От Оксфорд потвърдиха, че мощите от Созопол са на св. Йоан, протести принудиха Борисов на компромис

Протестите срещу закона за горите са сред водещите теми на съботните вестници

От Оксфорд потвърдиха, че мощите от Созопол са на св. Йоан, протести принудиха Борисов на компромис
Разрастващите се протести срещу промените в закона за горите и блокадите на Орлов мост в столицата накараха управляващите да смекчат твърдата си позиция и дори да обещаят невъзможни неща в опит да свалят напрежението Премиерът Бойко Борисов ще забави обнародването на закона в "Държавен вестник", обяви вчера министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов след среща с протестиращите екосдружения в Министерския съвет. "Във всички случаи ние ще му сложим мораториум. Аз не мога, ако ще златни предложения да ми давате, най-добрите на света, щом има хора да се дърпат с полицията, това не ми харесва. Докато не ги убедим, че това, което предлагаме, е изцяло добро за общините, хората и за тях самите, на мен такъв закон не ми трябва," заявява Борисов на срещата, става ясно от разпространена от правителството стенограма на разговора... До обрата в позицията на Борисов, който преди ден предупреди, че никакви протести няма да го откажат от закона, се стигна, след като втората блокада на Орлов мост в София в четвъртък вечерта събра три пъти повече хора от първата. Близо 3000 души спряха движението, 12 бяха арестувани и по-късно освободени. Така сутринта в петък пред Нова тв премиерът вече беше готов за отстъпки, ако еколозите го убедят с аргументи. И заплаши, че полицай, който посегне на младеж, ще бъде уволнен..." - пише „Сега".
 
„Стандарт" също помества публикация по темата: "Премиерът Бойко Борисов се разбра с еколозите за Закона за горите. "За всяко отсечено дърво - поне 5 нови посадени", обеща им той на среща в Министерски съвет. Стенограмата от срещата на природозащитниците с Борисов, представители на инвеститорите, земеделския министър Мирослав Найденов, председателят на Комисията по земеделие и гори ще бъде качена на сайта на Министерски съвет. Земеделският министър Мирослав Найденов обясни, че по спорната точка за промяна на предназначението на горските терени, когато се строят спортни съоръжения, са искали с този режим да дадат възможност на потенциалните инвеститори... Найденов добави: "Обсъдени бяха четири точки, а по три са постигнати споразумения. Става въпрос за разрешаването на сеч до 20 декара, без лесоустройствен план.  Това беше аргумент на опозицията, с който ГЕРБ се съобрази. Постигнато е споразумение и по отношение на корекциите на корита на реки - да не се засягат ценни видове. Приехме една техническа поправка. Когато се извършва планова сеч в горски територии, тя да не надхвърля прираста на гората."
 
В. „Дневник" съобщава, че премиерът „отлага публикуването на Закона за горите, за да тушира протестите", но посочва, че въпреки разговорите еколозите се събират на трети протест: „След двучасова среща с природозащитници за Закона за горите, чието приемане предизвика нови масови протести в София, премиерът Бойко Борисов прие част от критиките им и разпореди обнародването му да се отложи. Основният спор по закона - за т.нар. поправки "Витоша ски", ще продължи в понеделник на нова среща между екосдруженията и премиера. Чисто процедурно няма техническа възможност приети от Народното събрание текстове на второ четене да бъдат коригирани, без преди това те да бъдат обнародвани в Държавен вестник и да влязат в сила. Така ако управляващите искат да направят законова корекция в приетите преди дни от парламента разпоредби, трябва или президентът Росен Плевнелиев да им наложи вето, или да изчакат те да бъдат публикувани в Държавен вестник и едва след това да бъдат преправяни. Защото в момента те юридически не съществуват и няма текст, който парламента да може да преправи. Депутатите могат да внасят изменения само в стария, досега съществуващ закон и да го дописват. Така например може да се случи с текста за регламентирането на сечта. В още не влязлата в сила разпоредба, разрешаваща строителство на ски-писти и съоръжения без смяна на предназначението на земите обаче, не може да се внесат изменения. Така ако управляващите искат да я преправят, трябва да има или вето, или тя да влезе в сила и едва тогава да се коригира. Макар че законът мина второ четене тази седмица и "топката" формално вече да е у президента Росен Плевнелиев, законът ще бъде коригиран и няма да бъде обнародван, преди да се "прецизират" спорните текстове в него, е заявил Борисов. Макар формално да няма такива правомощия, той щял да наложи "временна забрана" за публикуването му в Държавен вестник до изчистването на споровете..."
 
Всекидневниците продължават да следят и друг спорен закон - този за съдебната власт.
 
„След като вчера премиерът Бойко Борисов заяви, че ще приветства президента Росен Плевнелиев, ако той наложи вето върху Закона за съдебната власт, ветото днес вече е факт. От пресцентъра на държавния глава съобщават, че Плевнелиев връща за ново обсъждане в Народното събрание Закона за изменение и допълнение на Закона за съдебната власт, приет на 7 юни 2012 г. Сред мотивите на Плевнелиев се посочва: „Не приемам постигнатите окончателни разрешения в § 12 и § 16 от приетия закон, като намирам, че те пораждат съмнения за несъответствие с Конституцията. Те допускат при изтичане на мандата на изборен член на Висшия съдебен съвет, главен инспектор и инспектор в Инспектората към Висшия съдебен съвет автоматично да се заема по-висока длъжност от заеманата преди избора. Смятам, че това може да се определи като намеса в дейността на съдебната власт от страна на законодателната, тъй като по чл. 129, ал. 1 и чл. 130, ал. 6, т. 1 от Конституцията единствено Висшият съдебен съвет е компетентен да назначава, повишава, понижава, премества и освобождава от длъжност съдиите, прокурорите и следователите. Законът на практика постига ефекта на повишаване, което зависи от волята на законодателя и може да не се осъществи само по волята на лицето, за което се отнася. При всички положения въпросът се изключва от преценката на следващия състав на Висшия съдебен съвет, каквато би трябвало да бъде при изтичане на мандата на предишния... Въпреки че президентът неведнъж през последните седмици изрази несъгласието си настоящият ВСС да номинира и избере следващия главен прокурор на републиката, държавният глава не налага вето на този текст от закона. Промяната предвижда процедурата за избор на председатели на Върховния касационен съд, на Върховния административен съд и на главния прокурор да започва 6 месеца преди изтичането на мандата им..." - информира в. „Труд".
 
ГЕРБ ще се съобрази с наложеното от президента Росен Плевнелиев вето върху текстове от Закона за съдебната власт, които предвиждат, че след изтичането на мандатите членовете на ВСС и инспекторите от Инспектората към ВСС ще бъдат назначавани на позиция, по-висока от тази, която са заемали преди избирането им или т. нар. „кариерни бонуси". Председателят на правната комисия и зам.-председател на парламентарната група Искра Фидосова обясни в парламента, че докато се е работело по промените, е било търсено компромисно решение. "Ние ще подкрепим и ще уважим мотивите на президента. Няма да гласуваме повторно тези текстове в комисия и в пленарна зала от името на парламентарната група на ГЕРБ. Ще направим обсъждане с колегите както в правна комисия, така и в нашата парламентарна група, така и с колегите юристи от останалите парламентарни групи, за да преценим още веднъж дали трябва да отменим тези два текста, даващи възможност както на настоящите членове, така и на тези, които ще бъдат избрани, да имат възможност когато приключи техният мандат да бъдат възстановени на длъжност с една степен по-висока или не. Дали ще поправим текстовете и ще предприемем някакъв комбиниран подход, е въпрос на обсъждане. Още веднъж казвам от всички нас във формат консултации с останалите колеги юристи и комисия по правни въпроси - дебат, който ще се проведе още началото на следващата седмица. Има три варианта. Единият е извънреден способ по отношение на възможност за атестиране за всичките тези членове на органи, действащи и следващи. Принципен е въпросът. Другият вариант е това, което се предложи. Третият вариант е да не правим нищо, да оставим нещата така, както са сега и девет години тези хора да не могат да бъдат атестирани". От Синята коалиция също заявиха, че подкрепят наложеното от президента вето. "Не е достатъчно ветото, защото към този закон има подозрения, че може да се използва, да се злоупотреби и да бъде избран главният прокурор от сега действащия състав на ВСС", заяви Екатерина Михайлова от коалицията." - пише „24 часа".
 
Съботният печат съобщава и за прекратяването на договора между Министерството на отбраната и "Берета Трейдинг".
 
„Военното министерство ще прекрати договора за утилизация с фирмата "Берета Трейдинг", чиито складове с боеприпаси избухнаха край Петолъчката, съобщи министърът на отбраната Аню Ангелов вчера. Реакцията му идва 10 дни след взривовете, при които загинаха 3 души, и на фона на тотално нежелание на институциите и фирмата да поемат отговорност за инцидента. "Берета Трейдинг" вече хвърли вината за инцидента върху един от работниците си, заявявайки, че той е пренебрегнал елементарни правила за безопасност и се е опитал да унищожи погрешка получен снаряд. МО пък бе обвинено, че е изпратило за утилизация боеприпаси, които не са били описани в договора и точно един от тях е гръмнал. "Всичко, което е издавано на "Берета трейдинг", е описано в приложение, неделима част от договора. С подписа си представителят на тази фирма е удостоверил, че е получил във военното формирование съответните боеприпаси, които трябва да бъдат утилизирани. Утилизацията е процес, който се определя от собственика на фирмата", бе категоричен Аню Ангелов. В отговор от фирмата заявиха, че техни хора не са били допускани в поделенията при товаренето на боеприпасите и са се подписвали само като получатели." - пише в. „Сега".
 
В. „Дневник" също помества публикация по темата: „Министерството на отбраната ще прекрати договора с "Берета Трейдинг" за утилизация на боеприпаси и ще поиска своите неустойки по него. Това каза в парламента министърът на отбраната Аню Ангелов... Причината за това не е взривът в базата край Петолъчката, а фактът, че фирмата е утилизирала доста по-малко от половината боеприпаси и оръжия по договор. "Има разследване, има досъдебно производство, така че, като има резултати, ще бъдат оповестени, сега не мога да ви информирам", коментира Ангелов развитието на разследването по случая. Министърът на отбраната посочи, че част от ракетите в базата са собственост на завода производител, който ги е оставил там, за да се извършват изпитания с тях. След това те не са били върнати по съответния ред. Ангелов добави, че в складовете е имало повече ракети, отколкото принадлежащите на завода. Според последните версии за експлозията на 5 юни именно при обезвреждане на бойна глава от ракета е възникнал взрива, убил трима души. Военният министър посочва, че утилизацията е ставало по технологичен процес, който се определя от собственика на фирмата. "Добре е този човек, който ходи по различни медии, да каже как е трябвало да утилизира бойни части на зенитни ракети - има спецификация, която указва как това да стане. А как той е осъществявал технологичния процес, е въпрос на разследването", каза Аню Ангелов." „Според Ангелов към договора с "Берета" имало приложение, което указвало как конкретно се утилизират бойни части на зенитни ракети. Представител на фирмата с подписа си бил удостоверил, че е получил определените за унищожаване боеприпаси. Нашият представител изобщо не е бил допускан вътре в складовете, той е подписал протокола като получател, а не като член на приемно-предавателната комисия, както твърдят от МО, се казва в съобщение на "Берета". Васил Трифонов (бай Васо), дългогодишен шофьор и пазач във фирмата, приемал десетки тирове с боеприпаси, но никога не виждал какви муниции се слагат в сандъците. Де факто в цеха за утилизация на 5 юни е гръмнал боеприпас, непознат за нашите оръжейници, твърдят от фирмата. Те имали опит с унищожаването на бойна част от зенитноракетен комплекс С-75 "Двина", известна с кодовото название БЧ-750. 346 такива бойни части е трябвало да бъдат унищожени в базата, като всяка една тежала по 140 кг. Непознатата част е сива с овална форма, а частта за "Двина" е тъмнозелен цилиндър - личи от снимките, изпратени от "Берета". Въпросният сив боеприпас изобщо не фигурира в приемно-предавателния протокол, заяви управителят взривилата се база Десислав Делев. По думите му отговорност за това носят органите на МО, които са определяли какви муниции да се товарят в сандъците за утилизация. Такъв тип крупни боеприпаси не се унищожават чрез рязане, а чрез контролирано взривяване на експлозива, но не наведнъж, а на малки порции, твърдят оръжейници. В базата непознатите боеприпаси били отделени от останалите, заповядано било да не се пипат. Експлозията станала, когато един от загиналите служители решил на собствена отговорност да пристъпи към обезвреждане." - допълва темата в. „24 часа".
 
В. „Труд" също отразява темата: „Фирмата „Берета Трейдинг" е утилизирала доста по-малко от половината боеприпаси и оръжия по договор. И тъй като договорът с тях ще бъде прекратен, ще поискаме своите неустойки затова, че фирмата не е изпълнила задълженията си по него", заяви министърът на отбраната Аню Ангелов пред журналисти в парламента. „Част от ракетите в базата са собственост на завода производител, който ги е оставил там, за да се извършват изпитания с тях. След това те не са били върнати по съответния ред, но мога да кажа,че там е имало повече ракети, отколкото принадлежащите на завода", обясни Ангелов. „Няма нищо нестандартно, всичко, което е издавано на фирмата „Берета Трейдинг", е описано в приложение - неделима част от договора и с подписа си нейният представител е удостоверил, че е получил съответните боеприпаси, които трябва да бъдат утилизирани", добави министърът..."
 
Всекидневниците отделят място и за българските реликви, които привличат вниманието на европейската общественост.
 
„България предлага на Лувъра Равногорското тракийско съкровище" - известява „Дневник". "Равногорското тракийско съкровище е предложено за представяне в един от най-големите музеи в света - Лувъра. Това е направено в рамките на изпълнението на договорения от министъра на културата Вежди Рашидов и Анри Лоарет, генерален директор на Лувъра, културен обмен между България и Франция. От френското посолство вече са направи оглед на експонатите, съобщиха от музея в Пазарджик. Равногорското тракийско съкровище е открито през август 1987 г. от покойния вече д-р Георги Китов и е датирано от II век преди Христа. До момента съкровището е показвано в Швейцария, Белгия, Германия, Франция, САЩ, Япония, като участието е било в общи тракийски изложби, съобщи директорът на Регионален исторически музей - Пазарджик, Борис Хаджийски. В края на 80-те години на миналия век, разкопавайки могили край брациговското село Равногор, археолозите се натъкнали на 9 уникални сребърни предмета, покрити с позлата, върху които са изобразени бюстовете на богините Артемида, Нике, на Атина с шлем с гребен, щит и копие. Сред уникатите е и плочка, която се е слагала на гърдите на коня и на която е изобразена Великата майка, богиня на траките.?? В региона на Пазарджик е открито и най-известното българско златно съкровище - Панагюрското, което доскоро се радваше на голям интерес при връщането си в града, където е открито. Само за месец - от 16 април до 17 май Панагюрското златно съкровище беше видяно от над 30 хиляди панагюрци и гости на града." - се казва в публикацията.
 
В. „Стандарт" пише, че изследователи от Оксфорд са намерили нови доказателства, че мощите от Созопол са на св. Йоан Кръстител: "Учени от Оксфорд откриха нови доказателства, че останките в реликвария, открит в манастир от V век на о-в Свети Иван край Созопол, са на св. Йоан Кръстител. Това съобщиха британските издания "Дейли мейл" и "Дейли телеграф". Преди две години находката - малки парченца от череп, кости от челюст и от ръка и един зъб, беше посрещната скептично. Оксфордски археолози се заеха да й направят въглеродно датиране. Екипът обяви, че има научни доказателства в подкрепа на невероятното твърдение. Резултатите ще бъдат представени в документален филм, който ще бъде излъчен по телевизия "Нешънъл джиографик" в неделя. Оксфордските учени датираха костта от пръст от дясната ръка към I век, когато според евангелското сказание е живял Йоан Кръстител, преди цар Ирод да нареди да го обезглавят. Колегите им от университета на Копенхаген анализираха ДНК от костите и установиха, че те са принадлежали на един човек, вероятно мъж, от семейство, живяло в земите на днешния Близък изток. Там би трябвало да е живял и св. Йоан."