Преглед на печата

Заплати и пенсии скачат догодина; Ще разселват 20 ведомства.

Преглед на печата
„Новинар":

Заплати и пенсии скачат догодина

Скок на заплатите и пенсиите през следващата година обеща премиерът Бойко Борисов пред синдикатите на 7-ия редовен конгрес на КНСБ. По думите му през 2013 г. минималните доходи ще се вдигат, защото такава била икономическата логика.
„Надали има премиер, президент, който да не иска пенсиите да са високи, заплатите да са големи и непрекъснато да растат, да се работи по-малко, да има ниска пенсионна възраст. Ако има такъв, той е за убиване", изтъкна министър-председателят. Въпросът обаче бил дали ресурсите и икономиката на държавата го позволяват.

„Труд":

Ще разселват 20 ведомства

Чиновниците от 20 административни структури ще бъдат преместени от София в други градове. Това стана ясно от изказване на финансовия министър Симеон Дянков на конгрес на КНСБ. Още през уикенда премиерът Бойко Борисов показа на зам.-министъра на икономиката Иво Маринов новата му централа в Пловдив, където ще бъде приютена администрацията, отговаряща за туризма. В икономическото министерство обаче още нямат точна сметка колко ще струва преместването и колко души точно ще сменят местоработата си.
"С това действие ние показваме, че ще хвърлим усилия в развитието на алтернативните форми на туризъм, без, разбира се, да пренебрегваме и масовия турист", коментира вчера икономическият министър Делян Добрев.

„24 Часа":

Алексей платил за жилище с крадена от Калина кола


Алексей Петров е един рекетьор, който си служи с подставени лица, обяви вчера в Софийския градски съд Донка Митева, сестра на бизнес дамата Роза Георгиева, която е известна като Винената царица.
Жената, която в края на януари беше разпитана по делото "Октопод", вчера поиска да даде отново показания, за да разкаже как Алексей Петров й е отнел 220 квадрата апартамент и луксозна сграда на бул. "Цар Борис Трети" 136, където се намира ресторант "Перфект", оставена й от сестра й.

„Стандарт":

Местан ще дебне за грешки на езика

Близо час и половина депутатите спориха по два законопроекта за българския език - на БСП и на "Атака". В крайна сметка не бяха приети, но дадоха повод на един от корифеите филолози в парламента - Лютви Местан /ДПС/, да изнесе на колегите си кратка лекция по правопис и правоговор на българския книжовен език. От днес ще ползвам правото си на реплика да маркирам грешките, които правят народните представители, закани се от трибуната Местан. Над 30 грешки има само в мотивите и текстовете на законопроектите, възмути се депесарят, известен с умелото и изключително правилно ползване на езика. Местан защити и чуждиците в българския език, като даде пример, че "на чуждо влияние не подлежат само мъртвите езици". 11 правителства не успяха да съставят Закон за българския език, защото нямаха кураж, защити проекта си проф. Любен Корнезов /БСП. Искаме да дадем държавност на езика, обявиха от "Атака".

„Дума":

Сергей Станишев с най-много номинации за лидер на БСП


Общо 160 номинации за председател на НС на БСП е получил Сергей Станишев на състоялите се до момента 262 отчетно-изборни конференции на партията в цялата страна. Номинациите на Георги Първанов са 69. Конференциите, които са издигнали само Станишев за председател, са 87, а конференциите, които са издигнали Първанов като единствен кандидат, са 8. Над 30% са новоизбраните председатели на общински съвети на БСП.