Преглед на печата

Мая Илиева продава хотел "Дюн" за 12 млн. евро. Президентът се опъна на ГЕРБ

Преглед на печата
24 часа

Мая Илиева продава хотел "Дюн" за 12 млн. евро

Тъмночервеният бутиков хотел на покойния бос на ВИС Георги Илиев "Дюн" в Слънчев бряг се продава.

Вдовицата му Мая Илиева го е обявила в агенция за недвижими имоти за 12 млн. евро, се разбра вчера.

Обявата за луксозния 4-етажен комплекс на самия плаж е пусната в 3 брокерски къщи, без да е упоменато името му, но отговаря на параметрите на "Дюн". От едната агенция са потвърдили пред местен сайт, че става дума за хотела на Георги Илиев. Той разполага със 70 стаи със 128 легла върху разгърната площ от 5,5 дка. В хотела има винарска изба, ресторант, паркинг и басейн.

24 часа

Симеон Сакскобурготски загуби първи "царски" имот - двореца "Кричим"

Върховният касационен съд окончателноп постанови: Бившият премиер Симеон Сакскобургготски и сестра му Мария Луиза Хробок не са собственици по право на двореца „Кричим". Върховните магистрати потвърдиха решението на апелативните магистрати от Пловдив.

С днешното решение на Върховния касационен съд Сакскобурготски загуби първия "царски имот".

Адвокатите на някогашния лидер на управлявалата страната партия НДСВ и сестра му твърдяха, че имотите от Интендантството на цивилната листа на Царя са техни по право и са одържавени неправомерно. Юристите на Сакскобургготски аргументираха тезата си на база решение на Конституционния съд от 1998 г., с което Законът за обявяване за държавна собственост на имотите на семействата на бившите царе Фердинанд и Борис и на техните наследници от 1947 г. е признат за противоконституционен.

Труд

Президентът се опъна на ГЕРБ

Президентът Росен Плевнелиев изрази категорична позиция, че новият главен прокурор трябва да бъде избран от следващия Висш съдебен съвет (ВСС). Така той се опъна на ГЕРБ.

В четвъртък управляващите прокараха промени в Закона за съдебна власт, с които се дава възможност изборът на бъдещия ръководител на прокуратурата да бъде направен от сегашния ВСС.

"Моята позиция е, че първо трябва да бъде избран новият ВСС и после той да избере новия главен прокурор. Сегашният ВСС не се ползва с достатъчна степен на обществено доверие и не е редно той да избере новия главен прокурор", категоричен бе държавният глава. Той обаче не отговори директно на въпроса дали ще наложи вето на закона или не. От пресслужбата му обясниха, че се изчаква на "Дондуков" 2 да пристигне окончателният текст на Закона за съдебна власт. Следващата седмица трябва да се събере правният съвет към президента и да излезе със становище дали да има вето или не.

Труд

Калин Георгиев: Няма надежда да е останал някой жив

Николай Гочев, Станимир Киров и Енчо Кремаков са загинали при взрива в склада за боеприпаси край Петолъчката. Няма дори теоретичен шанс някой от тримата работници, които бяха в неизвестност, да е останал жив, обяви главният секретар на МВР главен комисар Калин Георгиев. По поръчение на министър Цветан Цветанов Георгиев ще се срещне с близките на загиналите.

"За съжаление, надеждата умира последна, но вие сами сте се убедили, че положението горе е като лунен пейзаж, кратерът е с дълбочина между 4 и 6 метра. Хората, които са били вътре, няма теоретичен шанс да оцелеят.

Намерени са по време на огледа човешки останки, биологичен материал, което означава само едно - изходът е фатален. Единствено назначената ДНК експертиза може да каже конкретно кои части от кои тела на кого са, каза Калин Георгиев.

Монитор

БГ учени направиха салам против рак

Колбаси с ликопен са направили учени от Университета по хранителни технологии в Пловдив. Естественият антиоксидант, който се съдържа предимно в люспите на доматите, предпазва от рак на кожата и забавя стареенето. Разработката има за цел също така производителите да не влагат в саламите вредни оцветители и да преминат към естествения червен и здравословен пигмент. Това съобщи вчера зам.-ректорът по научната дейност на УХТ доц. Панталей Денев по време на Международния икономически форум в Пловдив.

Дума

МВР забърка скандал с "крадени" ракети

Главният секретар на МВР Калин Георгиев  шумно обяви вчера, че ведомството му е задържало двама военни, които откраднали 103 ракети от авиобазата в Безмер. Обвиненията той отправи на специална пресконференция. Само два часа по-късно обаче от ВМЗ - Сопот, опровергаха МВР и заявиха, че доставката на ракетите е била съвсем редовна, и то по тяхна поръчка.

Според версията на МВР сержант и майор от авиобазата в Безмер са отклонили боеприпасите и се опитали да ги транспортират до неизвестно място. Полицаите спуснаха дори и имената на "виновните" - Живко Спасов, завеждащ хранилището за боеприпасите, и неговият началник майор Николай Станев, началник на логистиката в поделение 22030. Двамата дори бяха обвинени за длъжностно присвояване, държане и съхранение на боеприпаси в големи количества без надлежното разрешение.

"Имаме си документи за превоза на тези изделия, направихме заявка за разрешение за превоз на тези изделия, отиваме в Безмер, там ги качват, пломбират всичко, тръгва бусът и оттам нататък вече не мога да ви кажа, защото не знам, коментира обаче вчера пред Медиапул шефът на ВМЗ - Сопот, Иван Стоенчев, който напълно разби версията на полицията.