22 000 работни места ще бъдат разкрити по линия на Националната инициатива „Работа за младите хора

Най-малко 22 000 работни места ще бъдат разкрити в рамките на Националната инициатива „Работа за младите хора в България” 2012 - 2013 г. Това стана ясно днес след като премиерът Бойко Борисов, представители на синдикатите и на работодателските организации подписаха днес в Министерския съвет Национално споразумение „Първа работа”.

22 000 работни места ще бъдат разкрити  по линия на Националната инициатива  „Работа за младите хора

„Този документът е част от изпълнението на Националната инициатива, която правителството прие в края на март тази година”, поясни министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов и добави, че ангажимент на страните, които го подписват, е да бъде подкрепено включването на младите хора на пазара на труда чрез осигуряване на възможности за придобиване на първи професионален опит и подпомагане на прехода им от образование и обучение към работа.

 

„С подписването на това споразумение намирането на работа за младите хора става приоритет за нас”, подчерта той. Министър Младенов посочи, че безработицата в България за месец май от 11,4% е намаляла на 11% спрямо предходния месец. „Това са близо 13 000 хора, които са намерили своята професионална реализация на пазара на труда. Три хиляди от тях са младежи”, заяви социалният министър.

 

Константин Тренчев, председател на КТ „Подкрепа” посочи, че с тази програма се насърчават младите хора да се реализират в страната. „С общи усилия вярвам, че ще успеем да дадем на младите това, което заслужават”, заяви той. Представителите на синдикалните организации дадоха висока оценка на инициативата.

„Гледаме на това споразумение като на ефективен инструмент с дългосрочна перспектива”, подчерта Димитър Бранков, заместник-председател на Българската стопанска камара. „Оценяваме високо стратегията и смятаме, че предимството в нашия случай е, че имаме единомислие между правителството и социалните партньори. Само така може да се въздейства върху проблем, какъвто е този с безработицата”, посочи Ваня Тодорова, председател на Българския съюз на частните предприемачи „Възраждане”.

 

„Много е важно работодатели и синдикати да подкрепят правителството в тази инициатива”, заяви премиерът Бойко Борисов след подписването. По думите му благодарение на тази програма хиляди млади хора ще получават своя шанс за реализация. Министър-председателят изрази надежда с новите инвестиционни проекти, които България планира с правителството на Катар, да се осигурят още работни места.

 

„Ще се борим за всяко едно работно място. Защото това означава по-малко семейства да тънат в мизерия”, подчерта премиерът Борисов. Той призова малките и средните фирми да кандидатстват с проекти по ОП „Конкурентоспособност”, по която има финансиране от един милиард лева.