Вестниците в понеделник...

... продължават да следят последиците от земните трусове край Перник и мерките за преодоляването им, криминалните случаи от последните седмици, неделни политически изявления...

Вестниците в понеделник...

В. „Дневник" цитира  председателя на агенция "Пътна инфраструктура" Лазар Лазаров, който обещава прозрачност при избора на фирмите за ремонта на мостовете:
"Всички фирми, които подадат заявки за планираните спешни ремонти на мостовете и докажат капацитет за тази дейност, ще бъдат допуснати до процедурата за избори на изпълнители. Това каза днес пред БНР председателят на Агенция "Пътна инфраструктура" Лазар Лазаров.



„5,8 по Рихтер върна панелките в играта" - пише „Стандарт".
"Рекордният трус за страната за последните 70 години отупа от прахта панелките и ги върна в играта. Нежеланите доскоро блокове от соца оцеляха в Перник при 5,8 по Рихтер без  пукнатина дори на шпакловките. Пораженията по тях се оказаха много по-малко, отколкото при монолитните сгради с антиземетръсни пръстени в основата.
През последните години никой не искаше апартаменти от панелни плоскости, защото срокът на годност им свършва и е под въпрос колко време ще могат да се ползват. Дори банките отказваха ипотека върху тях като гаранция за заеми. Сега обаче панелките отново станаха желани. По-евтини са от старите тухлени постройки и двустаен в центъра на града може да се вземе за 30 бона.

В. „Сега" помества публикация за обсъжданата от правителството идея да се въведат  задължителна застраховка за имоти и животни:
"Властта за пореден път иска да въведе задължителни застраховки на имотите. Не е особено ясно обаче как този гражданин би могъл да бъде накаран да си направи подобна полица.
Пораженията от последните земетресения в България отново направиха актуална идеята за задължителна застраховка на имотите и животните. Министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова ще предложи на заседанието на кабинета в сряда да се обсъдят мерки в посока задължителна застраховка на всички сгради. "Законът в момента предвижда това само за държавната и общинската собственост, а у нас почти 98% от сградите са частни. Хората трябва да се грижат за дома си така, както за колата си, за която правят задължително застраховка "Гражданска отговорност" и "Каско". Защото ние не трябва да се интересуваме само какво се случва вътре в нашия дом, а трябва да знаем какво се случва с покрива, с общите части", обясни тя пред "Дарик".
Земеделският министър Мирослав Найденов също поиска задължителна застраховка на земеделската продукция. Идеята му е за всеки земеделски продукт да има ставка, както е при застраховката "Каско" при колите. "Между 50 ст. и левче на декар или на животно може да бъде най-ниската сума", смята министърът. От агроведомството казаха пред "Сега", че вече е възложено проучване и се работи над идеята, но са необходими законодателни промени..."


Всекидневниците в понеделник поместват и изявление на бившия военен министър  Николай Свинаров, който предупреждава, че службите за сигурност управляват страната.


„Голяма част от българските служби за сигурност управляват страната чрез информацията, която имат, заяви пред Нова телевизия бившият министър на отбраната Николай Свинаров. Борбата за власт и пари преминава през това дали политиката да управлява службите в страната или обратното, каза Свинаров.
Службите продължават да бъдат изключително безконтролна структура. Нещо повече, в момента сме изправени пред парадокса, че те ръководят и съдебната система, в това число и прокуратурата. В Софийска районна прокуратура голяма част от прокурорите са териториално разпределени в районните управления на МВР, заяви Свинаров.

„Беше време нещата да се изяснят", категоричен беше Свинаров. Механизмът на управление трябва да бъде променен. Липсата на контрол на специалните служби води до това, че в една значителна степен те продължават да управляват не само живота на българските граждани, но и първата, втората и третата власти. За това служи информацията, която имат и която използват неправомерно..." - пише в. „24 часа".


В. „Труд" също цитира Николай Свинаров:
„Европа преди всичко означава правила и тяхното ясно спазване", коментира пък депутатът от БСП. Затова МВР трябва да има само две функции - полицейски и охранителна, а всичко останало да бъде оставено на специални институции, допълни той. Тези изградени институции трябва да следят за спазването на правилата.
Не може всяка власт да отглежда свои групировки, категоричен беше Червеняков. За да има развитие в системата за сигурност, трябва да се намерят качествени хора, които наистина да работят за това, коментира Николай Свинаров.
„Гарантиране на сигурност на нашите граждани е основа на демокрацията", завърши Свинаров."


Всекидневниците продължават да следят и развитието на криминалните случаи, които попаднаха във фокуса на вниманието през последните дни и седмици - „кокаиновите крале", братя Галеви, кръга около Христофорос Аманатидис-Таки.


„Един от "Кокаиновите крале", свързван с Гълъбин Боевски и с боклука на София, остава в ареста" - съобщава „Дневник".
"Софийският градски съд наложи мярка за неотклонение "задържане под стража" за Матей Боев, задържан при операция "Кокаинови крале", предаде агенция "Фокус". За Боев е издадена европейска заповед за арест от Италия. Съдът счете, че тежестта на инкриминираната дейност е достатъчно основание за вземане на най-тежката мярка.
Срещу Боев се води наказателно производство в Италия за три престъпления, свързани с участие в престъпна група, внасяща наркотични вещества на територията на Италия, Швейцария, Испания и България. Искането е Боев да бъде предаден на италианските власти във връзка с европейската заповед за арест, издадена в Италия.
Делото може да бъде обжалвано пред Софийския апелативен съд.

„Поръчали на Кирчо Руския да убие съдия и антимафиот" - пише „24 часа".
"Кирил Киров - Кирчо Руския, който бе задържан като част от наркогрупата на наркобоса Христофорос Аманатидис-Таки, е човекът, който трябвало да извърши покушенията срещу шефа на отдел "Контратероризъм" в ГДБОП Валентин Цоновски и председателя на Софийския градски съд Владимира Янева. Това научи "24 часа" от източници, запознати с разследването.
От месец Таки, който години наред се издирваше от Интерпол по света, е задържан в Дубай. Засега обаче все още се изяснява как неговият човек - Руския, е замислял да ликвидира топченгето и магистрата. Ясно е, че Киров е бил близък с Димитър Желязков-Митьо Очите, който пък бе арестуван за една от заплахите за покушение.
Заради информацията за готвените атентати подсъдимият по делото "Октопод" Антон Петров-Хамстера на два пъти - на 10 и 18 май т.г., беше привикван в ГДБОП.
Тогава Петров даде обяснения и след предупреждение бе пуснат. При първото задържане той напусна ареста след 24 часа.
Вторият му престой в сградата на ГДБОП бе значително по-кратък - само час и половина.
Антимафиотите стигнали до Тони Хамстера, след като засекли среща в Бургас между него и несебърския наркобос Димитър Желязков-Митьо Очите. Двамата се видели през април. Тогава била изречена репликата "Трябва да се реши проблемът с Цоновски".
Седмица по-късно Хамстера отново бе привикан в ГДБОП заради замисляно покушение срещу Владимира Янева.
Смята се, че Руския е получил поръчка за двата атентата от Митьо Очите, но няма информация дали подготовката за екзекуциите е била правена. Причината е, че след ареста на Хамстера всичко е било прекратено." - продължава всекидневникът.


В. „Сега" също отделя място на нашумелите криминални случаи:
"Случаите с Галеви, Брендо и Гриша Ганчев не са успехи, а провали за правителството. Това са псевдо акции, които целят единствено да впечатлим Брюксел в стил „няма недосегаеми хора" заради доклада за напредъка на България в борбата с организираната престъпност и корупцията. Това каза пред bTV Румен Петков.
По думите му тезата, изразена по-рано от вътрешния министър Цветан Цветанов, че правителството на Тройната коалиция е прикривало сочения за крупен наркотрафикант Евелин Банев-Брендо, е цинична лъжа.
Според Петков точно по времето на кабинета "Станишев" България е станала пълноправен член на Интерпол и е действала активно по случая "Брендо". "От поведението на Цветанов лъха гузност. Той знае, че до 2005 г. по дейността на Брендо не е работено, а тогава секретар на МВР беше Бойко Борисов. Освен това точно по мое време - през 2006-2007 година, е арестуван Брендо, намирал се е под домашен арест няколко месеца и едва през 2008 г. е бил пуснат зад граница. Какво е свършило ведомството на Цветанов за 3-те години след нас, защо не е арестуван Брендо през това време", попита предшественикът на Цветан Цветанов, намеквайки, че с действията си МВР е имало за цел не да хване наркобоса, а да го предупреди за планирани акции срещу него..."

 

В. „Стандарт" продължава темата за братя Галеви:
"Братя Галеви са се изпарили от България дни след произнасянето на присъдата им, заяви пред бТВ журналистката Лидия Павлова, която беше свидетел по време на делото срещу дупнишките бизнесмени.
Дни след произнасянето на присъдата, автомобилът на журналистката беше запален. МВРне потвърждава с палежа да са свързани Пламен Галев и Ангел Христов. Лидия Павлова обаче е категорична, че именно те стоят зад опожаряването на колата, като това не е първото посегателство над имуществото й.
Палежът стана само пет дни, след като позовавайки се на очевидци, написах, че братя Галеви са напуснали България с бялото BMW на Пламен Галев, заяви Лидия Павлова.
Те са много опасни хора. През годините съм била многократно заплашвана. Пламен Галев е вадил пистолет срещу мен, стрелял е със съчма в задното стъкло на колата ми, призна журналистката. По думите й дори синът и е бил пребиван заради нейната работа."


В. „Труд" също публикува статия по темата:
„Това е поредното посегателство над колата ми, която ползвам като служебна, каза пред bTV дупнишката журналистка Лидия Павлова, чиято кола бе запалена малко след публикуването на материал за Братя Галеви .
Само дни, след като става ясно, че Галеви са напуснали страната, колата беше подпалена -  само 5 дни, след като е купена.
Инцидентът става няколко дни, след като е публикувана статия на Лидия Павлова, в която тя пише, че Братя Галеви са напуснали страната с БМВ Х5 с много пари.
Павлова е по петите на Братя Галеви от 1993 година. „Писала съм и за добри неша, които са правили те"...
През годините съм заплашвана и Пламен Галев е насочвал пистолет срещу мен. Той преби сина ми в дискотека. Моят син преодоля операция на ухото вследствие на този побой.
От полицията не ми дават информация, но ми казват, че инцидентите с колата ми нямат връзка с Галеви.
„Първото посегателство над колата ми бе в деня на предаването на материалите за тях и стъклото на автомобила ми бе напускано със съчма".
Във връзка с друг материал за бизнесмени и бивши барети, в който работници разказват, че са малтретирани и пребивани, колата на Павлова е била издрана с нож и гумите са били съдрани на много места.
"Аз вярвам на потърпевшите, не на престъпниците. Хората си идват сами при мен. Разполагам с документация, която е дадена в прокуратурата", завърши разказа си дупнишката журналистка."