Рекордна жега на нос Калиакра

И на втори май не се размина без температурни рекорди. Дежурните синоптици на НИМХ при БАН съобщават, че до момента в страната са регистрирани четири температурни рекорда. Във Варна са измерени 26.4 градуса, на нос Емине – 24.6 градуса, на нос Калиакра – 24.1 градуса, а в град Пазарджик – 29.8 градуса.

Рекордна жега на нос Калиакра

В Русе е регистрирана най-високата температура за днес – 32 градуса, но тя не е рекордна.

Високи температури са регистрирани още на отделни места в Дунавската равнина – 29 - 30 градуса, Елхово – 30 градуса, Сандански – 30 градуса, Пловдив – 30 градуса и други.


 

В Добрич също бяха измерени 30 градуса днес, което за разлика от вчера не е рекорд.

 

През тази нощ ще бъде ясно, а минималните температури сутринта ще са между 8° и 13°. И утре ще се задържи топло, ще бъде предимно слънчево. Но в следобедните часове по-лабилно, с развитие на купеста облачност над Западна България и планините. Само на отделни места ще превали за кратко. Максимални температури между 26° и 31°.

Постепенно понижавайки се, атмосферното налягане вече ще е по-ниско от средното за май.

Предимно слънчево ще бъде и по Черноморието. Ще духа слаб източен вятър. Температурите по крайбрежието ще достигат до 22°-24°. Температурата на морската вода вече е около 15°, а вълнението на морето ще е слабо.