Преглед на печата

Европейската полицейска акция „Кокаиновите крале" и обвиненията срещу Евелин Банев-Брендо са сред водещите теми на всекидневниците.

Преглед на печата
„Арестувани са 30 души в рамките на операция "Кокаинови крале". Това съобщи на специална пресконференция министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов.
12 от задържаните са италиански граждани, един е словенец, един - румънец, един грузинец, всички останали са българи, между които и Евелин Банев-Брендо. Специализираната операция бе проведена заедно с карабинерите от Италия и с Европол и по информация, която обменяме през последните месеци, каза Цветанов.
Кокаинът е бил продаван в три области в Италия. Разследванията са позволили да бъдат открити много организации, които внасят кокаин на италианския пазар. Открихме много голям сегмент, който в България е свързан с Банев, отговорен за внасянето в Италия на 40 тона кокаин годишно." - съобщава в. „Стандарт".

В. „Труд" също помества публикация по темата:
„Евелин Банев - Брендо е най-високото ниво от българска страна в разбитата организация за трафик на кокаин, поясни министърът на вътрешните работи. По думите му, в България Брендо не е известен в тази си светлина, но в Европол е известен с истинското си лице и в много правоохранителни системи в света той е знакова фигура.
Брендо има висящо дело в България, което се води от 2007 г. Искането на прокуратурата ще е задържаните да получат временна защита, за да могат да бъдат разследвани в Италия - каза министърът...
"С тази операция се надяваме да допринесем за разкриването на убийства на територията на страната", каза още Цветан Цветанов.
„За периода от 2004 г. до 2007 г. Брендо е участвал в организирането на трафик на кокаин в количества около 10 тона и блокиране на банкова сметка в размер на 10 милиона в швейцарска банка. Тегли кредит от 10 милиона евро, които инвестира в Швейцария и в България. Той тегли кредит, като обезпечение декларира банковата сметка с произход от престъпна дейност", поясни Цветанов...
Кокаинът е бил продаван в три области в Италия. Разследванията са позволили да бъдат открити много организации, които внасят кокаин на италианския пазар. "Открихме много голям сегмент, който в България е свързан с Банев, отговорен за внасянето в Италия на 40 тона кокаин годишно. Нашата дейност ни позволи, в сътрудничество с швейцарската и испанската полиция, и испанската митница, да достигнем, и през февруари 2007 г. - да конфискуваме 6000 килограма кокаин (6 тона), в два различни морски съда - един кораб от 80 метра, който пренасяше 4,5 тона, и 16-метрова яхта, която пренасяше 1,5 тона, които бяха приети от кораб-майка в средата на океана. Отговорен за този транспорт беше италиански гражданин, който със своя организация действаше съвместно с българската група", каза министърът."

„Полицаи и магистрати изпели на Брендо за арест" - гласи заглавие във в. „24 часа".
„Евелин Банев-Брендо е бил готов да обезпечи финансово полицаи от всички нива в МВР, за да избегне арест. Това разкри вътрешният министър Цветан Цветанов вчера по време на пресконференция за резултатите от международната операция "Кокаиновите крале".
Организацията на Банев е постоянно действаща структура през последните години и заради доброто заплащане на хора от правоохранителната система, той не е получил заслуженото си, обяви Цветанов. Той допълни, че Брендо е "емблематичен за Европа". Ползвал се с изключително широка подкрепа от всички икономически и политически структури в държавата и имал изключително влияние...
Висши полицаи и магистрати, участвали на международна среща през 2008 г., са предупредили Брендо за предстояща акция и така осуетили готвения от италианските власти арест...
Карабинерите засекли, че Брендо и организацията му внасят около 40 т кокаин годишно в страната им, заяви полк. Джузепе Джорджино. Той е от спецзвеното на карабинерите за борба с международния трафик на дрога.
Такива неща не се правят от аматьор или случаен човек, а само от човек със сериозни връзки с тежката организирана престъпност, обясни Цветанов. Той се надява с операция "Кокаинови крале" да допринесем за разкриването на убийства у нас и в Европа. За колко и кои покушения става въпрос, засега МВР шефът се въздържа да коментира.
При ареста на Брендо са открити 18 мобилни телефона. Сред документите му е намерено искане от 2008 г. за ареста му, пратено от Италия. Заповедта била преведена на български.
"Затова ще има проверка при главния прокурор на хората, ползвали тази информация. Те не са били чак толкова много", допълни Цветанов.
Много е притеснително, че само два часа след срещата на магистратите през 2008 г.Брендо е знаел всичко за предстоящите арести и успял да се измъкне заедно с хората си.
"Италианските ни колеги се притесняваха и сега от изтичане на информация. Затова бяха ангажирани определени служители, които по никакъв начин не можеха да споделят нищо с други колеги", разказа Цветанов. Според полк. Джорджино досега е имало две големи изтичания на информация, които попречили за залавянето на наркобандата на Брендо. При първото изтичане на информация през 2007 година българите избягали на  Карибите..." - се казва още в публикацията.

Сред най-отразяваните теми е и друг криминален сюжет - издирването на Николай Маринов - Малкия Маргин от Интерпол.

„39-годишният Николай Маринов - Малкия Маргин е издирван с червена бюлетина. Снимката му се появи на сайта на Интерпол.
Освен него Интерпол издирва с червена бюлетина и други 26 мъже и една жена от България. За изчезнали се водят 35 българи. Те се издирват с жълта бюлетина." - съобщава в. „Труд".

В. „24 часа" също проследява темата:
„След Таки Интерпол качи на сайта си снимката на Николай Маринов-Малкия Маргин. Той е обявен за издирване с червена бюлетина заради убийството на радиоводещия Боби Цанков. Така Малкия Маргин ще бъде търсен из цял свят.
Боби Цанков беше застрелян на 5 януари 2010 г. в центъра на София. Оттогава Малкия Маргин е в неизвестност. След разстрела на радиоводещия бе задържан Големия Маргин, но после бе пуснат.
В съобщението на Интерпол се посочва, че Маринов се издирва за престъпления, застрашаващи живота и здравето и престъпления, включващи използване на оръжия, както и за организирана и трансгранична престъпност.
Братята Николай и Красимир Маргините бяха обвинени и в подготовката на убийствата на ген. Любен Гоцев и покойните вече Никола Дамянов и Иван Тодоров-Доктора, но съдът ги оправда.
След това разследващите заподозряха Красимир Маринов, че е сформирал наркобанда заедно със Стефан Бонев-Сако и делото бе прехвърлено в спецпрокуратурата, но все още не е стигнало до съда.
В началото на май, само два дни след като бе качена снимката на Таки, той бе арестуван в Дубай.
Адвокатът на Малкия Маргин заяви вчера, че не знае той да има официално обвинение за убийството на Боби Цанков. Може да се направили това задочно, каза Людмил Рангелов. По-рано братята имаха обвинения, но сега не знам, каза Софийският градски прокурор Николай Кокинов."

Критиките на чуждестранните ни партньори за състоянието на човешките права у нас и мястото ни на фона на другите европейски страни също са по страниците на вестниците във вторник.

„Държавният департамент на САЩ пресече всички опити на сегашните управляващи да се отърват от етикета "корупция". В частта за България в годишния доклад за правата на човека се посочва, че корупцията продължава да възпрепятства работата на правителството и да руши доверието в съдебната система и другите държавни институции. Констатира се още, че властите не използват ефективно закона, а държавни служители от всички сектори продължават безнаказано да се замесват в корупция. Според авторите на доклада корупционните практики включват подкупи, конфликт на интереси, търговия с влияние и други.
Сред другите проблеми, които се посочват в американския доклад, са още изборната търговия, автоцензурата, бизнес интересите и непрозрачната собственост в медиите, маргинализация на ромите, както и лошите условия в затворите.
Държавният департамент припомня и негативни оценки за страната ни по мониторинговия доклад на ЕК в областта на правосъдието и вътрешния ред. Сред тях са липсата на резултати в борбата с подкупността по върховете на властта, както и скандалът с даренията за МВР. Акцентира се и върху факта, че наблюдатели са констатирали случаи на полицейско насилие. Цитират се данни на "Отворено общество", според които полицията използва нерегламентирано сила срещу граждани от ромски произход. Освен това се отбелязва, че според неправителствени организации властите често не разследват както трябва обвиненията в полицейско насилие." - пише в. „Сега".

В. „Стандарт" акцентира върху културното присъствие на България в европейския контекст. Всекидневникът публикува информация за българска изложба в Лувъра: „Първата българска изложба в легендарния музей Лувър в Париж ще бъде открита след около година, научи агенция Стандарт Нюз от правителствени източници. Идеята на екипа на министъра на културата Вежди Рашидов е да се представим със златото на траките.
Посетителите на най-известния музей в света ще могат да се насладят на Панагюрското златно съкровище, златното Вълчитрънско и сребърното Рогозенско съкровище. В Париж ще бъдат показани и три римски солници от злато и сребро. Възможно е в експозицията да бъдат добавени златна диадема и огърлица, украсявали главата на жена, погребана край Синеморец през III в. пр.н.е.
Изложбата в Лувъра става възможна, след като министър Рашидов подписа през януари т.г. 5-годишно споразумение с директора на световния музей Анри Лоарет. Подобни спогодби французите имат само с още пет държави. Споразумението предвижда обмяна и обучение на експерти, помощ при реставрация на български експонати, изложба на родни антични предмети, както и да заемем на Лувъра движими експонати на ислямското изкуство.
Става дума най-вече за султански архив, който се съхранява в Националната библиотека в София. От парижкия музей имат интерес към експонатите, тъй като подготвят Департамент за византийско изкуство и източно християнство."

В. „Дневник" цитира министър Рашидов по темата за възнагражденията в сферата на културата:
"Допълнителни 30 милиона лева към бюджета си тази година ще поиска министърът на културата Вежди Рашидов. Парите ще отидат за повишаване с 25-30% на възнагражденията във всички сфери - в училищата към министерството, администрацията на театрите, археологията, реставрацията, консервацията, киното, заяви министърът в интервю за Би Ти Ви.
"Винаги съм искал да се вдигнат заплатите", каза Рашидов, но по думите му това не се е случвало "явно защото културата винаги е някъде на задната страница, като отворите вестника".
"Не може хората на културата да сме на първия ред само когато печелим избори," коментира още министърът и отбеляза, че с ниски заплати не могат да се привлекат експерти, стига се и до изтичане на кадри.
"Хората още не са разбрали какво значи реформа и защо преди имаше отлив на публика в театрите. Нямаше никой куража да промени начина на заплащане. Хората хвърляха един бюджет - пълен социализъм, по равно - за Теди Москов 500 лева и за някакъв непознат режисьор в провинцията 500 лева", каза Вежди Рашидов. "Сега какво се случи - променихме заплащането върху всеки закупен билет", добави министърът и отбеляза, че пазарът е определящ фактор и в неговата сфера. "Ако продължаваме да говорим, че културата е хоби - цял живот ще продължаваме да храним едни и същи хора."