Мария и Иван остават най-разпространените имена сред бебетата в Добричко

След тях най-често срещани са Виктория, Габриела, Рая, Александър, Даниел, Георги и Николай. Имена от сериалите пък изместват Йовковата Албена.

Мария и Иван остават най-разпространените имена сред бебетата в Добричко

970 различни имена са използвани за родените през 2011 година в областта 1862 деца, съобщават от Териториалното статистическо бюро в Добрич.


 

33 деца имат двойни имена.

 

Момчетата са 965, което е малко повече от момичетата, родени в областта през миналата година. В град Добрич са проплакали 71% от всички родени в родилните домове в областта.

 

Най-много са момичетата с името Мария - 16, следват Виктория, Габриела и Рая по 15. На следващото място са имената Никол и Александра - по 13. Често срещани са също Дамла, Елиф, Мелек, Ванеса и Грациела.

 

При момчетата най-разпространеното име е Иван – 27. На второ място по разпространение е името Александър - 25 момчета, следвани от Даниел, Георги и Николай по 20. С имената Денис и Димитър са именувани съответно – 19 и 18 от момчетата. Често срещани са Берк, Мехмед, Васил, Виктор и Божидар.

 

Традиционните имена, преобладаващи при по-възрастните поколения, все по-често се изместват от нови, взаимствани от телевизионните сериали, излъчвани през годината.  В област Добрич такива са Бихтер и Бехлюл, Ефе, Умут, Назлъ, Инджи и Берен.

 

Името на Йовковата Албена, така характерна за Добруджа, е дадено само на две момиченца.

 

Най-краткото име, дадено на новородено е Ая, а най-често имената започват с буква „Д”.

 

От родените през 2011г. Гергьовден ще празнуват 68 деца с имена Георги, Гергана, Галя, Галин, Галина, Ганка, Гинка и Галена. 5 от тях ще бъдат поздравени и за първи рожден ден през май.