5 поръчкови убийства, свързвани с Брендо. Народът се жалва от груби лекари

Това са основните теми, по които пишат всекидневниците във вторник

5 поръчкови убийства, свързвани с Брендо. Народът се жалва от груби лекари
24 часа

5 поръчкови убийства, свързвани с Брендо

Между 2005 и 2011 у нас стават пет поръчкови убийства, които се свързват, макар и косвено, с арестувания преди дни Евелин Банев - Брендо, и с тарафика на кока от Латинска Америка и свързаното с приходите изпиране на пари. Убитите са сред най-близкото обкръжение на Брендо, както и чрез замесени със свои фирми или като гаранти при транспортирането на наркотика, съобщи в. "168 часа".

Първи загинал баджанакът на Брендо - Константин Дишлиев. Той бил до джипа си "Порше Кайен" на излизане от столичен индийски ресторант, когато бил застигнат от куршум. Убийството се случило пред очите на приятелката му Десисалава, която е сестра на съпругата на Брендо. След смъртта му се установило, че през офшорка на негово име и през фирмените му сметки са превеждани огромни суми на испанска наркоорганизация за картел във Венецуела.

Кмет от ДПС: "Циганите на сапун, турците на нож"

 "Циганите на сапун, турците на нож". С тези думи кметът на Джебел Бахри Юмер обяснил политическата ситуация с малцинствата в страната по време на празника на града в събота. Според Юмер България върви към нов Възродителен процес. Това разкри в ефира на Би Ти Ви депутатът от ГЕРБ Цвета Караянчева. Тя не беше допусната до трибуната, за да отправи приветствие към жителите на Джебел.

ДПС насажда етническо напрежение в града, категорична е Караянчева.


Тя се оплака, че хората на Ахмед Доган нарушили правата й, въпреки че самите те се борят за права и свободи.
ДПС се страхува от нарастващата сила на ГЕРБ в смесените райони и това породи подобно отношение, смята депутатката.

Труд

Народът се жалва от груби лекари

Народът все по-често се жалва от грубото отношение на докторите. И пише жалби до здравната каса когато го обиждат, навикват го по коридорите или се подиграват с недъзите му. Според справка, изготвена по молба на "Труд от здравната институция, 1/3 от всички сигнали са отчетени като основателни. При нас всяко второ оплакване е за лошо отношение, коментираха от Националната пациентска организация.

В НЗОК през 2011 г. са постъпили 613 жалби заради недоволство от бели престилки от доболничната помощ (става дума за обслужване от личните лекари, специалистите и техните медсестри). През 2010 г. броят им е бил 831.

Вече сме под щита на НАТО


"Днес, точно в 17,05 ч (1,05 ч в понеделник, българско време - б.р.) обявихме, че първият етап на противоракетната отбрана (ПРО) на НАТО за европейската територия на алианса вече действа." Това заяви външният ни министър Николай Младенов, който е част от българската делегация на срещата на върха на НАТО в Чикаго.

"На този първи етап страните, които участват в рамките на европейския континент, са Турция, Румъния, Италия, Испания и Полша, които със своите способности и със своите територии позволяват реално цялата територия на България да бъде защитена от тази нова заплаха, която може да се появи от регионите на нестабилност", обясни първият ни дипломат.

Стандарт

Митничарите с 3 тайни джоба

Новите сака на митничарите ще имат три тайни джоба. В тях те няма да прибират рушвети, а ще държат лични вещи, документи и джобни. Привилегията обаче е само за мъжете. Тениските и полите на митничарките няма да имат джобове. Така дамите ще бъдат по-елегантни, макар и без скривалища в облеклото. Това предвиждат изискванията за новите зимни и летни костюми на служителите в Агенция "Митници". Ушиването на дрехите ще бъде възложено чрез обществена поръчка. Доскоро в нета вървяха шеги, че джобовете на митничари и катаджии трябва да бъдат зашити, за да няма къде да крият рушветите. Друга идея беше да се сложи лимит на джобните. При последната акция срещу корумпирани митничари в Капитан Андреево се оказа, че за една смяна служителите са събрали 14 бона.

Чиновници с бонус дом

Общински жилища, паркинг и места за децата в забавачки, ясли и училища - това са само част от екстрите, които ще получат чиновниците от туризма и агенцията по рибарство, които ще бъдат преместени в Пловдив и Бургас. В сряда правителството ще вземе решение за изнасянето на близо 130 чиновници от София, с което ще се даде старт на децентрализацията на администрацията. Двете дирекции, които отговарят в Министерството на икономиката за туризма, и ресорният зам.-министър Иво Маринов ще се настанят в Къщата с часовника в сърцето на Пловдив. За агенцията по рибарство и аквакултури от областната управа и общината са предложили две сгради - бившия профсъюзен дом в Бургас или в база на територията на пристанището, където ще бъдат закотвени и катерите на агенцията.

Монитор

Джипита отказват да отидат на село

Джипитата масово отказват да станат доктори на село. 740 лекарски практики в страната стоят празни, а в здравните пунктове в над 1300 села и малки градчета прегледите се извършват от фелдшери и медицински сестри. Това показват справки на районните здравноосигурителни каси и сдружението на общопрактикуващите лекари. 580 000 души пък нямат свой личен лекар по местоживеене и пътуват километри до градовете за всяка рецепта. Повечето от тях са пенсионери над 76-80-годишна възраст. Кандидати за джипита в Гоцеделчевско и Разградско например няма, въпреки че здравната каса предлага бонуси от 120 до 1250 лв. върху парите на докторите за тези населени места.

Трус погреба седем души в Италия

Седем жертви преброиха екипите на Гражданска защита, които вчера през целия ден оказваха помощ на пострадалите от разлюлялата се земя на италианската област Емилия Романя. Първият и най-силен земен трус с магнитуд от 6-а степен по скалата на Рихтер бе в 4,04 часа сутринта, като епицентърът му бе на 36 километра северно от Болоня край село Сан Феличе Сул Панаро.
 
12 млн. теста на тото за матурата


12 млн. комбинации oт въпроси ще се въртят за матурата по български език и литература, която се провежда днес. Всичките многобройни варианти са в компютър и на случаен принцип, както при тотото, трябва да се сформира окончателният тест. За втора поредна година изпитният вариант се сглобява в последния момент, за да няма изтичане на информация. Тестът, върху който зрелостниците умуват днес, се състои от общо осем сегмента и съдържа 40 въпроса.
 
Сега

Рекорден ръст по време на криза отчете пазарът на лекарства

Въпреки кризата и обедняването българите купуват все повече лекарства, а държавата не успява да проведе адекватна политика в сектора. През 2011 г. и потреблението, и пазарът бележат нови рекордни нива и ръст. С близо 200 млн. лв. е нараснал пазарът на лекарства у нас през 2011 г., сочат данните от годишния доклад на изпълнителната агенция по лекарствата. За м.г. у нас са продадени медикаменти на стойност 1.868 млрд. лв.
 
Дума


Очакват с 20% по-ниски добиви от зърно

По-лоша реколта с повече разходи очакват през тази година от Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ). Заради неблагоприятните климатични условия добивите от рапица, ечемик и пшеница ще са с около 20% по-ниски спрямо предходната година. Това означава, че зърнопроизводителите ще приберат около 3-3.5 млн. тона жито.
Според НАЗ, за да има успешно земеделие, трябва да се гарантира устойчивост на доходите, независимо от това дали годината е добра или лоша, каквато е и европейската практика.
Основната причина за високата себестойност на земеделската продукция и намалената конкурентоспособност на отрасъла са липсата на дългосрочна правителствена стратегия за развитие на земеделието и на буфери за преодоляване на климатичните и пазарните катаклизми, смятат от асоциацията.
Заради нерешените проблеми с намалението на ставката на акциза върху дизела за земеделски нужди, финансовата рамка за сектора и данъчната политика, както и климатичните причини, зърнопроизводителите очакват да работят на загуба тази година.