Добрич отбелязва 9 май – Ден на победата и Ден на Европа

Като част от събитията за отбелязване на 9 май – 67 години от победата над фашизма и края на Втората световна война и 27 години от обявяването на Деня на Европа, Община Добрич организира от 10 часа общоградско поклонение и полагане на цветя на Паметника на загиналите в заключителния етап на Втората световна война добруджанци и Паметника на Съветската армия.

Добрич отбелязва 9 май – Ден на победата и Ден на Европа

В същият ден предстои реализирането на една нова инициатива на сп. „Мениджър” и общините в България – Деца свирят „Ода на радостта”. Община град Добрич се присъединява към идеята. От 11 часа на площад „Свобода” Духов оркестър - Добрич с диригент Стоян Монов и Представителен средношколски духов оркестър при СОУ „Св. Климент Охридски” с диригенти Драгомир Капитанов и Леонардо Хубесарян ще представят програма от европейски автори, а в 12 часа ще прозвучи „Ода на радостта”.


 

Европейският химн е фрагмент от Девета симфония на Лудвиг ван Бетховен, композирана през 1823 г. Това е единствената дотогава симфония с текст, чийто автор е Фридрих Шилер. Авторът на текста изразява своето идеалистично виждане за човечеството, своята мечта хората да се обединят и да станат братя.

 

Аранжиментът, който ще бъде изпълнен, е за духов оркестър, изготвен от Херберт фон Караян. Проектът се реализира в партньорство с Информационен център Европа директно Добрич и Профилирана гимназия по туризъм и предприемачество „Райко Цончев” – Добрич и цели да покаже как културата, колкото и да е специфична за всеки народ, е силата, която ни обединява, защото е универсалният език на европейската ни идентичност.