35 000 жени у нас са алкохолно зависими

Консумацията на алкохол в ЕС е най-високата в света, а социалните разходи и загубите, свързани с алкохола и алкохолната зависимост се оценяват на 156 милиарда евро в ЕС през 2010 г. Това показват данните на доклад, в който са събирани и анализирани данни за потреблението на алкохол и вредите от алкохолната зависимост в ЕС-27, Швейцария, Норвегия, Исландия и Русия.

35 000 жени у нас са алкохолно зависими

От него става ясно, че 12 млн. души в ЕС живеят с алкохолна зависимост, а през 2004 г. почти 95 хиляди мъже и повече от 25 хиляди жени на възраст между 15 и 64 години са починали поради завишена консумация на алкохол.

 

Докладът бе представен по време на среща на евродепутати, представители на здравни организации и хора с влияние и визия в областта на общественото здраве. Всички те заедно обмениха мисли и идеи за оптимизиране на борбата с алкохолната зависимост в Европа.

 

Българският евродепутат - Антония Първанова бе един от основните водещи на събитието. Тя подчерта нуждата от обстойно преразглеждане на Европейската стратегия за борба с алкохола и напомни, че алкохолната зависимост е хронично заболяване и подходът ни към неговото лечение трябва да се основава на пълния набор от възможни решения, вариращи от образованието и профилактиката до превенцията и болничното лечение. Тя също обърна внимание на необходимостта от приемане на политически мерки за подпомагането на медицинските специалисти, които работят с алкохолно зависими лица.

 

Към момента лечението и грижите за алкохолно зависими лица са недостатъчни, по-малко от 10% от хората с алкохолна зависимост, получават лечение в Европа.

 

Що се отнася за България, у нас има около 180 000 мъже и 35 000 жени, които са алкохолно зависими и няма национална стратегия за превенция и лечение на алкохолната зависимост.