Преглед на печата

Преглед на печата
Рехав първомайски митинг на БСП, поредно настояване от ЕС за пряк избор на висшите съдии, неразбории в делото за убийството на Яна

Отзвукът от деня на труда 1 май е водеща тема за всекидневниците.

„БСП събра рекордно малко хора на първомайския си митинг" - съобщава в. „Сега".
"Управляващите действат по бандитски, по разбойнически и дори и преди тези, които не ни харесват, имаме отговорността да сменим тази власт", заяви лидерът на БСП Сергей Станишев.
Необичайно малко хора дойдоха на първомайския митинг на БСП тази година. Въпреки уверенията, че на пл. "Народно събрание" са се стекли между 5 и 6 хил. души според социалисти, те не надвишаваха 3 хил. Според медийни публикации м.г. са присъствали над 15 хил. души, а през 2010-а - 10 хиляди.
Празникът на труда мина под мотото "Ден на гнева". Лидерът на партията Сергей Станишев заяви, че няма кой друг освен БСП да спре ГЕРБ и Бойко Борисов "и ние ще го направим". Младите социалисти пък събираха в касички жълти стотинки, за да помогнат на финансовия министър Симеон Дянков "да върже бюджета". Множеството обаче не разбра призивите срещу АСТА.
Най-голямата интрига на събранието бе присъствието на президента Георги Първанов сред хората, но не и на трибуната. Самият той отказа да коментира случващото се..." - продължава всекидневникът.

В. „Стандарт" помества публикация за митинга на БСП, озаглавена „Станишев на трибуната, Първанов - в публиката":
„Депутати разказаха, че от лагера на Първанов настояли той също да има слово на митинга. От "Позитано" 20 обаче наредили сценария, без да се съобразят с него, тъй като по традиция само лидерът държи реч. В кулоарните интриги се спряга и името на Драгомир Стойнев, който като шеф на социалната комисия трябвало да има думички, но кандидатурата му за лидер на БСП го оставила без микрофон."

В. „Дневник" цитира реплика на премиера Борисов по повод на протестната акция на социалистите: „Дори на магистрала "Тракия" има повече работници, отколкото на митинга на БСП."
"Поздравявам всички трудещи се с Празника на труда и се гордея, че днес съм с работниците, които изграждат Лот 4 на магистрала "Тракия". Тук има повече работници в момента, отколкото хората, които БСП успя да събере от цялата страна и да ги закара в София". Това заяви премиерът Бойко Борисов при проверката си на строителството на магистрала "Тракия", цитиран от "Фокус".
"Любопитно е, че тук всички знаеха, че има митинг в София, но не знаеха, че е на БСП, защото бяха прочели, че ще се организира някакъв протест. Колкото до призивите на БСП, най-добре е да чуят един 65-годишен булдозерист, който от сутринта работи на Лот 4 и според когото - "тук има работа за целия китайски народ, стига на човек да му се работи" - коментира министър-председателят.
Според премиера празникът на труда се усеща по-добре сред работещите, които изпълняват срокове и виждат как магистралата израства под ръцете им, отколкото в Борисовата градина на митингите на БСП." - се казва още в публикацията.

Всекидневниците поместват и информации за състоянието на пазара на труда и на домакинствата.

„100 работещи вече изхранват почти 80 пенсионери" - пише в. „Сега".
„Ефектът от мерките на ГЕРБ за справяне с дефицита на осигурителната система засега води само до намаляване броя на осигурените и увеличаване на пенсионерите насред кризата. Коефициентът на зависимост се е вдигнал драстично до 79.53% за 2011 г., което означава, че вече 100 осигурени изхранват почти 80 пенсионери, показват данните на НОИ. Ръстът от повече от 2% спрямо 2010 г. е стряскащ, тъй като в последните три години не е минавал 77.5%.
Въпреки предупрежденията, че не е разумно пенсионната реформа да започва в разгара на кризата, защото това ще доведе до наплив от излизащи от пазара на труда хора, мнозинството реши силно да затегне условията за пенсиониране веднъж в края на 2010 г. и после дни преди края на 2011 г. Първо бе отменена точковата система и възможността да се купува разсрочено недостигащ стаж. А тази година изненадващо бе вдигната възрастта наред с планираното увеличение на изискуемия стаж.
В резултат на мерките през 2010 г. над 11 700 повече българи решиха да се пенсионират спрямо предходната година. Инвалидните пенсии скочиха с 2000 и минаха 39 500. Общият брой на новоотпуснатите пенсии тогава беше над 113 000...
В същото време заради неадекватната политика на управляващите в подкрепа на бизнеса той бе натоварен в кризата с допълнителна осигурителна тежест и продължава да страда силно от административни пречки, както и да чака разплащането на над 400 млн. лв. дългове на държавата. След намалението с 2% на вноската за фонд "Пенсии" през 2010 г., през м.г. тя отново бе увеличена с 1.8%. Минималните прагове нараснаха административно със среднодоговореното 5.6% и там, където нямаше договорка, въпреки предупрежденията на работодателите, че след като нямат възможност да плащат повече, ще се стигне до съкращения..." - се казва в статията.

От своя страна в. „Стандарт" отделя място на темата за трудовата миграция на българите, предизвикана от безработицата:
"Близо 400 хиляди българи са сменили местожителството си в последните 10 години, за да търсят препитание. За периода 2000-2010 година от едно населено място в друго са поели точно 379 181 души. Това сочи проучване на Българската стопанска камара /БСК/, цитирано от economymagazine.bg. То е проведено в рамките на проект "Разработване и внедряване на информационна система за оценка на компетенциите на работната сила по браншове и региони".
По-голямата част от тези близо 400 хиляди души (64.5 на сто) мигрират извън рамките на областта, в която са живеели. С най-голям относителен дял от променилите местоживеенето си са лицата, заселили се в областите София (столица) - 32.1 на сто, Варна - 10.8 на сто, Пловдив - 7.7 на сто, и Бургас - 5.5 на сто...
Вследствие на кризата спадът в заетостта при мъжете е по-голям от този при жените. Въпреки това заетостта сред мъжете продължава да е по-висока от тази сред жените и средно за шестте месеца на 2010 г. коефициентът на заетост при мъжете е 60.3%, а този при жените е 55.3%. Освен това, намалява броят на самостоятелно заетите (с 24.9 хил.), на наетите лица (със 105.3 хил.) и на неплатените семейни работници (със 1.4 хил.)..."

Вестниците в сряда съобщават и за поредното настояване на ЕК за пряк избор на членове на Висшия съдебен съвет.

„С писмо до правосъдния министър Диана Ковачева изпратено миналата седмица, главният секретар на Европейската комисия (ЕК) Катрин Дей отново е посочила като ключова стъпка в съдебната реформа нуждата прекият избор на членовете на Висшия съдебен съвет (ВСС) от магистратската квота да бъде въведен още от тази година.
Според нея това ще помогне за връщането на доверието към съвета от страна на обществото и магистратурата, но и ще бъде важна начална точка за провеждането на по-сериозна реформа в съдебната власт.
Следващият състав на ВСС ще бъде избран през есента. Той ще проведе ключови избори - на следващите главен прокурор и председател на Върховния касационен съд, както и на стотици съдебни и прокурорски началници.
Два независими източника, пожелали анонимност, потвърдиха за съдържанието на писмото и уточниха, че то е изпратено на 24 април. В него се казва още: "Трябва да е ясно, че нашите анализи показват, че е осъществимо и желателно директният избор да бъде въведен навреме за сформирането на новия Висш съдебен съвет през есента тази година", пише в писмото  Катрин Дей. Според нея подобна промяна при избора на състава на ВСС значително би подобрила изпълнението на неговите конституционни функции."
Това е второто писмо на Дей във връзка с промените в закона за съдебната власт, които бяха приети от правителството преди две седмици и чието обсъждане започна миналия петък в парламентарната правна комисия.
В началото на април писмо със същата позиция беше отново изпратено до Ковачева и премиера Бойко Борисов. В него се препоръчваше да се обсъди възможността за пряк избор заради притесненията, че съветът не представлява достатъчно добре интересите на редовите съдии и прокурори." - информира в. „Дневник".

„Прекият избор на членовете на Висшия съдебен съвет (ВСС) от съдийската квота ще бъде важна начална точка за реформа на правораздаването и за връщането на общественото доверие към съвета.
Това се казва в писмо на главния секретар на Европейската комисия (ЕK) Катрин Дей, изпратено на 24 април до правосъдния министър Диана Ковачева.
Част от писмото, цитирано от Медиапул, гласи: „Нашите анализи показват, че е осъществимо и желателно директният избор на бъде въведен навреме за сформирането на новия Висш съдебен съвет през есента. Подобна промяна значително би подобрила изпълнението на неговите конституционни функции"...
Следващият ВСС ще назначава нов главен прокурор, председател на Върховния касационен съд и директор на Националната следствена служба." - пише по същата тема в. „Труд".

Друга широко отразена тема във всекидневниците е новото развитие по делото за убийството на Яна Кръстева в Борисовата градина.

„Двама младежи - бивше гадже на Яна Кръстева и момче, с което тя излизала в последните дни преди смъртта си, са разпитвани и проверявани за алиби.
Прокуратурата дори пратила биологичен материал от единия за ДНК анализ в Инсбрук, Австрия. Експертизата обаче показала, че няма негов косъм сред 7-те, намерени по трупа на удушеното момиче и изследвани в чужбина.
Пет от космите са на Николай Русинов - Чеци, който в петък беше обвинен за убийството и засега остава в ареста на Нацианалната следствена служба.
Другите два са от глава и крайник, но не е ясно дали са от един или двама души. Самоличността им не е ясна, в изследванията не се сочи дори дали са от мъж или жена. Единият косъм бил в лявата ръка на Яна, а другият - върху гърдите й. От ДНКанализа става ясно само, че двата косъма не са нито на Чеци, нито на първия задържан Пламен Трифонов..." - пише в. „24 часа".

„Яна Кръстева е била с вързани ръце, преди да бъде удушена. Около китките на 28-годишната жена са открити синини, които показват, че преди да умре, почти е бил спрян притокът на кръв над дланите.
Това показва допълнителна съдебно-медицинска експертиза. Яна била със синини по лицето и бедрата, а петото ребро било счупено. Находките опровергават версията, че преди да се прости с живота, Яна е извършила доброволен полов акт.
Младата жена бе открита удушена и полугола в Борисовата градина. Тялото бе намерено на 10 юли миналата година в храсти край алея в парка. Първоначално за злодеянието бе задържан 34-годишният бездомник Пламен Трифонов. Почти десет месеца по-късно, в петък, обвиненията срещу него отпаднаха, а зад решетките бе прибран Николай Русинов-Чеци (35 г.). Причина за обрата стана становището на съдебни медици от Инсбрук, Австрия, които доказаха, че пет от открититевърху трупа седем косъма са на Чеци и нито един на бездомника...
Обвинението е категорично, че през тези часове Чеци е бил с Яна. Справка на мобилен оператор показва, че телефонът му е бил в Борисовата градина по това време. В 5,30 ч оттам пуснал празен есемес до Словения. Получателят бил бизнесмен. Засега разследващите не намират връзка между съобщението и убийството. Предполага се, че е пратено погрешка.
Съдът обърна внимание на въпроса защо, след като Чеци е научил за убийството, е избягал в Турция..." - допалва темата в. „Труд".

В. „Сега" също отделя място на темата:
"Единственият доскоро заподозрян за убийството на Яна Кръстева - Пламен Трифонов, бе пуснат в края на 2011 г. от ареста поради недостатъчни доказателства. Той заплаши, че ще съди свидетелствалите против него.
ДНК експертизата, за която българската държава похарчи 15 хил. евро и чака 9 месеца да пристигне от Австрия, се оказа напълно ненужна на съдия Мими Петрова, за да остави за постоянно зад решетките Николай Русинов. Той е заподозрян за убийството на Яна Кръстева в Борисовата градина на 10 юли м.г. За малко обаче магистратът да компрометира този арест, след като просрочи първоначално позволения срок на задържане от 72 часа и закъсня с гледането на мярката за неотклонение, докато се запознае с материалите по делото. Съдия Петрова посочи, че за нея най-важните доказателства са нараняванията по Русинов, забелязани след престъплението, които той обяснил с падане от колело. Тя допълни, че обвиняемият е компрометиран като добър човек, след като признава, че е правил секс с жертвата и я е зарязал сама в парка на зазоряване. Това, а не съвпадението на митохондриалната ДНК от косми, намерени по убитото момиче, е достатъчно според нея за оставянето на Русинов в ареста, а то бе известно още преди 9 месеца..."

Източник: NEWSBG
Коментирай

Споделете в социалните мрежи:

Google+