегистрираните случаи.