И Румъния ще наложи мораториум върху шистовия газ, няма да се дупчи край Добричко

Предишното правителство предостави на Chevron Corp права за проучване за шистов газ в три блока с площ 270 000 хектара в Черно море.

И Румъния ще наложи мораториум върху шистовия газ, няма да се дупчи край Добричко
Новото ляво правителство на Румъния, което вероятно ще получи подкрепа в парламента в понеделник, обеща да наложи мораториум върху проучванията за шистов газ и да помисли дали да продължи с най-големия проект за открита златна мина в Европа, предаде Reuters.
 
Вероятният нов премиер Виктор Понта потвърди и предишните си обещания да работи с Международния валутен фонд и да възстанови заплатите в публичния сектор, които бяха съкратени с една четвърт през 2010 г., за да се удържи бюджетният дефицит.
 
В своята програма за управление, изпратена до Reuters, Понта обещава "незабавно налагане на мораториум върху проучванията за шистов газ до приключването на изследванията, които в момента се извършват на европейско ниво".
 
Предишното правителство, което падна след неуспешен вот на доверие миналата седмица, предостави на Chevron Corp права за проучване за шистов газ в три блока с площ 270 000 хектара в Черно море, в района на Констанца.
 
Досега в протестите срещу плановете на големите американски енергийни компании в Румъния участваха само няколко хиляди души, но в съседна България, както и във Франция, беше спряно всякакво проучване за залежи на шистов газ поради опасения за отражението върху околната среда, пише "Дневник".
 
Румъния също така ще проучи дали плановете на Rosia Montana Gold Corporation, чийто контролен пакет от акции е собственост на канадската компания Gabriel Resources Ltd, отговарят на националния й интерес. Проектът предвижда с помощта на цианиди да се добият 314 тона злато и 1500 тона сребро в областта Алба в Западна Румъния. Той обаче се бави вече 14 години и все още не е получил одобрение от екологичните власти, а съпротивата срещу него в страната е яростна.