Преглед на печата

Борисов: Всеки, който е придобил незаконно имот, ще му бъде отнет. Галевград падна

Преглед на печата
„24 часа"

Борисов: Всеки, който е придобил незаконно имот, ще му бъде отнет

Депутатите приеха на второ четене Закона за отнемане на незаконно придобито имущество. В рамките на пет пленарни заседания и три пъти при удължено работно време народните представители разгорещено обсъждаха на второ четене  Законопроекта за отнемане на незаконно придобито имущество и успяха да го приемат в 22:30 часа.

Около 20,30 часа в пленарна зала отидоха премиерът Бойко Борисов и министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов. След приемането на закона от парламентарната трибуна Борисов благодари на депутатите с думите:

"Искам да благодаря на депутатите от ГЕРБ, че оставиха правителството на власт и на всички, защото ние си бяхме донесли оставката, ако не гласувате закона". Борисов благодари на всички, кoито подкрепиха закона - „и на РЗС, и на Синята коалиция, на независимите депутати, да благодаря и на опозицията. Видяхте, че по много от текстовете конструктивно бяха приети забележките от вас и бяха приети.

„24 часа"

22 години затвор за убийството на шестте деца в Симеоновград


Общо 22 години затвор бяха присъдени за смъртта на шестимата тийнейджъри от Симеоновград на връх Великден миналата година. 23-годишният шофьор Данаил Георгиев ще лежи 12 години в затвора, а далият ключовете на колата, която прегази младежите, Живко Желев - 10 години.

„Труд"

86-годишната леля Цане смята заплати на кабинета

Счетоводителка на 86 години върти сметките на Министерския съвет, сред които са заплатите на премиера Бойко Борисов и членовете на неговия кабинет. Леля Цане, както я наричат всички на "Дондуков" 1, е един от десетките чиновници, навършили отдавна пенсионна възраст. От няколко месеца в държавата е пълен хаос, тъй като действат два противоречиви закона. Две трети от чиновниците могат да бъдат пенсионирани от шефовете си при натрупване на стаж и възраст, а останалите - само ако пожелаят.

„Труд"

Хванаха цяла смяна митничари как си разпределят пари

Операция „Митница" се проведе на ГКПП Капитан Андреево. Тя е насочена към пресичане на порочни практики за изнудване на пътникопотока, преминаващ през ГКПП Капитан Андреево - предимно спедиторски фирми.

Това съобщи за Агенция „Фокус" Цветан Цветанов, министър на вътрешните работи. Операцията е реализирана от служители на ГДБОП и отдел „Вътрешна сигурност" на МВР под прякото наблюдение на Софийска градска прокуратура.

„След 19,30 часа в сряда вечер пристъпихме към реализация на операцията за това, което знаехме, че системно се случва - в края на всяка смяна да се разпределя дивидентът или - рушветът, събран от преминаващите", съобщи министър Цветанов.

„Стандарт"

Галевград падна

Държавата си върна Дупница. В доскорошния Галевград отпразнуваха тихо и със страх отиването зад решетките на Пламен Галев и Ангел Христов. Върховният касационен съд потвърди вчера ефективните присъди за "братята", прочули се като местни феодали. Двамата ще лежат по 5 години за рекет и изнудване. Освен това Галев трябва да плати 10 000 лева глоба и да се раздели с 1/3 от имуществото си в полза на държавата. Христов ще брои 7 бона и ще се прости с една четвърт от имотите си.

Двамата ще трябва да платят и общо 7000 лева обезщетение на потърпевши свидетели.

"Кръстим се, клякаме зад масата и пием по едно от радост", признаха под сурдинка дупничани.

Ако Братя Галеви работят в затвора, то те няма да останат там повече от 3 г., обясниха магистрати.

„Стандарт"

9 години затвор за Гълъбин


По една година затвор за всеки килограм кокаин получи вчера олимпийският шампион Гълъбин Боевски. Съдът в Сао Пауло го осъди вчера на 9 години и 4 месеца затвор за трафик на наркотици. Присъдата беше произнесена от една от най-строгите съдийки в Бразилия - Мария До Прадо, предадоха световните агенции. Това е първата инстанция на бразилската правосъдна система, а максималната присъда, която застрашаваше щангиста, е 20 години затвор.

Олимпийският шампион по вдигане на тежести беше задържан на 26 октомври м. г. на летището в Сао Пауло с 9 килограма кокаин, вградени в лайсните на куфарите му. Щангистът пътувал с дъщеря си Сара, която участвала в турнир по тенис в малък град до Сао Пауло.

„Монитор"

Закопчаха Трактора

Алексей Петров - Трактора отново бе арестуван и изведен с белезници от съдебната зала. Състав на Софийския градски съд реши късно вчера вечерта, че той е притискал свидетели и може да извърши друго престъпление, ако продължи да е с мярка подписка по мегапроцеса „Октопод". За връщането на Трактора обратно зад решетките настоя вчера прокурор Светлозар Костов. Конкретният мотив на обвинението бе, че Петров опитвал да "въздейства" на Донка Митева и бившия служител на НСО Пламен Устинов, които дадоха показания в сряда вечерта.

„Монитор"

Софиянец осъмна тотомилионер

Късметлия с фиш, пуснат в град София, спечели третия по големина джакпот от 1 235 491 лв. в историята на играта "6 от 42". Щастливецът единствен успя да познае печелившите числа - 13, 23, 24, 32, 39 и 41. Фишът, донесъл му късмет, е обикновен с 1 комбинация за играта и 1 за Тото Джокер и е на стойност 0,60 лв. 2 000 000 лв. ще се натрупат като джакпот във второ теглене на играта "6 от 49" за неделния тираж.

„Монитор"

Осъдиха Боевски на 9,4 години затвор


Олимпийският ни шампион по щанги Гълъбин Боевски, който беше заловен на летището в Сао Паулу с над 7 кг кокаин, беше осъден на 9 години и 4 месеца затвор. Вчера Федералният съд в Бразилия произнесе присъдата, като тя не е окончателна. Той е осъден и на глоба от 30 месечни минимални заплати, което прави около 12 400 лева, предаде bTV. Адвокатът на Боевски Леандро Перейра коментира, че ще обжалва решението на съда на втора инстанция.

„Сега"

Президентът приземи обещанията на Борисов за е-правителство


Президентът Росен Плевнелиев открито се усъмни от ползата от заповедите и обещанията на премиера Бойко Борисов електронното правителство да тръгне у нас в най-кратки срокове. "Електронното правителство няма да се случи и към момента не го виждам, защото не се знае кой носи отговорност", заяви държавният глава на вчерашното заседание на Съвета по конкурентоспособност и инвестиции към президента. Той обясни, че ако България наистина иска работещо е-управление, то поне 3 институции, които се занимават с това, ще трябва да се слеят, да се зададат конкретни срокове, план за работа и да има ясно разпределение на отговорностите.

„Дума"

Една трета от висшистите учили за директори

Над 30 на сто от студентите, завършили висше образование през 2011 г., са от професионалното направление "Стопански науки, управление и администрация", показват данните на НСИ за образованието през 2011 г., обнародвани в сряда. В необходимите за модерната индустрия специалности физика и химия са се дипломирали само 803 души - 1,4 на сто от завършилите. В същото време класация според "реализацията" на випускниците по специалности в рейтинговата система на вузовете показва, че около 50 на сто от завършилите в направлението за административно управление на бизнеса остават безработни.

В същото време вчера БСК огласи данни, според които над 80% от работодателите са със средно или по-ниско образование. Според камарата това е изключително тревожно, тъй като тези собственици искат да наемат висококвалифицирани кадри, които да работят нискоквалифициран труд за малко пари. Освен това работодателите искат студентите да заплащат стажовете си при тях. Затруднения на младите висшисти създавали изискванията за постъпване на работа, които едва ли някой млад човек може да изпълни 100% -  да владеее перфектно два чужди езика, да има изключително високи компютърни умения, дълъг стаж по специалността и да е на 25-26 години. Това е и една от причините младите да бягат в чужбина.

От друга страна, българските работодатели вече назначават програмисти и инженери от Индия, Иран, Русия, ЮАР.