Масово участие на добруджанци в голямото почистване

Националната кампания "Да изчистим България за един ден" на територията на област Добрич протича при голяма активност, съобщават от Областна управа - Добрич.

Масово участие на добруджанци в голямото почистване

Служителите от Областна администрация почистиха района около паметник Добротица.

Община Добрич осигури общо 4 хиляди комплекта чували и ръкавици за 12 май и кампанията „Да изчистим България". Включилите се фирми са 17, ведомствата - 22, училищата - 6 (повечето от тях чистиха в периода 2 - 12 април), НПО - 5. Днес основно се почистват замърсени терени по входно-изходните и околовръстните пространства на града и междублоковите пространства.

Масово е участието на жителите на община Генерал Тошево. Над 600 души общо от всички населени места са се включи в 10 ч. в инициативата. Около 200 деца са излезли от трите училища в Ген. Тошево и училището в с. Кардам, както и 30 младежи от Общинския младежки съвет. Освен обявения предварително район за почистване - лесопарка, днес инициативата се реализира в още няколко нови района: около Техникума по земеделие, района на Горското стопанство, обходния път с. Присад - с. Люляково.

По предварителна информация от община Шабла, в акцията за почистване на плажовете ще се включат 350 и още около 150, които ще почистват територии за обществено ползване по селата в общината. Едно училище и 20 фирми и ведомства, ще се включат организирано.



На територията на община Каварна кампанията „Да изчистим България за един ден" стартира в 13.00 часа.
До момента желание да се включат в почистването са изявили около 450 човека. В инициативата организирано се включиха служителите на РУ на МВР гр.Каварна,  НС „ПБЗН" гр.Каварна., Дирекция бюро по труда, Общинска администрация Каварна, Народно читалище „Съгласие" , Пътно строителство АД . Детските градини и училищата на територията на общината също се включиха организирано в акцията. Две фирма ще се включат в инициативата със свои служители и ще осигурят необходимата техника за почистване и извозване на събраните отпадъци. По време на акцията ще се почистят Района на квартал Младост І и Младост ІІ, района Заключен между ул."Васил Левски", ул. „П.Р.Славейков" и ул."Андрей Василев - Амирата" гр.Каварна и Пътя за Крайбрежна зона гр.Каварна и плажната ивица. Граждани ще почистят прилежащите територии на жилищните си сгради и междублоковите си пространства. Нерегламентирани замърсявания ще се чистят и в селата на територията на община Каварна.   

 

В почистването в Община Тервел са се включили 1431 човека. От училища и детски градини - 1078, от НПО - 170, от общинска администрация - 103, в село Безмер - 20, в село Зърнево - 60. СОУ "Й.Йовков" и ПГТО "Д.Михайлов" са почиствали определените им райони вчера. Почистени са всички обявени точки и 6 броя нерегламентирани сметища. Общото количeство събрани отпадъци към 12,00 часа са 9 тона и 8 тона зелена маса от почистването на гробищния парк.