Ученици от Добрич се натровиха на лагер

Състоянието на 5-класниците от СОУ Петко Рачов Славейков – Добрич вече е стабилно, но част от тях остават под лекарско наблюдение в болници във Варна и Добрич.

Ученици от Добрич се натровиха на лагер

52 деца, ученици в петите класове на СОУ "П.Р. Славейков" от сряда са били на екскурзия в комплекс Барите, Варненско. Традиционно, от няколко години, добричкото училище избира това място за своите лагери, доволни от условията и обслужването там.

 

През изминалата нощ обаче, малко след полунощ шест деца се оплакват от болки в стомаха и повръщане. Веднага идва екип на Бърза помощ и те са приети в болница "Св. Анна" във Варна. Със сходни симптоми на стомашно разстройство тази сутрин са още 16 деца.

 

Веднага СОУ "П.Р. Славейков" създава условия за транспортиране на заразените в МБАЛ - Добрич. С отделен автобус са прибрани и здравите деца, като от тях също са взети проби за изследване. Всички родители са уведомени своевременно.

 

Към момента във варненската болница остават 5 деца, под лекарско наблюдение в Добрич са 11. При всички обаче има значително подобрение. Останалите 6, приети в болници ученици, вече са изписани.

 

РЗИ-Варна вече започна проверки за причините за заболяването.

 

Директорът на СОУ „Петко Рачов Славейков” Георги Георгиев изказва огромната си благодарност, уважение и възхищение към ръководителите на РЗИ, Спешна помощ, РИО, кметски екип гр. Добрич за създадения модел на реакция и отношение към хора, изпаднали в проблемна ситуация.

 

Той благодаря специално на д-р Моллова от Инфекциозно отделение – „Света Анна” гр. Варна; д-р Иванова от РЗИ – гр. Добрич; д-р Бисер Ботев – Спешна помощ гр. Добрич и д-р Ананиев – директор на МБАЛ – Добрич.

 

Георгиев отбеляза, че всички отговорни институции са реагирали бързо и адекватно на проблема.