Жълт код днес

В 13 области е обявен жълт код заради очакван силен вятър, съобщиха от НИМХ

Жълт код днес

Кодът е в сила за областите Видинска, Врачанска, Монтанска, Плевенска, Великотърновска, Сливенска, Търговищка, Русенска, Разградска, Шуменска, Силистренска, Добричка и Варненска.

 

Над по-голямата част от страната облачността ще намалее до слънчево. По-значителна ще остане тя над източните, а след обяд и над планинските райони, където на отделни места ще превали краткотраен дъжд. Сравнително хладно, с максимални температури - между 20 и 25°. В София - около 20°.
Атмосферното налягане слабо ще се повиши, съобщават от НИМХ.


Над планините вятърът постепенно ще се ориентира от запад-северозапад, най-късно в източните планински райони. След обяд ще започне да се усилва, вечерта ще бъде бурен. От запад облачността ще намалее, но над планините от Източна България ще е по-често значителна и там, както и в Родопите ще превали дъжд. Максимална температура на 1200 метра - около 15°, на 2000 метра - около 8°.


Над Черноморието облачността ще е променлива, по-често значителна. Рано сутринта и по-късно след обяд ще превали краткотрайно. Ще се усили вятърът от запад-северозапад - умерен, по северното крайбрежие и временно силен. Максимални температури - между 22 и 25°. Температурата на морската вода е 18-21°. Вълнението на морето по крайбрежието ще бъде 1-2 бала.