Преглед на печата

Съдът: Чеци е агресивен и прикрит. Гаф вдигна такса здраве

Преглед на печата
„24 часа"

Съдът: Чеци е агресивен и прикрит

Николай Русинов-Чеци, който в петък бе обвинен за убийството на Яна Кръстева в Борисовата градина, е агресивен, прикрит и с колебания в либидото.

Психологическата експертиза показва, че той е човек, който игнорира собствените си недостатъци, неотстъпчив е и иска да доминира. Само тези изводи са достатъчни, за да разколебаят образа, който Русинов иска да изгради за себе си, че е добър човек, обяви съдия Мими Петрова. Късно вчера тя остави 35-годишния мъж в ареста.

Чеци бе задържан на 27 април в 16 часа, след като от Австрия пристигнаха резултатите от ДНК експертиза на 7 косъма, открити по тялото и в лявата ръка на Яна. 5 от тях са на Чеци, а два - с неизвестен засега мъж. Затова и повдигнатото обвинение на Русинов е за убийство, извършено в съучастие. Тялото на Яна бе намерено на 10 юли 2011 г. Първо бе задържан Пламен Трифонов, но в петък той бе оневинен.

„24 часа"

Иван стана Ноа-Жан, Мария - Санта Мария

Какво по-голямо доказателство, че традициите не са това, което бяха, щом и Иван отпада от първата десетка на имената в София. А се появяват вариации като Иван-Ричард, Ноа-Никола-Жан, Марк Антоний, Салвадор Си Джей, Уинстън-Захари...

Измежду 67 хиляди варианта на имена днес има момиченца, наречени на бедствие, или пък Санта Мария, Озарена, Ума...

Личните имена вече губели познатото си звучене и се ориентирали на Запад, та детето да не остане в България, тълкуват учените.

На пръв поглед - нищо лошо, глобализация... Всъщност за пореден път успяваме да докараме явлението до неговата карикатура.

„Труд"

Трима души са убили Яна, доказва ДНК експертизата

Трима са участниците в убийството на 28-годишната Яна Кръстева. Това доказва ДНК експертизата, която съдът получи от Австрия.

Намерените 7 човешки косъма показват, че в нощта на престъплението Яна е имала контакт с трима мъже. Според ДНК анализа, един от тях със сигурност е Николай Русинов, известен като Чеци. Той е обвинен в съучастие.

Софийският градски съд го остави днес в ареста. 35-годишният Русинов бе задържан в петък, след като от Австрия пристигна новата експертиза. Той обаче никога не е отричал, че е имал интимен контакт с момичето. Но твърди, че няма нищо общо с убийството й.

Останалите двама са неизвестни, но нито един от седемте намерени човешки косъм не е на Пламен Трифонов, който беше заподозрян досега за убийството. Днес Николай Русинов отказа всякакъв коментар по случая.

„Труд"

Създават проектна компания за 7-ми реактор на АЕЦ "Козлодуй"

В следващите десет дни ще бъде създадена проектна компания за строителството на седми реактор в АЕЦ „Козлодуй", съобщи пред журналисти министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев в Козлодуй.

Междуведомствена група с участието на различни институции прави пътна карта как ще се случи проектът. Едно от първите действия е да се създаде проектната компания, 100 % собственост на АЕЦ „Козлодуй". Впоследствие тя ще търси да привлече стратегически инвеститор за изграждането на реактора. Първоначалният капитал в нея ще бъде няколко милиона лева.

"Създавайки проектната компания още в началото ние гарантираме, че няма да се застраши по никакъв начин сигурността и финансовата стабилност на АЕЦ „Козлодуй" така, както това беше направено с НЕК, защото при строителството на „Белене", вместо да се създаде проектна компания в самото начало и тя да носи риска от тази инвестиция, всъщност под риск бе поставено финансовото състояние на НЕК до момента, в който тя е в невъзможност да обслужва своите кредити", посочи Добрев.

„Стандарт"

Гаф вдигна такса здраве

Гаф на бившия здравен министър Стефан Константинов вдигна таксата за доктор и лечение в болница. От днес пациентите ще плащат по 2,90 вместо по 2,70 лева за преглед при джипито. А при престой в лечебница ще броят по 5,80 вместо по 5,40 лева за всеки ден.

Причината - от днес минималната работна заплата се вдига с 20 лева и става 290. Двете здравни такси са вързани с нея по закон. Те са съответно 1 и 2% от минималното възнаграждение. Още в края на миналата година кабинетът реши това да бъде отменено. Константинов и екипът му обаче не направили промяната. От днес по-високите такси ще бъдат за сметка на хората и на бюджета. "Ще променим закона възможно най-бързо", обеща пред "Стандарт" новият министър Десислава Атанасова.

„Стандарт"

Министри се клонират

По два кабинета - един в София и един в Пловдив, ще имат министрите на икономиката и на земеделието. Той като ведомството на Делян Добрев ще премести сектора си "Туризъм" в Града под тепетата, а Мирослав Найденов вероятно ще "разквартирува" дирекциите по животновъдство и растениевъдство, когато шефовете отиват във филиалите, те ще трябва някъде да "подвият крак", да приемат посетители и подчинени. Към кабинета, естествено, трябва има и секретарка, която да движи делата, докато началникът го няма. Самите министри няма как да си сменят местожителството, защото голяма част от работата им, седмичните заседания на Министерския съвет и парламентарните комисии са в София. Ако се преместят целите министрества, на практика те ще имат не повече от ден-два да прекарват извън столицата.

Кабинет на морето би могъл да си заформи и транспортният министър Ивайло Московски, тъй като "Морска администрация" също ще има нов адрес - Варна или Бургас. От друга страна, тъй като има идея Националната компания "Железопътна инфраструктура" също да отиде в Пловдив, Московски може да си избере къде да си направи втори офис.

„Монитор"

Гурбетчиите ни масово се връщат от Гърция

Гурбетчиите ни започнаха масово да се връщат от Гърция, установи проверка на „Монитор". Цели семейства от Добрич, работили повече от 16 години в южната ни съседка, се прибраха окончателно. „Там вече не е същото. Работа няма от 4-5 месеца, а и заплатите рязко паднаха", обясниха Елена и Тихомир, които работили и живели с децата си в Гърция 10 години. По същата причина от Атина се завърнала и Милена, която 16 години гледа възрастни хора. „Има българи, които чакат по 7-8 месеца за работа, трупат борчове и после се наемат за по 200-300 евро заплата", каза тя.

„Монитор"

Патриарх Кирил си тръгна с кутре

Руският патриарх Кирил, който бе на тридневна визита у нас, си тръгна от страната ни с куп подаръци, сред които и 2-месечно кученце. То му бе подарено минути преди отпътуването му в неделя от Светлана Шаренкова - председател на форума „България - Русия" - главният организатор и координатор на програмата за визитата му. Черно-бялото пале, което е родено на 3 март, е от породата „Българско овчарско куче".

„Монитор"

Чеци планирал бягство в ЮАР

Арестуваният за убийството на Яна Кръстева в Борисовата градина Николай Русинов-Чеци е планирал да замине в ЮАР малко след като тялото й беше намерено на 10 юли 2011 г. Това заяви вчера в Софийския градски съд прокурорът по делото Стефан Рачев. Той се позова на думите на приятел на 35-годишния арестант. Съдия Мими Петрова остави заподозряния в ареста и го определи като агресивен и прикрит човек.