Прогнозират ръст на добива на пшеница през тази година

Около 5,8 млн. тона пшеница ще бъдат произведени в България през 2021 година. Прогнозата е на Центъра за икономически изследвания в селското стопанство. Това е с 15% повече от добивите през миналата година.

ДФЗ отпуска 5 млн. лв. за съфинансиране на застраховки на селскостопанска продукция

Земеделските стопани ще получат 5 млн. лв. за 2021 г. по схемата за подпомагане „Помощ за съфинансиране на застрахователни премии при застраховане на селскостопанска продукция“.

Областните служби „Земеделие“ публикуваха списъци със свободни пасища, мери и ливади

Областните дирекции „Земеделие“ публикуваха списъци със свободни имоти от Държавния поземлен фонд (ДПФ) с начин на трайно ползване „пасища, мери“ и „ливади“ за стопанската 2021/2022 г.

Евродепутатите обсъждат Закона за здравето на животните

Членовете на комисията по земеделие и развитие на селските райони в Европейския парламент ще обсъдят заедно с представители на Европейската комисия влизането в сила на Закона за здравето на животните.

Започват проверки на здравословното състояние на пчелните семейства в цялата страна

Областните дирекции по безопасност на храните (ОДБХ) започват проверки в цялата страна на здравословното състояние на пчелните семейства и тяхната регистрация.

От 1 март стартира прием по мярка „Кризисно съхранение на вино“

От 1 март до 12 март 2021 г. стартира прием по мярка „Кризисно съхранение на вино“.

Утре започва изплащането помощите за хуманно отношение за птици

От 22 февруари трябва да започне изплащането на на държавната помощ за хуманно отношение към птиците, предвижда графикът на ДФ „Земеделие”. Размерът на финансовата подкрепа за 2021 г. е 35 000 000 лв, напомнят от ведомството.

От 9 март започва прием по схемата за контрол на вредители по картофите

Земеделските стопани могат да кандидатстват по схемата за държавна помощ „Помощ за компенсиране разходите на земеделски стопани, свързани с изпълнение на мерки по „Национална програма от мерки за контрол на почвени неприятели...

От понеделник зеленчукопроизводителите кандидатстват за борба с вредителите по доматите

От понеделник в областните дирекции на ДФ „Земеделие“ се отваря прием по схемата „Помощ за компенсиране разходите на земеделски стопани, свързани с изпълнение на мерки по „Национална програма от мерки за контрол на доматен ...

Само 30% от пчеларите са се записали в системата за информиране при пръскане

Около 4000 пчелари са се регистрирали в Електронната платформа за оповестяване на растителнозащитните, дезинфекционните и дезинсекционните дейности (ЕПОРД), съобщават от Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ).