Преглед на печата

Борисов: Туризмът се мести в Пловдив, НАП във Велико Търново

Преглед на печата
„24 Часа":

Борисов: Туризмът се мести в Пловдив, НАП във Велико Търново

Сектор „Туризъм" на икономическото министерство заедно с ръководещия го заместник-министър Иво Маринов се местят в Пловдив. Новината съобщи премиерът Бойко Борисов, докато прерязваше лентата на новата сграда, която ще приюти администрацията.
Засега рокадата не е официална, но министър-председателят обеща това да се случи съвсем скоро на заседание на Министерски съвет. Той разясни, че градът е избран, тъй като е бил средище на траки, римляни и византийци, а в допълнение на това в него се намират и различни институции, които да подкрепят дейността на администрацията.

„Труд":

Патриарсите на Русия и България отслужиха Света литургия

Българският патриарх Максим и патриархът на Москва и на цяла Русия Кирил заедно отслужиха Света литургия в храма "Свети Александър Невски".
Двамата патриарси бяха седнали на тронове, поставени на подиум, а срещу тях в две редици са българските митрополити и руски духовници. Храмът бе пълен с миряни.
Сред присъстващите бяха президентът (2002-2012 г.) Георги Първанов, Симеон Сакскобургготски и съпругата му Маргарита, народни представители, посланикът на Русия у нас Юрий Исаков.

„Новинар":

Огромен бук падна и уби двегодишно дете

25-метров бук падна върху пейки в местността "Кьошковете" в Шумен и уби дете. Двама мъже са ранени. Сигналът за инцидента, който е станал малко след заслон по еко-пътеката в парка, е подаден около 19ч. Букът се е стоварил върху две пейки в местността "Кьошкове", малко след заслона по екопътеката. На пейките са седели майка с 2-годишното й дете и двама мъже. Дървото е паднало с цялата си тежест върху хората, установили полицаите.

„24 Часа":

Шест температурни рекорда в страната

Пет температурни рекорда регистрираха в страната синоптиците, съобщи БТА.
Най-топло е било в Сандански и Свищов. Там са отчетени 30,4 градуса. Предишната най-висока температура по това време на годината в Сандански е измерена през 1947 г. - 30 градуса. Досега рекордът в Свищов е бил 28,2 градуса, измерени на тази дата през 1983 г.
В Оряхово термометрите са отчели 28,00 градуса, което поставя също рекорд. Най-високата измерена там по това време на годината температура е била през 1983 г. - 27,5 градуса.