Пресата днес

Водещите заглавия в някои от централните вестници в четвъртък

Пресата днес
24 ЧАСА

174 000 софиянци с по-високи данъци догодина

174 000 собственици на имоти в София догодина може да плащат по-високи местни данъци и такси. Увеличението за най-масовите жилища - 60 кв. м, ще е с 30 лв. за панелките и 40 лв. за сградите, ново строителство (виж таблиците). Поскъпването за 15% от столичани е заложено в проекта за ново данъчно зониране на града, представен вчера от зам.-кмета по финанси Дончо Барбалов.

До 1350 лв. за стажант - чиновник от 1 август

Нови заплати ще имат от 1 август служителите в администрацията. Това предвиждат приети вчера от правителството промени в 13 постановления, наредби и правилници, които регламентират заплащането на чиновниците.
 
ТЕЛЕГРАФ

ПАВЛОВ С 2 ПАЛАТА ЗА €40 МЛН. НА РИВИЕРАТА

Скандалният бизнесмен Любомир Павлов, който в сряда се сдоби с 3 обвинения, В това число за пране на пари, е разследван за същото и във Франция. Само за последните 3 години той се е сдобил с 2 имота на обща стойност близо 40млн, евро, разкри разследване на TV7. От 7 декември 2011 г. скандалният бизнесмен е горд притежател на истински палат в Кан с 13,7 дка терен, чиято пазарна цена е 32 млн, евро. Доскоро се е радвал и на разкошна къща в стил „Бел епок" в съседната община — Вальорис. За нея е броил 7 250 000 евро. През февруари 2012 г. къщата е продадена тройно по-скъпо - за 20 млн. евро, показват документи, с които „Телеграф" разполага.

„ТУРЦИЯ НИ ВЪРНА 7 ИМОТА”

Турция възстанови собствеността на 7 екзархийски имота в Истанбул, съобщиха вчера от външно министерство.

ТРУД

„София вдига данък имот на 168 000 собственици”

Данъците на 168 000 собственици на имоти в София ще бъдат вдигнати. Идеята е някои квартали да бъдат прехвърлени в зони с по-висока данъчна оценка, което автоматично ще доведе до скок на налога за сградите. Очаква се презонирането да има същия ефект и върху такса смет, макар че от "Московска" 33 твърдят, че това още не е сигурно.

„В училище погват тормоза във фейсбук”

Размяната на обиди, скандални снимки, видео, разпространяването на слухове, крадене на самоличност и заплахи във фейсбук, скайп или чрез SMS-u ще се санкционира в училище от този 15 септември .

МОНИТОР

„Звездите на хотелите стават вечни”

Летовници масово се жалват от шум и лоша храна

Хотелите у нас ще получават вечна категоризация, която няма нужда да бъде подновявана. Това се очаква да залегне в новия Закон за туризма, на чието последно обсъждане се събират днес представителите на туристическия бранш и икономическото ведомство. Дискусията за това дали категоризацията на местата за настаняване трябва да бъде еднократна и да важи винаги и да се извършва само одит, или да се подновява на всеки пет години, предизвика много дебати.

„168 000 софиянци с по-високи данъци”

Поскъпването удря собствениците на имоти в центъра, не засяга баровските квартали

ПРЕСА

Пишат нотариален акт на „Св. Ал. Невски"

В Министерския съвет пишат акт за държавна собственост на „Св. Ал. Невски", съобщиха пред „Преса" подчинени на Бойко Борисов.
От построяването си преди век до момента „Св. Ал. Невски" е без документи. След като издаде на катедралния храм акт за държавна собственост, кабинетът ще го дари на Светия синод, след което ще му се направи основен ремонт.                  
След като кабинетът го дари на светия синод, ще правят основен ремонт
Подготвя се акт за държавна собственост на храм-паметника „Св. Ал. Невски", съобщиха пред „Преса" от Министерския съвет.

БСП питa главния прокурор за Сретен Иосич

БСП отправи запитване до главния прокурор Борис Велчев дали има основания и доказателства да се свързват имената на червени кадри със сръбския наркобос Сретен Йосич Социалистите настояват да се предостави информация от разсе кретен и веществени доказателствени средства и свидетелските показания.Дума

ГЕРБ гарантираха бързо и евтино застрояване на горите

Това е най-лобисткият закон, приеман някога, обединиха се представителите на опозицията

Въпреки протестите на природолюбители и опозицията депутатите от ГЕРБ приеха спорните поправки в Закона за горите, които осигуряват на заинтересованите лица лесно и сравнително евтино строителство на места, в които това досега бе забранено.

БСП-София ще привлича млади хора

Градската организация на БСП в София трябва да направи всичко възможно за привличане на млади хора. Това заяви новият председател Анна Янева в началото на пленума на софийската организация в понеделник вечерта. Тя призова съпартийците си да покажат, че са отворени за всяка идея и предложение, че има чуваемост в партията и че всеки може да бъде полезен в нея.