Добрич вече има електроколонка, ще се изградят още 19 станции за "зелени" автомобили

Първата извънстолична зарядна станция за електромобили беше открита официално днес в Добрич

Добрич вече има електроколонка, ще се изградят още 19 станции за "зелени" автомобили

Лентата прерязаха кметът на града Детелина Николова, предприемачът Атанас Атанасов, собственик на „Атанасов груп” и  Весела Шаранкова, изпълнителен директор на „Фулчарджър България”.


 

img_5670_300img_5669_300img_5672_300

 

Тържествен водосвет отслужиха Варненският и Великопреславски митрополит Кирил и отец Иван Дойчев.

 

img_5685_600

 

Меморандум за сътрудничество подписаха Детелина Николова от името на община Добрич и Илия Левков - председател на Индустриален клъстер "Електромобили”. Атанас Атанасов получи сертификат за  членство в клъстера.

 

img_5725_600

 

Бизнесменът съобщи, че договорът му с „Фулчарджър България” е за монтаж на 20 зарядни станции за електромобили на територията на Добрич и областта. Първата колонка е предизвикателство и се надява тя да възбуди очаквания интерес към „зелените возила”. „Атанасов груп” е компания с традиции в търсенето на алтернативни източници на енергия за транспорта – има метанстанция, сега изгражда електроколонки и ще продължава да върви в тази посока.

 

img_5661_600

 

Представени бяха автомобил, скутери и автобус, задвижвани с електричество

 

Новите станции ще бъдат монтирани предимно в Централна градска част – Синя зона, в големи транспортни компании, които ще инвестират в електромобилизъм и локации с голям пътникопоток. Тук е и мястото на бъдещото публично-частно патрньорство с общината, откъдето Атанасов очаква подкрепа за предоставянето на паркоместа. Такъв бизнес-модел вече е създаден със столична администрация, който Фулчарджър са разработили: от общината се предоставят срещу определено заплащане паркоместа за зареждане, където се поставят и колонките. Иначе, цялата инвестиция е за сметка на „Атанасов груп”. Идеята е, освен в Добрич, електроколонки да бъдат монтирани и в близките крайморски общини, като първа ще е Балчик.  Този проект най-вероятно ще се осъществи в рамките на тази година. Атанас Атанасов предвижда закупуването на електромобил за свои служебни цели до края на юли. В Добрич към днешна дата има един електромобил – хибрид.

 

img_5755_300img_5767_300img_5759_300

 

Илия Левков направи демонстрация на зареждане на електромобил

 

Предложение за използване на електробус е отправено към община Добрич. В София и някои крайморски градове елктрическите микробуси навлизат в туризма. Подобни круизни електробусове вече има в много европейски столици. Този начин на придвижване на туристите облекчава трафика, освен, че е безшумен и щадящ околната среда.

 

img_5716_600

 

Детелина Николова пожела добро съвместно партньорство за изграждане на технологична инфраструктура за електромобилите в нашия град.

 

img_5721_600

 

Електромобилите не са бъдеще, те вече са настояще, заяви Весела Шаранкова, която съобщи, че според последните проучвания, до 2020 година електромобилите ще представляват над 10% от общия автомобилен парк в ЕС.  

 

img_5798_600