Почина Рей Бредбъри

Световноизвестният американски писател Рей Бредбъри почина на 91 години, късно през нощта във вторник, 5 юни, в Южна Калифорния, съобщи "Асошиейтед прес". Новината се появи първо в "Туитър" и бе потвърдена малко след това от дъщеря му Александра Бредбъри. Тя е отказала да даде допълнителни подробности.

Почина Рей Бредбъри
Макар да бе възпрепятстван през последните години вследствие на инсулт, заради който се налага да използва инвалидна количка, Бредбъри остава активен през 90-те си години, работейки по нови романи, пиеси, сценарии и голям обем от поезия. Всеки ден той пише в своя подземния офис в дома си в Лос Анджелис, като от време на време се появява и в книжарници, както и на различни обществени литературни и благотворителни събития, писа "Асошиейтед прес".

Внукът му Дани Карапетиян сподели пред сайта io9: "Много ще ми липсва и бих искал да чуя с какво ще го запомнят хората. Той повлия на толкова много артисти, писатели, учители, учени и винаги е вълнуващо и успокояващо да чуеш всички тези хора да споделят личните си истории за него. Разкажете вашите истории. Неговото наследство ще живее в монументалния брой книги, филми, телевизионни и театрални постановки, но най-вече в умовете и сърцата на всички, които са чели нещо от него. Защото само като го четеш, можеш да го познаваш. Той бе най-страхотното хлапе, което познавах."

Бредбъри е автор на стотици романи, къси разкази, пиеси, както и телевизионни и филмови сценарии, като кариерата му на писател започва през 40-те години на 20 век.

Сред едни от най-известните творби на автора са романите "Марсиански хроники", "451 градуса по Фаренхайт", "Чувствам, че идва нещо зло", "Мрачният карнавал", "Вино от глухарчета" и "Гробище за лунатици", както и сборници като "Лекарство за меланхолия" и "Възпявам електрическото тяло".