Преглед на печата

Какви са водещите теми за всекидневниците в първия ден от новата седмица

Преглед на печата

„ЗЕМЯ”

„70 хиляди тона картофи за смет”


Дянков е виновен за „спестените"' пари за акциза върху дизела

Заради високите добиви, които се получиха в ЕС, годината бе тежка за производителите на картофи и голяма част от родната продукция не можа да бъде продадена, оплака се председателят на Управителния съвет на Националната асоциация на картофопроизводителите Венцислав Каимаканов.
 
„КЛАСА”

„Пестим до 30% от парно в София”

Общината разработва мерки, които ще стимулират гражданите да санират жилищата си, обяви председателят на СОС Елен Герджиков

Всички абонатни станции в София вече са обновени и модернизирани. Това ще позволи на клиентите на "Топлофикация-София" да оптимизират потреблението си и да намалят консумацията на топлинна енергия в сградите с до 30%. Това съобщи пред "Класа" председателят на Столичния общински съвет (СОС) Елен Герджиков.
 
„ПРЕСА”

„Шефът на БФС Борислав Михайлов: Само 12 клуба в "А" група”

Радикални промени се задават в българското футболно първенство. Президентът на БфС Борислав Михайлов ще внесе предложение „А" група да бъде свита от 16 на 12 клуба, разкри самият той в интервю за „Преса". Това ще се случи на предстоящото заседание на Изпълнителния комитет, насрочено за 15 май.

„РЕПУБЛИКА”

Родители в паника от закон за детето

Заради спорни текстове от проектозакона за закрила на детето стотици родители се чувстват като престъпници, отглеждащи децата си в опасна среда. Големите правомощия над децата, които законът предвижда за социалните служби притесняват семействата.

Контрабанда фалира фермери

Българските картофи отиват на сметището, а хиляди фермери вече фалират, след като държавата не можа да спре нелегалния внос на земеделската култура с два пъти по-ниска цена от Полша, каза пред РЕПУБЛИКА Венцислав Каймаканов, шеф на НАК. Държавата дава 5 млн. компенсации от на фермерите за пропуските на КПП-то.

„ТЕЛЕГРАФ”

Морето чисто само на север

Мръсотии и фекалии


 

В морето ще дебнат почти две трети от туристите и това лято. Причината е, че само курортите на север са покрити от пречиствателни станции. В най-натоварените курорти по Южното Черноморие все още не е решен проблемът. Там, където въобще има пречиствателни станции, те са с малък капацитет и не могат да пречистват ефективно отпадните води.

По 150 бона за агенция в провинцията

Между 100 хиляди и 150 хиляди лева ще струва на бюджета преместването на една агенция в провинцията.

Това каза вчера в Русе вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков, който придружи премиера Бойко Борисов в крайдунавския град. Според Дянков сумата е несериозна на фона на големия социален и икономически ефект в регионите, който ще имат рокадите.

„СЕГА”

Здравната каса се отказва от лимитите за болниците

Финансирането отново ще е за преминал случай, а не с фиксирани бюджети

Финансирането на болниците отново трябва да мине на пазарен механизъм от догодина, тъй като настоящите лимити под формата на фиксиран бюджет не са ефективни, смята новият управител на здравната каса Пламен Цеков.

Съдът в Страсбург окончателно застопори тавана на пенсиите


И последната инстанция отказа да разгледа казуса

Таванът на пенсиите у нас не беше осъден и на последната възможна инстанция. Голямата камара на съда по правата на човека в Страсбург е отказала да разгледа обжалването на 9 български пенсионери срещу решението на 7-членен съдебен състав на същия съд, който през м.г. потвърди, че таванът на пенсиите не накърнява правата на хората, а държавата може да налага такива ограничения.
 
„МОНИТОР”

Кокаин за 100 млн. лв. скрит в комбайн

БОРИСОВ НА КРАКА ПРИ МИТНИЧАРИТЕ ОТ РУСЕ, СПИПАЛИ ПРАТКАТА

Машината с наркотика е пътувала от Аржентина, преминала през няколко европейски страни

Митничарите в Русе откриха 67 кг кокаин на стойност 100 млн. лв. в метален тайник, скрит в комбайн. Лично премиерът Бойко Борисов и финансовият министър Симеон Дянков пристигнаха вчера в дунавския град да поздравят служителите за успешната акция. Комбайнът е пристигнал на платформа от Варна в Русе в нощта на 5 срещу 6 май.

 „24 ЧАСА”

„Над 35 градуса през май, август над 40”


Температури от 32 градуса ще мерим още през идната седмица, в отделни дни през месеца в Северна България максималните ще надминат 34-35 градуса.

„ТРУД”

„Жалба от дискриминация: Контрольори глобяват само българи”

Българите са системно дискриминирани от контрольорите в градския транспорт в София за сметка на пътниците от ромски произход.

„ДУМА”

„Диабетици срещу мярка на здравната каса


Решението, взето „на тъмно”, може да затрудни лечението на 13 000 души

За решение на Националната здравноосигурителна каса, което ще затрудни лечението на хората с диабет тип 2.
 
„КАПИТАЛ”

„Трите проблема на индустрията”

Намаляващият износ все повече се отразява на резултатите на българските производители от различни сектори, а прогнозите им за следващите месеци не са никак оптимистични

 

„НОВИНАР”

„Цяла улица в Дупница с ток на аванта”

Обитателите на около 60 къщи в дупнишкия квартал „Спартак” крадат ток от съседите си чрез самоделни устройства.

„СТАНДАРТ”

„Забавачки под прикритие”

Забавачки под прикритие е новият бизнес, който се роди в София заради хроничния недостиг на места в детските градини. Майки припечелват, като освен за своите деца се грижат у дома за още няколко хлапета.