Сити измести Юнайтед от върха

"Гражданите" спечелиха градското дерби срещу "червените дяволи" с 1:0 и са на две победи от титлата.

Сити измести Юнайтед от върха
Манчестър Сити победи у дома Манчестър Юнайтед с минималното 1:0 в градското дерби от 36-ия кръг на Висшата лига и се изкачи на върха във временното класиране. Единственото и победно попадение за „гражданите” отбеляза Венсан Компани (45+1). Българският нападател Димитър Бербатов пък остана на резервната скамейка на „червените дяволи”.

След този мач съперниците имат по 83 точки, а до края на сезона остават 2 кръга. В тях за „гражданите” предстои гостуване на Нюкасъл и домакинство на КПР, докато „червените дяволи” имат мач у дома с уелския Суонзи и гостуване в последния кръг на Съндърланд.

Сблъсъкът на „Етихад Стейдиъм” започна с по-интересни атаки на „червените дяволи”, които обаче не създадоха голова опасност пред вратата на Джо Харт. Постепенно „гражданите” взеха инициативата и в 15-ата минута бяха близо до откриванена резултата, но Фил Джоунс се намеси решително и пресече остро центриране на Карлос Тевес. Сити продължи да владее повече топката, докато ггостите действаха предимно на контраатаки, а опасни положения пред двете врати липсваха.

Натискът на „гражданите” се засили към края на полувремето. Така в добавеното му време след центриране от корнер Венсан Компани се извиси над всички и с глава прати топката във вратата на Де Хеа за 1:0.

Юнайтед се опита да отговори още в първите секунди след почивката, след като Уейн Рууни нанесе опасен удар, избит с вещина от Джо Харт в ъглов удар. В игра за „червените дяволи” се появи още един нападател в лицето на Дани Уелбек, но и с този си ход Алекс Фъргюсън не успя да усили достатъчно атакуващата мощ на своя тим.

Четвърт час преди края прехвърчаха искри и между мениджърите Алекс Фъргюсън и Роберто Манчини, след като шотландският специалист отправи реплики към италианския си колега във връзка с жълт картон за дефанзивния халф Найджъл Де Йонг, заменил малко преди това Карлос Тевес.

Манчини вкара още един бранител, като Майка Ричардс замени офанзивния халф Давид Силва. Фъргюсън пък смени Скоулс и Нани съответно с Антонио Валенсия и Ашли Йънг. До края на мача двата тима продължиха да водят здрава битка, а в 88-ата минута Де Хеа спаси мощен удар на Гаел Клиши от около 17 метра. В добавеното с 5 минути време на мача Юнайтед натисна, но не успя да създаде опасно положение пред вратата на Джо Харт.

В крайна сметка Сити спечели заслужено градското дерби и се изкачи на върха във Висшата лига заради по-добрата си голова разлика от Юнайтед. "Гражданите" се нуждаят от две победи в оставащите два кръга, за да триумфират с титлата.