Преглед на печата

Плевнелиев спира „инфлацията” на ордените, Дянков непреклонен за преместването на агенциите, Найденов уверява, че агнетата за Гергьовден са български.

Преглед на печата
Сред водещите теми на неделните вестници са денят на отворените врати в президентството и решението на президента Плевнелиев да прекрати практиката за лесно раздаване на ордени, въведена от предшественика му  Първанов.

„Президентът Росен Плевнелиев се обяви за промяна на правилата, по които се определя кой да бъде награждаван с държавни отличия.
Днес - в Деня на отворени врати в президентската институция, той заяви, че заедно с правителството ще обсъдят кой орден за какво е подходящ и какви са критериите, по които отличията да бъдат раздавани.
"Ордените на България не трябва да ги хваща инфлацията, не трябва да даваме прекалено много, за да станат неважни и незначими", каза Плевнелиев.
По думите му промяната на правилата ще отнеме време, защото "от днес за утре" не винаги се взимат правилните решения." - пише в. „Дневник".

В. „Труд" също отделя място на страниците си за ордените "без инфлация":
„По-строги правила и ред за раздаване на държавни ордени, за да "не ги хваща инфлация и да станат неважни", обеща президентът Росен Плевнелиев в деня на отворените врати на "Дондуков" 2 в събота.
Денят на отворените врати предизвика небивал интерес. Близо 1000 души разгледаха институцията. Млади, стари, семейства с деца, спокойно чакаха на дълга опашка пред парадния вход, за да влязат.
Плевнелиев лично посрещна и разведе първата група гости. И каза, че денят на отворените врати ще се превърне в традиция. "След като президентът се избира от народа, трябва да отвори институцията за народа", обясни държавният глава и си пожела гражданите да разпознаят "своята институция" в президентството... Вицепрезидентката Маргарита Попова също посрещаше гости. При вида на пеленаче, гушнато от майка си, тя се разнежи и започна да разказва за своето внуче.
В понеделник държавният глава ще отчете и първите си 100 дни на поста."

„Точно в 10 часа Росен Плевнелиев прие първата група от двадесетина граждани в деня на отворени врати в президентството. Дошлите да видят президенството отвътре и работното място на държавния глава бяха разведени по същия път, по който минават официалните делегации.
Освен кабинета си той им показа две от заседателните зали, както и витрините с ордените, които държавния глава връчва на заслужили българи. До обяд в сградата на президентството преминаха около 200 граждани...
Едно е да бъдеш президент по Конституция и да спазваш ангажиментите си по Конституция, друго е да разбираш духа на Конституцията. А духът на Конституцията е президентът първо да е президент на всички българи и надпартиен и второ - обединител, каза Плевнелиев. Той обяви, че искат хората да го запомнят след 5-годишния мандат като технократ, който винаги е търсил съгласието и обединението по важни за държавата теми и като президент на действието и конкретните резултати.
Пред гражданите той се похвали, че е изградил изцяло нов, млад екип от амбициозни хора. Нито един от тях не идва по каквато и да е било партийна линия, каза Плевнелиев." - допълва темата в. „Стандарт".

В. „24 часа" също цитира президента:
"Ако ме питате, кое е любимото ми място в тази сграда, сигурно ще ви изненадам, ако ви кажа, че много обичам да се разхождам из коридорите. Защо - защото в тази сграда има многo врати. Вратите са навсякъде. За мен това са символ на миналото, на една институция, в която хора, затворени зад едни врати, с празни коридори, по които хората само на скорост преминаваха, но не се задържаха, са се правили някакви неща.
За мен е много важно вратите на тази институция да бъдат постоянно отворени. За мен е много важно хората по коридорите на тази институция да си казват „Добър ден", да се усмихват, да споделят и да имат общи приоритети и общи проекти", каза Плевнелиев.
Защо за мен са важни коридорите на тази институция - защото когато аз постоянно обикалям по тях, виждам отворените врати, виждам хората, които наистина си вършат добре работата и преди всичко за мен това е като един път в президентската институция, по който можем да комуникираме добре, подчерта президентът.

„Истината е една - ако искате да свършите добре работа, трябва да има доверие и комуникация. Доверието е нещо, което се изгражда в продължение на години. Нашата държава има още много какво да направи от гледна точка на собствената си репутация, но комуникацията може да се променя бързо, а това означава - отворени врати", заключи Росен Плевнелиев.
Президентът показа на посетителите своето работно място и ги разведе през залите на Президентството. Показа им начина, по който биват посрещани официалните делегации и гости на президента. Пред Гербова зала гостите видяха оригиналните бойни знамена на Българската армия - образци от 1881 г., от '20-те години на ХХ век, от 1937 г. За първи път експонатите се излагат извън Национални военноисторически музей...
Важно е да вкараме малко повече ред и правила, включително в даването на ордени и медали, категоричен е Плевнелиев. Да, не всеки заслужава, подчерта той.
„Въпросът е, че когато даваме ордени и медали, трябва да се замисляме след време каква ще бъде оценката. Дали тези хора, на които сме дали, наистина са за пример на следващите поколения."

Темата за преместването на част от държавните институции извън столицата намира продължение в неделните всекидневници.

„Уволняват чиновници, ако не се преместят" - съобщава в. „Стандарт".
„Чиновниците, които откажат да бъдат преместени на работа в друг град, ще бъдат съкратени и като обезщетение ще получат по една заплата. Това съобщи финансовият министър Симеон Дянков. Според него в София те имали по-голям шанс да си намерят нова работа. Целта на първия етап на реформата в администрацията е във всеки голям град да има по една или две държавни структури.
Към вече известните градове като Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Велико Търново и Благоевград, като този път бе споменат и Плевен. Там ще се премести Държавната агенция по лозата и виното...
Градовете са избирани по два критерия - да са университетски, за да осигурят необходимите кадри, и да имат оптични връзки. След време, ако първият етап е успешен, е напълно възможно и в градове като Враца, Видин, Ловеч да се появят държавни структури. Реформата не може да приключи в рамките на този мандат, но ГЕРБ има намерение да управлява дълго, каза Дянков." - продължава всекидневникът.

„Пловдив, Стара Загора, Бургас, Варна, Русе, Велико Търново, Благоевград, Плевен са част от градовете, които ще поемат първата вълна от преместването на звена от държавната администрация. Ако тя е успешна, ще има и втора вълна преместване -  към Ловеч, Враца, Габрово, за която ще отговаря министърът по еврофондовете Томислав Дончев.
Това съобщи пред "Дарик" радио вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков. Той поясни, че идеята му е дългосрочна, а ГЕРБ планира да е на власт дълго време.
Вицепремиерът каза, че преместването ще се осъществи много евтино, защото сградите - най-скъпото перо, ще се предоставят от общините или областните администрации. Наемът за тях, който се плаща и в София, ще отива в съответните общини, което ще е полезно за тях, поясни той.
Дянков не очаква и големи разходи за обезщетения на чиновниците и се позова на Кодекса на труда, според който хората, които откажат да се местят, ще получат само по 1 заплата обезщетение. Даде пример с преместването на Агенцията по лозата и виното в Плевен, което ще струва 57 хил. лв.
Дянков каза, че Агенцията по рибарство, за която се говореше, че ще бъде преместена във Варна, вероятно ще отиде в Бургас заради големия ентусиазъм на местните власти и заради по-големия улов по Южното Черноморие." - информира в. „Дневник".

„Дянков изкара местенето на администрацията полезно и евтино" - обобщава в. „Сега". „За преместването на Националната агенция за приходите във Велико Търново той се аргументира с успешната работа на административния съд там и големината на териториалната дирекция, която отговаря за по-голям регион, отколкото софийската. Сградите в София, които ще бъдат освободени от преместените агенции, ще бъдат дадени на културни институции, на музеи или на общината.
Дянков се позова на опита на Германия, Франция, Холандия, Швеция, където първоначално отколо две трети от служителите са приели да се преместят, но след около пет години се оказвало, че повечето служители са местни хора. Тези, които откажат, имат много по-голям шанс да си намерят работа в София, където безработицата е 2.5 на сто, посочи финансовият министър.
"Аналогът на НАП в САЩ е във Филаделфия, във Франция - в малко градче на 200 км от Париж, в Германия - в още по-малко градче край Нюрнберг", каза той.
Друг аргумент, който Дянков изтъкна, е че така администрацията ще бъде принудена да въвежда по-бързо електронни услуги. Даде пример с НАП и митниците, в които електронната комуникация е най-силно развита, защото структурата им ги принуждава да работят плътно с регионите." - информира всекидневникът.

След вчерашния инцидент с делегацията ни в Скопие, при който на българските представители е било попречено да поднесат поднесе цветя на паметника на Гоце Делчев, вестниците поместват и коментари на премиера Борисов за отношенията ни с Македония.

„Премиерът Бойко Борисов увери, че България ще продължи да подкрепя европейската интеграция на Македония след вчерашния инцидент с българска делегация в Скопие...
Борисов коментира, че Македония се нуждае от подкрепа за влизането в ЕС, но вероятно не осъзнава колко е важно еврочленството за страната.
Българският министър-председател изрази неодобрение към действията на македонската страна, но уточни, че ще си спести по-крайни оценки, защото сме съседи и братски народи.
"Македония трябва да бъде в ЕС. На тях ние да им пречим, би било грешка към историята", каза Борисов. По думите му действията на сегашното ръководство на македонската държава не му правят чест, нито са в услуга на страната. "Ние няма да се впуснем в подобни тълкувания и действия", каза премиерът на България.
Посланикът на Македония в София е бил извикан в Министерството на външните работи, за да получи протеста на България срещу инцидента, каза Борисов." - пише „Днвеник".

В. „Сега" също помества публикация по темата:
„Нямаме по-братски народ от македонците и ще търсят помощ от нас
Посланикът на Македония в София е бил извикан в МВнР в София и така България е изразила протеста си срещу възпрепятстването на българския посланик в Скопие да поднесе венци пред паметника на Гоце Делчев в града по повод на годишнината от гибелта на революционера.
Това каза премиерът Бойко Борисов пред журналисти, след като откри обновено голф-игрище край софийското село Равно поле, собственост на Красимир Гергов.
Според Борисов по този начин Македония работи срещу себе си, а страната се нуждае от подкрепа за европейско членство...
"Нямаме по-братски народ, грешка към историята е да им пречим", посочи той.
Действията на ръководството на държавата не му прави услуга и чест. "Те ще дойдат един ден и ще поискат помощ от нас", заяви Борисов...
В петък хулигани нападнаха българския посланик в Скопие Иван Петков и му попречиха да положи цветя на гроба на Гоце Делчев в църквата „Св. Спас" в македонската столица. Българската делегация, водена от новоназначения посланик и съставена от местни българи, се е опитала да поднесе цветя пред саркофага, в който са положени костите на Гоце Делчев, по повод 109-ата годишнина от гибелта му.
Пред църквата „Свети Спас" българите обаче били нападнати от поне 15 хулигани.
Източници от МВР заявиха, че е имало „вербални нападки" към посланика."

Неделните броеве на всекидневниците цитират и уверенията на земеделския министър, че агнетата за Гергьовден са български.

„Земеделският министър Мирослав Найденов увери, че агнешкото за Гергьовден почти на 100 % е българско производство. „Агнешкото и на Великден и на Гергьовден е българско. Има достатъчно родно производство. Експортът тази година почти липсва заради кризата в Гърция. Има малък процент внос, но той е на замразени животни, а не на живи", каза министърът пред „Дарик" радио.
Найденов отрече да има недостиг на българско месо, а причината да има внос е единствено възможността за конкуренция на българския пазар. От друга страна, в арабския свят се търси българско месо заради известното му добро качество още от преди години.
Според министър Найденов на Гергьовден цените на агнешкото ще са по-ниски от тези на Великден. Причината за това е, че Гергьовден е последният възможен празник, на който българските овцевъди могат да реализират своята продукция." - информира „24 часа".

„По думите му ако някъде има спекула в цените на агнешкото, тя не е при българските животновъди, а в магазините.
„Хората имат доста голям избор като потребители. Българите, тези които са опитали вносното и преди това са консумирали само българско, винаги ще предпочетат българското. Още повече, че българското се търси. Не е нужно да убеждавам, на вкус и цвят приятели няма. Аз мисля, че хората избират правилното, а то е българското", категоричен бе земеделският министър.
Според министъра, причината българското месо да не може да пробие на чуждестранните пазари и при големите търговски вериги е в сезонното производство на българското агнешко.
„Но аз си мисля, че не е нужно да пробиват в тези мултинационални вериги. Нужно е да се върнем там, където бяхме и там, където българското се цени, там, където световната икономическа криза не се усеща. Това са арабските страни, това са пазарите на бившите съветски републики." - пише „Труд".