Преглед на печата

Тръгва чистка в митниците. Чукваш 65 - отиваш на шофьорски курс.

Преглед на печата
„24 часа"

Тръгва чистка в митниците

Тръгва чистка по митниците след зрелищната полицейска акция на Капитан Андреево, твърдят пред "24 часа" запознати. В сряда вечерта бе арестувана цялата първа смяна митничари заради подкупи и рекет.

Прогнозата е уволненията и оставките да тръгнат от върховете на агенцията. Спрягат се имената и на двамата заместници на шефа на митниците Ваньо Танов, както и на един началник на митница. Правела се и нова структура на агенцията и системата на митниците, която щяла да отнесе и редови служители.

Слуховете бяха подсилени от изявление на премиера. Според него операцията е потвърдила думите на Танов, че "митниците се нуждаят от освобождаването на много хора на различни длъжности. Действията на МВР и прокуратурата ще подпомогнат вземането на важни решения от страна на Танов, който има пълната моя подкрепа", заяви Бойко Борисов вчера.

Вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков потвърди, че агенция "Митници" отива в Русе. И добави, че там "централата ще бъде доста по-малка".

От агенция "Митници" отказаха официален коментар.

„24 часа"

Законът за конфискацията може да доведе до нарушение на правото на собственост

Между първо и второ четене на закона за конфискация на незаконно придобитото имущество бе въведена и опция комисията за отнемане на това имущество да проверява и наказани с акт за административно нарушение.

Така у нас се създава уникална процeдура за конфискация на имущество, чрез която по сигнали на граждани ще се извършват проверки на цялото имотно състояние не само на проверявания, но и на семейството му. Също - на конфискация на имущество, без да има данни за престъпна дейност.

Ако функцията на комисията е да получава сигнали и да ги препраща към прокуратурата, цялото упражнение е едно странно писане  на разпоредби без собствено съдържание. Защото и сега прокуратурата може да разследва по сигнали на граждани, в които има достатъчно данни, че е извършено престъпление.

Ако става въпрос за някакво друго разследване, насочено към имущество, без да има извършено престъпление, един такъв текст обаче може да има сериозни проблеми от гледна точка на неговата конституционосъобразност.

„Труд"

Бойко Борисов вдигна с година живота


За трите години управление на ГЕРБ с една година средно се е вдигнала продължителността на живота в България. Това казва премиерът Бойко Борисов по време на заседанието на правителството тази сряда. "Да, точно така е и аз се радвам, че от сектор "Здравеопазване" има с нещо, с което да се похвалим", добавя здравният министър Десислава Атанасова.

От стенограмата на заседанието става ясно, че Атанасова се позовава на данни на европейската статистическа служба Евростат, според които от 2009 г. продължителността на живота у нас се увеличава. Това била нова положителна тенденция, за разлика от предходните 3 години, смята министърката.

„Труд"

Диана Ковачева: Имуществото трябва да се доказва


"Имуществото на хора, които са взели подкуп, трябва да се доказва. Всеки трябва да е готов да обясни как е придобил имуществото си. Необходимо е лицето, чието имущество е обект на този закон да докаже, че притежанията му са законни", заяви правосъдният министър Диана Ковачева пред Нова телевизия във връзка с новоприетия закон за отнемане на незаконно придобито имущество.

Министър Ковачева даде и пример за действието на закона: "Имаме бизнесмен, който е наклеветен от свой конкурент, и в такъв случай може да се докаже истината. Ако имаме формален повод, ако се докаже, че има администвативни нарушения с над 150 000. В този случай имуществото трябва да се докаже", каза тя.

„Стандарт"

Рушветите в злато


Рушветите в злато. Това е новият хит сред корумпираните митничари, разкри последната акция в Капитан Андреево. Там бяха закопчани 32 служители, а осем от тях бяха оставени в ареста.

Спипаните с подкупи редовно отскачали до Одрин и Истанбул, за да обръщат в злато надиплените пачки от евро, долари, турски лири и левове. Митничарите пазарували на кило накити и скъпоценности. После ги прибирали в сейфове или при любовници и доверени приятели.

Така при обиск в домовете им се намирали дребни суми, обясниха участници в разследването на корумпираните митничари. Затова само в къщите на двама бяха открити 4100 долара и 1000 евро.

Друга мода сред обиграните служители на граничните пунктове е да инвестират чрез подставени лица рушветите в имоти в съседна Гърция.

„Стандарт"

По-нисък данък за хазарт в нета

Онлайн хазартът ще бъде облаган с по-нисък данък спрямо останалите хазартни игри, обяви министърът на финансите Симеон Дянков пред "Дарик". Така организаторите на хазартни игри в интернет ще плащат по-малко от стандартния данък, който е 15% върху всички постъпления от залози. Промените в Закона за корпоративното подоходно облагане ще бъдат направени до месец, за да може да влязат в сила от 1 юли. Оттогава влизат в сила промените в Закона за хазарта, според които организаторите на залагания в интернет трябва да плащат данъци в България.

Приходите за хазната от онлайн залаганията ще бъдат използвани за детско-юношеския спорт. Дянков засегна и предложението да се прави статистика за броя на гражданите, пристрастени към хазартни игри, и съответно да се налагат ограничения за правените от тях залози. "Полезно е. Както болниците събират профили на болестите на хората в електронен здравен лист, така и тук трябва да се събират данни, защото това донякъде е болестно състояние", каза Дянков.

„Монитор"

Чукваш 65 - отиваш на шофьорски курс

Водачите над 65 години ще минават допълнително обучение по безопасно шофиране, така че да повишат знанията и уменията си. Това предвижда проектостратегията на просветното министерство за подобряване безопасността на движението по пътя, публикувана на сайта на ведомството. Целта е броят на загиналите деца на пътя да се понижи двойно до 2020 г., а на тежкоранените - с 20%.

Уроци се планират и за шофьорите, загубили контролните си точки. В стратегията е заложено и изграждането на полигони за управление при критични ситуации на пътя.

„Монитор"

Всеки с престъпен имот се прощава с него

Всеки български гражданин, който е придобил по незаконен начин имот, ще се прости с него, като му бъде отнет в полза на държавата. Това се зарече премиерът Бойко Борисов, след като късно вечерта в четвъртък парламентът прие окончателно закона за отнемане на придобито от престъпна дейност имущество след петдневен маратон.

Премиерът подчерта, че гласуваните норми отговарят на обществените очаквания. Това иска народът и това сме приели - тежък, много лош закон за незаконно забогателите. От 22 г. хората гледат палатите в подножието на Витоша, по морето, по язовирите и казват - „В края на краищата откъде тези пари?", допълни министър-председателят.

„Монитор"

Плажове без пясък, чакат нов


Плажове без пясък и условия за почивка посрещат мераклиите за слънце в подранилото с два месеца лято. Това показа проверка на „Монитор".

През почивните дни хората хукнаха към морето, но наемателите и концесионерите масово не са готови да посрещнат туристите.

На юг все още не са се отърсили от зимните неволи и тепърва ще подготвят ивиците за плажуване.

Ремонтните дейности по плажните кръчми продължават, като едновременно се отстраняват щетите от бурното зимно море. Пясъкът все още не е изравнен и обезпаразитен. Спасители ще има чак за абитуриентските балове. Най-ранната дата, в която концесионерите планират да осигурят спасители и медицински пунктове, е 25 май.

„Сега"

Под диктовката на ЕС ГЕРБ прие абсурден закон за престъпните имоти


Управляващите от ГЕРБ успяха да счупят поредния парламентарен рекорд с експресното приемане на закона за конфискация на престъпното имущество, но и с него едва ли ще решат основната задача, поставена от Брюксел - да преборят мафията. Затова пък новият закон със сигурност ще доведе до множество дела в Европейския съд за правата на човека. Това категорично мнение се споделя не само от юристите на опозицията и представителите на неправителствения сектор, но и от депутати на ГЕРБ.

Изключително спорният закон бе приет под силен натиск от ЕК. Посланиците на страните от ЕС лично проследиха дебатите в парламента, а премиерът Борисов ги свика на специална среща вчера, на която да им рапортува, че поставената задача е изпълнена. Законът бе приветстван и от посланика на САЩ Джеймс Уорлик в специално изявление.

„Дума"

Рекордна безработица

Само за три години власт ГЕРБ успяха да поставят черен рекорд в нивото на безработицата. От НСИ обявиха вчера, че безработните в страната са достигнали 12,9%, или 422 500 души. Това е най-високото ниво на неработещите, постигано от 2001 г. насам. Тогава безработицата бе близо 19 на сто.

Според данните на националната статистика  през първото тримесечие на 2012 г. хората без работа са се увеличили с 0,7% спрямо същия период на миналата година.

Общият брой на заетите е 2 851 300, което е 45 на сто от хората над 15 години. Данните сочат още, че заетите българи на възраст между 15 и 64 години са малко под 67 на сто и са намалели с 0,3% спрямо същото тримесечие на 2011 г.

Очаква се сезонната заетост през пролетта и лятото да даде отражение и броят на безработните да намалее. Икономисти обаче вече прогнозираха, че новата рецесия в Европа няма да подмине България и може да се очаква нова вълна на увеличение на безработицата.