Поредица от срещи организира МИГ Добричка

Инициативите са свързани с изпълнението на одобрената стратегия на групата на стойност 3,220 млн. лв.

Поредица от срещи организира МИГ Добричка
„Алтернативно и биоземеделие“ е темата на срещата, която ще събере производители от Добричка област на среща от 9,30 часа на 8 юни в х-л „Изида“. Организатор на инициативата е МИГ – Добричка, съобщи за AGRO.BG изпълнителният директор Надежда Василева. Поредицата от срещи през месец юни са по следните теми – „Пазарно проучване за продукция на неземеделския сектор“ /14 юни/ и „Добри практики по прилагане на ЛИДЕР в ЕС, приложими в Добруджа“ /20 юни/. Дискусиите със земеделски производители са свързани с изпълнението на стратегията на МИГ – Добричка, одобрена през октомври 2011 г. Тя е сред първите 16 от цялата страна, получили финансиране.

Още през следващата седмица започват и посещения по населените места, каза още Надежда Василева. От добруджанските села Стожер, Свобода, Паскалево, Плачи дол вече има проектни предложения и на място членовете на МИГ ще се запознаят с конкретните детайли. Още през месец февруари Местната инициативна група е пуснала първите обяви за проектни предложения, последвани от покани за кандидатстване с проекти по седем мерки.

Общият финансов ресурс на одобрената стратегия възлиза на 3,220 млн. лв. Тези средства ще се отпускат по седем мерки – за модернизиране на земеделските стопанства, подкрепа за хранително-преработвателни мероприятия, за малки неземеделски производства, за инфраструктурни подобрения, рехабилитация на културни, исторически и религиозни паметници и за опазване на селското културно наследство.

Приемът на заявления ще продължи до 30 септември 2012 г., уточни Надежда Василева. Следващият прием ще се обяви в началото на 2013 г.