Добрич почете 2 юни ... на 1 юни

На 2 юни България по традиция отбелязва саможертвата на Христо Ботев и всички герои, загинали за свободата и независимостта на България.

Добрич почете 2 юни ... на 1 юни

p6010001_600_01


 

И тъй като през тази година датата се пада в събота, общоградското поклонение пред паметника на Христо Ботев в двора на едноименното училище в Добрич бе изтеглено за днес. Идеята според организаторите на събитието - общината и школото, е в церемонията да се включат ученици и млади хора от повече учебни заведения в града.

 

На поклонението присъстваха зам. областният управител Тодор Георгиев, зам. кметовете на Добрич Иван Колев, Камелия Койчева и Надежда Петкова, зам. предс. на общинския съвет Даниела Димитрова, общински съветници, почетни граждани, ученици, представители на партии и организации, родолюбиви добричлии.

 

С минута мълчание, заставайки на колене те се преклониха пред подвига на Христо Ботев и всички останали храбри българи, отдали живота си за родината.

 

В изпълнение на Духовия оркестър на Добрич прозвучаха националния химн на България, Одата на радостта и "О, Добруджански край".

 

След това от присъстващите на събитието бяха поднесени цветя на паметника на Ботев.

 

p6010015_600 

 

Част от участниците в церемонията изразиха разочарование от изтеглянето на поклонението с ден по-рано от официалната дата и определиха постъпката като неуважение към делото на великите българи, които по традиция почитаме винаги на 2 юни. Това мнение категорично бе споделено от присъстващите патриоти от ПП Атака. Не би трябвало да ни коства нищо да отделим от времето си в и събота, ако наистина искаме да се преклоним пред подвига и саможертвата на Ботев и загиналите за България, заяви председателят на родолюбивата партия за Добрич и областта Атанас Атанасов. Той смята, че Деня на Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България винаги трябва да се отбелязва на 2 юни, независимо в кой ден от седмицата е.

 

На 2 юни точно в 12.00 часа вой на сирени ще оповести в цялата страна едноминутно мълчание в памет на всички, загинали за свободата и независимостта на България.

 

p6010006_600_01

 

p6010008_600_01

 

От името на Община Добрич цветя поднесоха зам. кметът Иван Колев и зам. предс. на ОбС Даниела ДимитроваОт името на Община Добрич цветя поднесоха зам. кметът Иван Колев и зам. предс. на ОбС Даниела Димитрова 

 

Тодор Георгиев - зам. областен управителТодор Георгиев - зам. областен управител 

 

p6010014_600

 

ПП АтакаПП Атака 

 

p6010026_600_01

 

p6010028_600 

 

Христо Ботев е български национален герой, революционер, поет и публицист. Роден е на 6 януари 1848 година в град Калофер. Едва 28-годишен отдава живота си за България - убит е на 1 юни 1876 година.      "Само онзи, който е свободен, само той може да се нарече човек в пълния смисъл на думата" - Христо Ботев, вестник Знаме, 27 юли 1875 г.