След земетресението в Италия - хиляди хора без покрив

След силното земетресение в Северна Италия хиляди хора са останали без дом и прекараха нощта под открито небе, предаде Би Би Си. Сеизмолозите са регистрирали вторични трусове.

След земетресението в Италия - хиляди хора без покрив

Силното земетресение, което разтърси Североизточна Италия рано тази сутрин, е причинило сериозни щети на исторически сгради. Това съобщиха от министерството на културата днес, предаде АФП.



Първите заключения са, че щетите, нанесени на културното наследство, са големи, подчертават от министерството и допълват, че предстоят подробни проверки съвместно с пожарникарите и гражданската защита.


По последни данни трусът е взел поне пет жертви в провинция Ферара. Най-малко седем души загинаха и над 50 души бяха ранени вследствие на земетресението с магнитуд шест по скалата на Рихтер. Италиански официални представители казват, че приоритетът е да се осигурят безопасни подслони за близо 3 хилядите останали без дом хора. Земетресението е било с магнитуд 6 по Рихтер. Епицентърът е бил в областта Емилия Романа, недалече от Модена. Дълбочината му била 10 км. Регистрирани са и множество вторични трусове.


Най-силният от тях бе в късния следобед. Той доразруши старата часовникова кула в градчето Финале Емилия, която се срути наполовина при първия.