Siemens разработи система за съхранение на слънчева енергия

Siemens разработи нова система за съхранение на енергия, която играе ролята на буфер в електрическите мрежи. Целта на тази система е да се осигури намаляване на колебанията в производството на електроенергия от възобновяеми енергийни източници (ВЕИ).

Siemens разработи система за съхранение на слънчева енергия

Такива колебания обикновено имат продължителност от  няколко секунди до няколко минути. Разработената от Siemens модулна Siestorage батерия, се базира на презареждаема литиево-йонна технология и се побира в обикновен контейнер за превоз.



 

Тази батерия има възможност да съхранява до 500 киловатчаса електроенергия. Това е приблизително средно - дневната консумацията на енергия на 50 домакинства.

Италианската енергийна компания Enel неотдавна пусна в експлоатация първата Siestorage система, която е с капацитет от един мегават. Enel използва инсталацията Siestorage, свързана към първичната страна на  разпределителната мрежа, за да проучи как, чрез използването й в електрическата система, може да се стабилизира напрежението.


Електрическата мощност на фотоволтаичните модули се влияе не само от смяната на сезоните и светлата и тъмна част на денонощието. Тя също е повлияна и от местните климатични условия. Облачното време, например, може да предизвика спад в производството на енергия за няколко секунди или минути. Съответно  електроразпределителната мрежа претърпява краткотрайни падове на напрежение. Устройствата за съхранение на енергия се справят с тези колебания в рамките на секунди. В резултат на това не е необходимо да се пренастройват контролните табла в подстанциите - процедура, която намалява ефективността и увеличава разходите.


При разработване на проекта, Siemens работи съвместно с един от най-големите световни производители на литиево-йонни батерии. Благодарение на модулния дизайн на системата, нейният капацитет може да бъде разширен до 2 MWh, при произведена мощност от 8 MW (мегавата).


Използвайки тази технология, Enel проучва също как системата може да се справи с контролирано рестартиране на енергийната мрежа, след пълно прекъсване на електрозахранването. За да се постигне това е необходимо инверторът на системата да регулира напрежението и честотата на подаваната енергия, така че мрежата да се захранва по контролиран начин. Такова решение би било много интересно за малки и независими електрически мрежи на острови или в отдалечени райони, които в противен случай би следвало да бъдат свързвани към съседни електроенергийни мрежи.


Новата технология за съхранение на слънчева енергия е част от решенията на Siemens за интелигентните мрежи на утрешния ден. Те са част от екологичното портфолио на Siemens, с което компанията генерира около 30 млрд. евро приходи от продажби през 2011 г.

 

power_storage_600