Представят книга на арменския журналист Хрант Динк, убит от турски краен националист

На 15-ти май, от 17.30 часа, в Регионална библиотека «Дора Габе» ще се състои представяне на книгата «Два близки народа, два далечни съседа - Армения и Турция» на Хрант Динк, издание на Общоарменски благотворителен Съюз «Парекордзаган» - Пловдив. Превод Хачик Хачикян.

Представят книга на арменския журналист Хрант Динк, убит от турски краен националист

Проявата е в рамките на Националната библиотечна седмица, която се провежда от 14-ти до 18-ти май.


Представя Рупен Чавушян – Председател на ОАБС „Парекордзаган”, клон пловдив, член на Европейския борд на „Парекордзаган” със седалище Париж, Франция.

 

Хрант Динк (1954-2007) е редактор в двуезичния турско-арменски седмичник „Агос“ и е най-известният арменски глас на Турция в чужбина. Заради статиите си за геноцид на Османската империя срещу арменците през 1915 г. си навлича гнева на националистите. На 19 януари 2007 г. Динк е застрелян посред бял ден пред офиса си в Истанбул от 17-годишния краен турски националист Огюн Самаст.

 

На погребението на журналиста стотици хиляди души протестират против убийството, като скандират „Ние сме арменци“ и „Ние всички сме Хрант Динк“. Хрант Динк се застъпва последователно за диалог между турци и арменци, като призовава да се отворят пътищата на помирение между двата народа и да се създадат добросъседски отношения между двете държави. Същевременно той предупреждава чуждите страни да не подклаждат дебата за геноцида по опортюнистични съображения. Неговата книга показва двете гледни точки – и на турците, и на арменците.

 

Хрант Динк посвещава живота си на каузата за мирно съжителство в един нов свят.

 

„Тази книга е призив. Към сърцето, любовта, съвестта, човечността. За света това е спомен от един човек на действието, който остави своя отпечатък в душите ни, в мислите ни и успя да ни укроти с едно единствено докосване. Като буйна и преливаща вода, която не се побира в коритото си, докато не намери пукнатината. Това е Хрант! Може ли пукнатина да устои на такава неудържима вода? И тази книга ще проникне в пукнатините на сърцата ни, ще ги изпълни и препълни. Защото, както казах. Това е Хрант! На такава вода пропукана земя може ли да устои?” Етиен Махчупян, Юни 2008