Преглед на печата

Водещите теми за централната преса днес

Преглед на печата

„СТАНДАРТ"
„Командира стана ефрейтор"
СДС разтури Синята коалиция и загуби шеф
Командира вече е ефрейтор. СДС разтури Синята коалиция и Иван Костов остана без армия. Сега той ще командва само петимата си депутати. Решението за развода с Командира бе взето след бурно заседание на Националния съвет на СДС в Пловдив. С 49:38 гласа и 5 въздържали се тригодишният съюз на десните отиде на кино. Веднага лидерът на "Раковски" 134 Мартин Димитров хвърли оставка.

„СЕГА"
„За кабинета Балканската война се оказа по-важна от болните деца"
600-те хиляди лева от върнатите бонуси ще отидат за тържества и сувенири
Върнатите от министри, зам.-министри, областни управители и други членове на политически кабинети бонуси няма да отидат за лечението на болни деца, както обеща кабинетът. Натрупаната сума от 600 000 лв. ще бъде насочена за покриване на разходите по тържествата за отбелязване на 100-годишнината от балканските войни, реши правителството на вчерашното си заседание. Това слага край на историята около върнатите бонуси, която премина през серия от фарсове и бе грубо използвана за PR и от правителство, и от опозиция.

„ТЕЛЕГРАФ"
„Галеви оставиха бизнеса на любовница"
Братя Галеви оставиха бизнеса си В ръцете на жена, след като изчезнаха безследно преди повече от седмица. Единствената, която била посветена във всичките им тайни, се оказала любовницата на Пламен Галев - Юлияна, която миналата година му роди трето дете. По оперативни данни дупнишките бандити са напуснали поотделно България. Пламен Галев и Ангел Христов са включени в червения списък на Интерпол и за тях вече има издадена международна заповед за задържане, обяви вчера шефът на МВР Цветан Цветанов.

„24 ЧАСА"
150 българи с € 250 МЛН. в Швейцария
Изчислили сумите по данъци върху лихви
Според тайни сметки на НАП
Поне 150 заможни българи от години държат общо над 250 млн. евро в швейцарски и люксембургски банки
Събират дългове и со малко кьотек
Плашат дете: Майка ти да плаща, че ще пострадаш
Прокуратурата: Няма да допуснем срещу длъжници да се действа като в мутренските времена

„КЛАСА"
Кредитори ще опростят до 50% от стари задължения
Не теглим от депозитите си при борчове под 100 лв.
Кредиторите вече са готови на какви ли не отстъпки само и само да си съберат дълговете.
До няколко месеца започва изграждането на воден кадастър
Използваме амортизирани активи, които спешно трябва да подменим
До два-три месеца ще започне изграждането на воден кадастър - кадастрална карта на всички съоръжения във водния сектор в страната, каза заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството

„ПРЕСА"
Отработването е вредно за икономиката
Плащат се заплати, а се симулира дейност
Отработването, а не дългите почивки през май, е най-вредно за икономиката.
Гласът на бизнеса: Над 200 млн. лева губим от почивки през май
Май е месецът с най-много неработни дни през годината. 1-ви беше почивен, а около 24-ти предстои нов дълъг уикенд - 4 неработни дни

„Капитал daily"
Дългоочакваният борсов мост
България вече има директна депозитарна връзка с друг пазар
През XXI век изглежда невероятно за електронната търговия с ценни книжа проблем да е... технологичното свързване.
СДС изпрати „Синята коалиция" в историята
Националният съвет на партията отхвърли споразумението с ДСБ. Лидерът Мартин Димитров подаде оставка

„19 МИНУТИ"
Червеният депутат Димчо Михалевски: За цял мандат ще ремонтират пътища, колкото ние за година
ГЕРБ може да довърши 185 км магистрали при 140 км на предишното правителство, но ние им подготвихме 250 км
Интерпол погна и Галеви
Цветанов иска промени в закона заради дупнишките бандити
Всеки момент се очаква да бъде издадена европейска заповед за арест и след това такава за международно издирване на братя Галеви, така наречената червена бюлетина по Интерпол.

"НОВИНАР"
Младеж краде салам за бала на приятел
Лакомият апаш сам се издал, стреснал се от ченгетата
17-годишен тийнейджър се опита да задигне цяла раница с колбаси от голям столичен магазин. Докато тайно пъхал мръвките в раницата, няколко от саламите паднали на земята и това привлякло вниманието на охраната. Младежът се направил на невъзмутим и тръгнал към касите, но там го спрели за проверка. Първоначално пишман крадецът отказал да предаде откраднатата стока и започнал да се държи арогантно и да обижда охранителя.
Глобиха слепец, паркирал неправилно „Мерцедес,,
Пловдивската община изправи пред парадокс 61-годишния Митко Събчов, който е със 100% слепота. Преди дни мъжът получил писмо с призив доброволно да плати глоба от 30 лева за това, че е паркирал неправилно собствения си "Мерцедес".

"РЕПУБЛИКА"
Мартин Димитров: Костов затри Синята коалиция
Отказът на Иван Костов да се оттегли е причина за развода между СДС и ДСБ.
Такова обвинение отправи лидерът на сините Мартин Димитров. Той хвърли оставка, след като Националният съвет на партията реши да се раздели с тъмносините.
„Лукойл" намали цените на горивата
"Лукойл Нефтохим" свали цените на горивата с близо 1.5%. Вече средната цена на дребно на литър А95 в бензиностанциите е 2.56 лв. Литър А98 струва 2.72 лв. а дизелът се продава за 2.61 лв.

"ТРУД"
Отбой за местенето на чиновници
Няма да се пипат данъчни и митничари, пробват с две малки институции
Ден след като се разбра, че управляващите са на път да разбунтуват срещу себе си финансовата армия на страната - данъчните и митничарите, от ГЕРБ дадоха заден за преселението на чиновниците.
Митници и НАП си остават в София
Бунтът на данъчни и митничари срещу разселването им из страната е на път да успее. Кабинетът е готов да се откаже от идеята да мести централите на двете приходни агенции в Русе и Велико Търново, съобщи пред „Труд" министърът по еврофондовете Томислав Дончев. Той ще внесе доклад и предложение по идеята за разселване на администрация из страната на заседанието на Министерския съвет идната седмица.

 

"МОНИТОР"
Седесарски шут за Костов и Мартин
Димитров хвърли оставка заради раздялата с Командира
Сините отрязаха ДСБ за парламентарните избори догодина
Активът на СДС извади вчера червен картон и на двамата лидери на Синята коалиция ­ Мартин Димитров и Иван Костов.
Комуналните сметки жертви на грипа
Средната класа в България шампион по борчове
Всяко трето домакинство с просрочени плащания
Една от най-честите причини да не си плащаме редовно комуналните сметки и вноските по кредити е била грип или друго заболяване. Това обявиха вчера от Асоциацията на колекторските агенции в България (АКАБ).

"ЗЕМЯ"
100 млн. лв. агропари ни оряза Брюксел
Липсвал интерес от страна на фермерите да инвестират в стопанствата си, оправдават се еврочиновниците Брюксел ни оряза 100 млн. лева европари, след като не разреши средства от Програмата за развитие на селските райони да бъдат прехвърлени към гаранционен фонд за кредитирате на фермерски проекти. Европейската комисия е одобрила да има такъв фонд, но в него ще отидат 237 млн. лв. от ПРСР, а не 335 млн. лв., както България искаше.
Вече двама металурзи гладуват в Кърджали
Апаратчикът от цинковото производство в Оловноцинковия комбинат в Кърджали Марин Николов вчера се присъедини към започналия в понеделник гладна стачка инж. Стефан Атанасов.

"ДУМА"
Синята коалиция се разпадна
Лидерът на СДС подаде оставка и напусна форума, който трябваше да реши формата за явяване на избори
Споразумението за общо явяване на изборите на СДС и ДСБ беше бламирано в Пловдив от Националния съвет на сините. Противниците на Синята коалиция надделяха и Мартин Димитров подаде оставка, след което напусна форума. "Три години съм работил за единна десница, не мога сега да говоря друго на хората", каза той.
Мартин Димитров подаде оставка, СДС ще избира нов лидер
Синята коалиция отиде в историята по волята на софийските седесари
Синята коалиция беше създадена в началото на 2009 г. от пет десни партии - две основни и 3 по-малки: Съюз на демократичните сили, Демократи за силна България, Българска социалдемократическа партия