Преглед на печата

Тристранната среща в Евскиноград, посещението на президента в САЩ, законотворците у нас - това са основните водещи теми на пресата днес

Преглед на печата

СТАНДАРТ
Тайни вечери преди конгреса
Другарите избират фаворитите си на маса
Последните сметки в БСП и стягане на редиците стана на маса. Делегатите на конгреса окупираха снощи централните заведения в столицата. Между наздравиците те бистриха тема номер 1 - Сергей Станишев или Георги Първанов да води Столетницата. Заведенията бяха избрани в близост до хотел "Родина", където нощуват другарите от цялата страна, установи "Стандарт".
Петица у нас = на 3 в Лондон
Петицата на матурата у нас е равна на тройка в Лондон. Изпитните въпроси и преобразуването на точките в оценки не отговарят на никакви международни стандарти, разкри проф. Боян Вълчев от СУ. Според него не е допустимо ученик да взима диплома, ако е изкарал 23 точки на теста от 100 възможни.

ТРУД
Пътища - да, газ - йок
Премиерите на България, Катар и Турция договориха инфраструктурни проекти у нас
България, Турция и Катар може да строят съвместно трети мост над река Дунав или тунел под водата, както и скоростния път Русе - Свиленград. Алтернативна газова връзка между Турция и България обаче - йок!
Матурата е трудна, оценката - не
Преподаватели от висшите училища ще оценяват работите на дванайсетокласниците на матурите. Първата е този понеделник, 21 май, и е по български език и литература. В 14-те национални комисии (по всеки предмет) за зрелостните изпити обаче ще има и учители. Всяка работа ще се оценява от двама проверители и оценките ще са с точност до 0,01 и ще се вписват в дипломата за средно образование.

ДУМА
НА ПЪРВО ЧЕТЕНЕ РЕШИХА: Отнемат книжката за минаване на червено
Задължават велосипедистите да ползват светлоотразителна жилетка
Глоба от 200 лева и отнемане на книжката за месец заплашват водач, който не спира на червен светофар. Такава поправка в Закона за движение по пътищата приеха вчера на първо четене в парламента депутатите.
НС отвори вратичка за добив за шистов газ
Екологичното министерство отрича да има информация за проучване на неконвенционалното гориво в близост с границата ни с Румъния
Временната парламентарна комисия за шистовия газ прие поправка в решението на парламента за налагане на мораториум върху проучването и добива на шистов газ в страната в четвъртък вечерта.

МОНИТОР
Без татуировки в армията
ВОЕННИТЕ ГЪРМЯТ СЪС СЛУЖЕБНИЯ ПИЩОВ ПРИ ИЗВАДЕН НОЖ
Войската ни сред най-евтините в НАТО
Забрана за татуировки по телата на военнослужещите е спуснал преди броени дни министърът на отбраната Аню Ангелов. С негова заповед за изменение на войсковия устав се въвежда ограничение, според което по лицата, вратовете и телата на мъжете и жените под пагон не може да се виждат рисунки, когато те са с униформа. Заради ветото летните облекла например няма да могат да се съчетават занапред с татуси по ръцете. Същото се отнася и за формированията, чиито ризи по устав трябва да са с навит ръкав. Така вече няма да се допуска както на последния парад на Гергьовден пехотинци и десантчици да се пъчат с творби на изобразителното изкуство върху себе си.

СЕГА
„Плевнелиев съблазнява големи инвеститори с пари кеш"
Идеите на ГЕРБ за привличане на капитали противоречат на правилата на ЕС за държавна помощ и за Сребърния фонд
Президентът Росен Плевнелиев реши да смае с български рог на изобилието американския бизнес. По време на визитата си в САЩ държавният глава обеща инвеститорите да получават пари кеш, ако изберат България. Според него новите привилегии за големи компании в сферата на високите технологии и чистата енергетика вече се обсъждат по министерства и агенции и до юни ще бъдат оформени в законопроект. "Средствата няма да натоварят бюджета, защото ще се вземат от концесионните такси и от фондовете за развитие на бизнеса, които са създадени, но още не се познават", обясни президентът на срещата си с бизнесмени в Сиатъл.

ТЕЛЕГРАФ
„НА ЮГ ПЛАЩАТ НАЙ_МНОГО"
ТЪРСЯТ 10 000 ДУШИ ДА РАБОТЯТ НА МОРЕТО
Ако и този сезон мислите да работите по морето - заминавайте на юг. Работодателите 8 южните курорти дават по-големи заплати от колегите си на север. Затова масово студенти и сезонни работници „отлитат" на юг, за да спечелят повече през лятото. Сервитьор на Слънчев бряг и околността взема 800 лева и нагоре, докато на север се разписва срещу 200 лева по-малко, показа проверка на „Телеграф".


 

24 ЧАСА
1000 лв. билет за мач в Разград
Чакат и Бойко Борисов на „Лудогорец" 4 ЦСКА в сряда
Който желае да е ВИП, плаща
Фандъкова видя в действие „интелигентна" система за трафика, която ще работи в София догодина
Кметицата почерпи опит от Букурещ за реставрацията на старите сгради
Йорданка Фандъкова видя отблизо новата система за управление на трафика, която ще заработи в столицата ни догодина.

КЛАСА
Facebook - два пъти по-скъпа от брутния продукт на България
Социалната мрежа направи най-големия дебют на борсата за интернет компания
България, Турция и Катар ще строят магистрала за 1,5 млрд. лева
На тристранната среща на върха в "Евксиноград" са обсъдени и други инфраструктурни проекти

ПРЕСА
Храм от IV в. оживя пред ЦУМ
Синовете на Константин правили тук събор
Църква от самото начало на IV век излезе пред ЦУМ. Ръководителят на екипа археолози Марио Иванов и заместник-кметът на София Тодор Чобанов я показаха първо пред „Преса".
Интерпол издирва 26 българи като Бин Ладен
Повечето са търсени заради търговия с наркотици
Задържаните преди дни Христофорис Аманатидис-Таки и Евелин Банев-Брендо не са единствените криминално проявени българи, които Интерпол издирва. Общо двадесет и шест нашенци се търсят в целия свят с т.нар. червена бюлетина за особено опасни престъпници.

БАНКЕР
Водната реформа засмука и ГЕРБ
Милиони левове отидоха през последните десетина години за изработването на стратегии за развитието на водния сектор.
Катар и Турция ще помагат за аутобана Русе-Свиленград
Реализирането на съвместни инфраструктурни проекти и ситуацията в Сирия бяха сред основните теми, дискутирани на срещата на премиерите на България, Турция и Катар - Бойко Борисов, Реджеп Тайип Ердоган и Хамад бин Джасим бин Джабр ал-Тани, на 18 май във Варна.