Вестниците пишат ...

Водещите теми за ежедневната преса в първия ден от новата седмица

Вестниците пишат ...
СТАНДАРТ
„Елена на Бербо в турска болница"
Папараци заклещиха звездната двойка в Истанбул
От рая на Дубай Димитър Бербатов се озова в ада. Нападателят прекара 4 часа в болницата на летището в Истанбул заради половинката си. На Елена й прилоша по време на полета от Дубай, където двамата изкараха "вълшебна ваканция" според признанието на Митко във "Фейсбук".

ТЕЛЕГРАФ
„Бакшиши дерат с 20 лв/км"
C по 20 лева на километър таксиметрови шофьори дерат абитуриентите по време на баловете. Бакшишите са склонни да намалят тарифата, но ако общата сума от хотела или бара до дома на зрелостника надвиши 50 лева, показа проверка на „Телеграф". В следващите дни стотици абитуриенти ще бъдат сюрпризирани и с глоби за висене от прозорците на колите. Само в София на 24 и 25 май камерите са засекли над 100 нарушители, а в Пловдив броят им е над 250.

НОВИНАР

„20 милиона лв. за щетите в Перник"
Над 2000 молби за обезщетения, 21 инженери помагат за оценката
Над 20 млн. лева ще са нужни за покриването на щетите в Пернишко след труса, стана ясно от думите на кмета Росица Янакиева. Над 77 общински сгради се нуждаят от спешен ремонт. За възстановяването на засегнатите имоти ще отидат около 10 млн. лева. Досега са подадени над 2000 молби от граждани за обезщетения. Ремонтираните училища и детски градини ще отворят врати още в понеделник.

ТРУД
Половин кръгла маса
Министерствата масово си поставят идиотски цели, които после най-невъзмутимо отчитат, показа проверка на „Труд".
Ведомството на Тотю Младенов например заложило 110 011 „умирания" за 2011 г., които е преизпълнило със стотина бройки. Отчетена е и половин кръгла маса - подготвена миналата година, но ще се проведе през тази.
160 сигнала при ловците на интереси
Сто и шейсет сигнала е получила Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси (КПУКИ) за първите 4 месеца на 2012 г., показа проверка на „Труд"-Специалното звено бе създадено след промяна в закона за установяване .на конфликт на интереси през 2010 г. Петчленната възникна след бурни дебати в парламента.

ДУМА

Растат инцидентите на работното място
За първи път от години трудовият травматизъм се увеличава при намалена заетост
Със 75 повече са регистрираните трудови злополуки през първото тримесечие на 2012 г. в сравнение със същия период на миналата година. В страната са регистрирани 771 трудови злополуки, 11 от които са завършили със смърт.
Евгени Кирилов: България още e на опашката по усвояване на европари
Досега ЕК е превела на страната 16,2 млн. евро,
а от националния бюджет са изплатени 41,6 млн. евро
България все още стои на опашката по темп на усвояване на средствата от ЕС в сравнение с останалите държави членки, каза евродепутатът Евгени Кирилов.

СЕГА
Разходите за данъци скочиха 4 пъти за 10 г.
Дина Христова
Добрата новина - парите на домакинствата стигат за повече храна
Разходите на домакинствата за данъци растат най-бързо през последните 10 години. Те, заедно с жилището и здравето ни струват все по-солено, докато покупателната способност за основни хранителни продукти се увеличава. Това показват данните на националната статистика за паричните доходи и разходи на домакинствата.
Щетите от труса в Перник надхвърлят 20 млн. лв.
Самуил Димитров
Пострадало село се вдигна на бунт заради липса на оценители
Над 20 млн. лв. ще струва възстановяването на щетите от земетресението в Перник. Това обяви вчера кметът на миньорския град Росица Янакиева. По думите й половината пари ще отидат за ремонта на пострадалите общински сгради, а останалите - за частните.

ЗЕМЯ
Още седмица порои
Реките преливат, възможни са щети и жертви, предупреждават синоптиците
Перник. Частицата от мощите на св. Иван Рилски, която през 2009 г. бе пренесена от Светата Рилска обител в централния пернишки храм, запази града и не даде възможност нито един човек да загине, обяви Знеполският епископ Йоан по време на молебена, който бе отслужен в Перник.
Реките преливат, още седмица порои
Синоптиците предупреждават за метеорологични явления с голяма интензивност
Проливните дъждове през последните дни напълниха реките, а идват и нови по-интензивни валежи, съобщиха синоптиците от БАН вчера. До 22 литра на квадратен метър стигнаха валежите в Благоевград.

24 ЧАСА
Юни - дъжд, юли и август за море
Резките обрати във времето заради фронтове север-юг
Дългосрочните прогнози на повечето авторитетни метеорологични центрове предвиждат лятото у нас да е с температури около нормата, валежите през юни да са малко повече, а юли и август - в норма, казва синоптикът от TV-MET
След 2 часа в синя зона забраняват престоя за 15 мин
От 1 септември с влизането в сила на новите правила за паркиране в София
Системата временно ще отказва нов SMS за една и съща кола, после пак те пуска да паркираш в центъра

КЛАСА
Кабинетът отпуска до 5 млн. лева за щетите в Перник
Загубите се оценяват на около 10 млн. лева, ГЕРБ дари 300 хил. лева от партийната си субсидия
МВФ: Време е Гърция да си плати сметката
Фондът няма да облекчи условията по спасителния пакет
Международният валутен фонд (МВФ) няма да облекчи условията по спасителния пакет за Гърция, обяви управляващият директор на фонда Кристин Лагард в интервю за в. "Гардиън".

ПРЕСА
От юли само хладилници А+
Брюксел ни задължава
От 1 юли т. г. ще се внасят само хладилници, които харчат малко ток. Това съобщи един от собствениците на търговска верига „Зора" Георги Милушев.
Лятото идва до 10 дни
Циклон от Южна Гърция докарал облаците и дъжда
Въпреки застудяването и дъжда от последните седмици месец май ще си тръгне с топло време.

РЕПУБЛИКА
Потни дрехи връщат от бала
Абитуриентите връщат изпотените скъпи тоалети от нощта на бала в лъскавите магазини, откъдето са ги купили, научи РЕПУБЛИКА.
Искат религия в детските градини
Българското духовенство в мерак да кове закони
Религията и християнството да се изучават още в детската градина иска Българската православна църква.