Стартира публично обсъждане на наредба за кучетата

Община Добрич стартира публично обсъждане на проект на Наредба за отглеждане на кучета, за овладяване популацията на безстопанствени животни в Добрич и организация на работа и условия за отглеждане на кучета в Общински приют за безстопанствени животни

Стартира публично обсъждане на наредба за кучетата

Целта на документа е редуциране броя на уличните кучета до трайно намаляване на популацията, намаляване на рисковете от разпространение на зоонози, както и увеличаване на отговорността на хората, отглеждащи кучета на територията на общината.



В тримесечен срок от датата на придобиването на куче собственикът подава декларация в дирекция „Местни данъци и такси" предвижда наредбата. При навършване на 4-месечна възраст или в 7-дневен срок от придобиване на куче над тази възраст собственикът регистрира кучето при ветеринарен лекар.


Той от своя страна трябва да изпраща ежемесечно, до 5-то число, данните от ветеринарномедицинския паспорт на всяко регистрирано куче в Областна дирекция по безопасност на храните - Добрич и в общината.
При неспазване разпоредбите, на виновните лица се налага глоба в размер на 50 лева, се казва още в проекта за наредбата.


Стопанинът заплаща ежегодно определената годишна такса, съгласно Закона за местните данъци и такси и Наредбата за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги на територията на Добрич, приета от Общински съвет, в срок до 31 март на годината, за която се отнася, или в едномесечен срок от датата на придобиване на кучето, когато то е придобито след 31 март. За кучета, придобити през текущата година, таксата се дължи в размер една дванадесета от годишния й размер за всеки месец до края на годината, включително за месеца на придобиването.


Публичното обсъждане е обявено за срок до 28 май 2012 г. включително. Очакват вашите мнения и предложения на следните адреси: dobrich@dobrich.bg; t_petkova@dobrich.bg на община Добрич.