Пак без съгласие по Закона за горите, катастрофа на матурите, уволнения в Пирогов...

Вестниците във вторник продължават да следят споровете и вълненията около Закона за горите

Пак без съгласие по Закона за горите, катастрофа на матурите, уволнения в Пирогов...
Екоорганизациите и управляващите и днес не успяха да решат спора по Закона за горите. Това стана ясно след поредната среща на природозащитници и представители на ГЕРБ при премиера Бойко Борисов в Министерския съвет.
Земеделският министър Мирослав Найденов обяви, че все пак има сближаване на позициите по проектозакона.
На днешната среща екоорганизациите са предложили нов вариант за решение на спора. Спорът по закона е основно около текста, предвиждащ ски писти и лифтове да се строят без изключване на терени от държавния горски фонд, с отстъпено право на строеж. Той доби популярност като "поправката "Витоша ски", по името на фирмата, която персонално си поиска тази законова промяна. Поправката би спестила високите такси за изключване от горския фонд на инвеститорите, призна миналата седмица Найденов.
Новото предложение е да се допуска временно изключване на терени от горския фонд, заедно с отстъпеното право на строеж. В закона, който вече върнат от президента Росен Плевнелиев за ново обсъждане, бе записано, че правото на строеж ще се дава чрез търг за максимален срок от 30 години. Идеята на природозащитниците е такъв да е и максималният срок на временното изключване на терените от горския фонд, каза Тома Белев от сдружение "Зелени Балкани".
Целта е гората да не се продава при смяна на предназначението си, поясни Александър Дунчев от WWF (Световен фонд за дивата природа). По сега действащия закон, изключването на терени от горския фонд е окончателно и държавата ги продава. Според "Витоша ски" това правело невъзможни инвестициите, тъй като горите в природен парк "Витоша", където са лифтовете й, са публична държавна собственост, а тя не се продава. От екоорганизациите обаче посочват, че вариант за строителство на ски курорти в държавна гора има и сега - концесията..." - пише „Дневник".

Не е постигнато споразумение в спорния текст за промяната на предназначението в Закона за горите на срещата при премиера Бойко Борисов.
Във вторник в Министерството на земеделието и храните ще продължи диалогът между протестиращите природозащитни организации и сдружението „Природата за хората и регионите". Това съобщи Филип Цанов от сдружение „Природата за хората и регионите"...
По думите на Цанов, срещата е започнала в присъствието на министъра на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов, Десислава Танева, председател на Комисията по земеделието в Народното събрание, експерти от Изпълнителната агенция по горите и юристи. От страна на протестиращите природозащитници бяха Тома Белев, Александър Дунчев с техен адвокат. Представител на „Природата за хората и регионите" бе Филип Цанов. Правната асоциация я представляваше адвокат Иван Тодоров. По-късно към срещата се присъедини и министър-председателят Бойко Борисов.
По думите на Филип Цанов, премиерът е направил много остро изказване срещу монополите. „Той каза, че не дава на никой да петни името му, че има отношения или че защитава интересите на олигарсите в какъвто и да било сектор. Категорично каза - защо вие не казвате на обществеността, че единствено при нашето правителство горският фонд се е увеличил с десет процента, по данни на Евростат. Че имаме най-добре съхранена територия, че той е бил най-ангажиран с опазването на околна среда, местил е блатни кокичета, правил е прегради за птички по магистралите, трасета за животни. Заяви, че за автомагистрала „Струма" в Кресненското дефиле, заради това, че ще има три тунела, за да се опази биоразнообразието, са одобрени проекти от Брюксел за 1 милиард евро. Даде пример, че положението на Витоша е трагично, разрушени сгради, опоскани постройки, няма къде да изпиеш едно кафе. Че другите страни правят инвестиции, развиват този сектор от туризма, само ние не го правим", каза Филип Цанов..." - допълва темата в. „Труд".

Еколози и инвеститори почнаха пазарлък за цената на ски пистите" - обобщава в. „Сега".
"След 4 дни протести на Орлов мост в неделя вечерта участници в събитията се върнаха на мястото, за да засадят цветя - там, където са били изпотъпкани.
Еколозите и държавата тръгнаха към сближаване на позициите си, но инвеститорите остават твърдо против компромисния вариант. Това стана ясно вчера след втора среща на спорещите страни при премиера Бойко Борисов, който също се включи в нея въпреки заканата от почивните дни да вдигне ръце от закона.
Продължава да няма решение по най-спорната точка в преговорите - застрояването на горски територии без промяна в предназначението на земята. Този текст беше записан във върнатия от президента закон и щеше да освободи инвеститорите от таксата за промяната и от нуждата да купят имота, тъй като при изключването от горския фонд държавата е длъжна да продаде терена. Именно отпадането на таксите беше причина за основното недоволство на еколозите, които настояваха да се запази старият режим.
Вчера коалиция "За да остане природа в България" предложи компромисен вариант - временно изключване на терени от горския фонд, заедно с отстъпеното право на строеж. Така инвеститорът ще получи право за 30 години да ползва земята и да строи на нея, след което ще я върне на държавата. Този режим ще запази и таксите. "Не можем да спрем живота, въпросът е да има такса за промяна на предназначението, която да отива за ново залесяване."
Земеделският министър Мирослав Найденов добави от себе си, че ще се търси такъв вариант, в който таксите да бъдат намалени или признавани за разход на инвеститора. Въпреки тези обещания обаче представителите на сдружението "Природата за хората и регионите" не се съгласиха с предложения вариант. Според тях промяната на предназначението отново ще струва милиони, ако територията е голяма, което обезсмисля всякакъв инвеститорски интерес. Според Филип Цанов тази "частична приватизация" е като покупката на апартамент, който след 30 години трябва да върнеш.
Преговорите ще продължат тази седмица чрез поредица от публични работни срещи в МЗХ и НС. По другите три въпроса - за горската сеч, вече има съгласие и на инвеститорите, и на еколозите, и на държавата. От името на депутатите Десислава Танева обяви, че ГЕРБ ще подкрепи президентското вето върху закона." - продължава всекидневникът.

В. „Стандарт" също помества публикация по темата:
"След ветото на президента аз няма да дам на депутатите да гледат този закон до тогава, докато не дойдете с ясни предложения, заявява премиерът Бойко Борисов по време на срещата в Министерския съвет на министри с  екологични организации, на която се обсъждаха спорните текстове в приетия Закон за изменение и допълнение на Закона за горите.
"Ще си подготвим нов закон за държавните предприятия, за да могат да работят държавните горски предприятия. Ходете на ски в Австрия, ходете където искате, нека там да инвестират, тук вие ще ми кажете откъде ще ви дойдат заплатите и пенсиите. Не искате да добиваме газ, не искате да имаме туризъм, аз толкова мога. Затворихме Белене, затворихме Бургас - Александруполис, нека тези, които ви казват, че ще се дигнат приходите, да кажат откъде ще ги вдигнат като дойдат на власт. Да ни кажат точно - ще дойдат приходи от...., кое, да чуя и вие да чуете също така. В политиката съм 12-13 години на различни постове върху името ми не съм дал думичка да се каже и това ми е силата в политиката. Като се качите на Витоша все едно е Косово бомбардировката - съборени сгради, ако е тенекиено нещо можеш да пиеш един чай, ако не - няма къде да седнеш и добър ден да ти кажат.
Щом така ви харесва, така да бъде. Никакви лобистки интереси няма при нас. Никакви. Освен здравомислещите хора, които считат, че не е лошо в България да има и зимен туризъм. Прекрасна природа, никой повече от тези, които инвестират в подобни сфери не пазят дърветата от сеч. Двадесет години имаше поголовна сеч по горите и тези, които ги сякоха сега са на ваша страна. Защо?! А ние направихме всичките рестриктивни мерки, за да запазим горите - малки, големи, средни. България е държава, в която последните години, когато ние сме на власт има прираст на горите, безспорен отчетен факт в Евростат. Затова, с цялото си уважение и разбиране към вас, и едните, които искате и вчера сте затваряли пътя, и другите, които затварят Орлов мост - това не е демокрация, защото има надлежен ред да се проведе митинг, примерно пред Министерския съвет, пред Президентството, законът така е правен, бях кмет когато се прави, че за митингите можете да бъдете на най-видните места в града - Народното събрание, площада. Няма логика да се затваря път. Там могат да минават и хора, които не са на вашето мнение и вие им отнемате демократичното право да минават, и едните и другите..."

В. „24 часа" цитира по темата президента Росен Плевнелиев:
Познавам региона на Банско много добре, преди да има писти половината от населението се занимаваше с незаконна сеч. Когато дойдоха пистите, посегателствата в горите намаляха". Това заяви президентът Росен Плевнелиев по повод наболелия въпрос за Закона за горите.
„С налагането на ветото дадох шанс, както на едната, така и на другата страна вместо да блокират пътищата на България, да се съберат заедно в парламента и да намерят заедно решението". Така държавният глава коментира наложеното от него вето върху Закона за горите.
Посочил съм ясно, че аз съм „за" развитието на регионите, че не трябва да се пропилява шансът да се печели от туризъм. Но това не бива да става в дефицит на информация, коментира президентът.
Уважавам и подкрепям решението на Министерски съвет - със Закона за горите да вкара ред, но това стана в дефицит на информация за обществото, каза още Плевнелиев.
Той е сигурен, че следващите няколко седмици в Народното събрание ще се работи прозрачно по приемането на Закона.
Държавният глава е категоричен, че ще бъде на страната на регионите и е категорично „за" ски туризма, сноуборда и всички, които по екологичен начин могат да използват природните дадености."

Друга широко отразена тема във всекидневниците са катастрофалните резултати от матурите през тази година.

„Излагация на матурите" - пише „Труд".
"Тазгодишният випуск от дванайсетокласници, меко казано, се е изложил. Постигнал е най-ниския успех от 2008 година насам на държавните зрелостни изпити. Това сочи анализът на образователното ведомство, чиито експерти веднага направиха уговорка при представяне на резултатите, че тази година изпитите са били далеч по-трудни.
От 60 791 само един зрелостник има 100 точки на матурата по български език и литература. Това е Любов Калоянова - възпитаничка на 73-та софийска гимназия, известна като Втора немска (виж по-долу). Иначе общият брой на зрелостниците, изкарали пълния брой точки на тестовете по другите предмети, е 87. А само двама ученици са изкарали и на двете матури нула точки. Не е ясно дали са давали грешни отговори, или просто са предали непопълнени тестове.
Броят на двойките по литература е 3336 (5,49%). В сравнение с предната година слаб успех са изкарали 2391-ма (4,75%). И още едно сравнение - през 2008 г. средният успех по литература е 4,41, през следващите две - 4,29. През миналата година е бил 4,49, а тази е 4,18.
Учениците са се изложили на теста със затворените отговори, а там се проверяват знания. Пунктуацията, правописът, граматиката продължават да им се опират. Най-добре се справят с извличането на информация от текст, но са зле със създаването на свои текстове, предпочитат да преразказват - показват данните от анализа на работите на дванайсетокласниците.
Процентът на отличните оценки по литература е 0,3, по география е 4,19, по история - 10,12, по математика - 23,13, но за сметка на това по английски език е 38,67%.
Експертите на министерството не можаха да обяснят защо правят анализ на данни на сравнително различни като съдържание изпити през различните години. Публична тайна е, че през 2008 г. матурите още се налагаха и бяха определяни като "лесни", докато тази нивото им е много по-високо.
В същото време много от университетите не скриха съжалението си, че ще приемат с матури, тъй като "изпитът не пресява най-добрите, а оценките са ниски". Ако не приемат с матури обаче, ще останат без студенти. Местата във вузовете са повече от броя на кандидатите и при висок процент на скъсани на тежките кандидатстудентски изпити редиците на новите първокурсници съвсем ще оредеят..." - се казва в публикацията.

Вестник „Сега" отделя място на темата на заглавната си страница:
Тазгодишният випуск може да се "похвали" с най-слабите резултати на задължителната матура по български език и литература за последните 5 години - откакто зрелостните изпити бяха обявени за задължителни. Обобщените данни за представянето на дванайсетокласниците на матурите бяха представени вчера от министерството на образованието.
Средната оценка по български език и литература е 4.18. Миналата година средният резултат за страната беше 4.49. Двойкаджиите са 3336, докато миналата година са били 2391. 35 зрелостници от тазгодишния випуск имат 0 т., а само един ученик в цялата страна е получил максимален резултат от 100 т. Пълните шестици са 181, тъй като 6.00 се пише за получени над 95 т. На матурата по български език и литература тази година се явиха 60 791 ученици. Най-масовият резултат е "Добър" - такава оценка са получили 35.09%. С "Много добър" са оценени писмените работи на 28.49 на сто от явилите се. 21.42% са взели изпита на косъм - с тройка.
Най-добре са се представили учениците от София-град, Кърджали и Софийска област, най-слаби са постиженията в Разград, Търговище и Шумен. Най-голям е сривът на средните резултати на учениците от Софийска област, прогрес са постигнали връстниците им от Търговище и Силистра.
Зрелостниците срещат най-големи затруднения при задачите за правопис и граматика. По литература се затрудняват от задачи, свързани с фигури и тропи, литературни направления, елементи на сюжета. Най-лесно се справят със задачите за разбиране на текст и извличане на информация, както и с разпознаване на автор и творба.
От 2009 г. досега с около 20% намалява делът на вярно решените задачи с отворен отговор, с които се проверяват знанията за правописната, граматичната и лексикалната норма. Преди 4 години делът на вярно отговорилите е бил между 72 и 83%, а през 2012 г. той вече е между 50 и 59%. Двойно се е повишил делът на верните отговори на задачите за прилагане на пунктуационните правила.
Темата за есето "От здравия разум до поетическото безумие" по текст от "Под игото" на Иван Вазов е отказала 30% от абитуриентите и те са предали бял лист. Сред грешките на дванайсетокласниците при решаването на тестовете са, че не четат внимателно условието на задачата и след това не я изпълняват правилно, отбелязват повече от един отговор, дават твърде кратки или твърде дълги отговори, преписват текстовете от задачите, без да създават собствени. "Резултатите не означават, че учениците са по-неграмотни. Задачите проверяват в по-голяма дълбочина проверяваните компетентности", коментира Евгения Костадинова от МОМН..."

„Средният успех на матурата по Български език и литература през 2012 г. е 4,18. Това е най-ниският резултат за последните пет години, показват данните на Министерството на образованието, откъдето обясниха, че понижените резултати се дължат на променения формат на изпита, който въведе повече отворени въпроси в теста, съобщи БТВ.
Училищата, които са на дъното на класацията на външното оценяване ще бъдат подложени на обстойни проверки, каза заместник-министърът на образованието, младежта и науката Милена Дамянова.
Зрелостниците са се справили най-зле с правописните и граматическите задачи. Затруднили са ги и въпросите за литературните направления и елементи от сюжета на творбите." - информира в. „24 часа".

Резултатите от матурите след 12 клас тази година са по-слаби от миналогодишните, а като цяло има спад при оценките по български език и литература. Това показва анализът на резултатите от зрелостните изпити, направен от Министерството на образованието.
На национално ниво най-добри постижения по български език се наблюдават в софийските гимназии, следвани от тези Кърджали, Ловеч, Пловдив и Габрово. Смолян и Търговище са градовете, където в сравнение с изминалите години учениците се представят все по-добре на зрелостните изпити.
Американския колеж в София е с най-висок среден успех по български език - 5.70, а в ПГСС "Св. Климент Охридски" от Кюстендил е с най-слабото постижение - два 2.64. Като цяло тенденциите в успеваемостта на отделните училища не са се изменили значително през последната година.
Министър Сергей Игнатов подчерта стремежа за по-задълбочено оценяване на знанията на учениците и изискванията за повече знания, което според него видимо се е отразило на резултатите...
Затрудненията на задължителната матура по български език са нормални според експертите на просветното министерство. Зам.-министърът на образованието Милена Дамянова обясни, че е прибързано да се правят заключения за общото ниво на випуска, тъй като тазгодишният вариант на матурата е съдържал по-трудни и задълбочени въпроси, изискващи повече знания от учениците..." - пише в. „Дневник".

Вестниците във вторник съобщават и за уволнения в борда на „Порогов" и за досъдебно производство срещу болницата.

Главният прокурор Борис Велчев получи днес материали от министъра на здравеопазването Десислава Атанасова за извършена административна проверка в „ Пирогов" за спазване правилата за организация на работа.
По компетентност преписката беше изпратена на Софийска градска прокуратура (СГП), която образува досъдебно производство срещу неизвестен извършител - длъжностно лице за присвояване на пари в особено големи размери, собственост на „ Пирогов".
Случаят е особено тежък - престъпление по чл. 203 ал.1 НК. Досъдебното  производство е образувано и срещу неизвестен извършител - длъжностно лице от "Пирогов" за особено тежък случай на безстопанственост, от която е последвала щета в особено големи размери.
Съобразно преценката на Софийска градска прокуратура за фактическа и правна сложност на досъдебното производство, то ще се разследва от екип, ръководен от прокурор при СГП, и включващ в състава си следователи от „Следствен отдел" при СГП и оперативни работници, се казва в съобщение на прокуратурата." - информира „Стандарт".

„До края на седмицата ще бъдат отстранени някои от членовете на борда на директорите в "Пирогов". Това обяви пред журналисти здравният министър Десислава Атанасова, която присъства на представяне на книга "Лекарите, на които вярваме".
В четвъртък Атанасова заяви в ефира на Би Ти Ви, че при финансов одит на болницата са констатирани явни нарушения в процедурите за провеждане на обществени поръчки. "Има няколко случая на нарушения при направени дарения в "Пирогов" - липса на подпис на дарител, незавеждане в активи или счетоводни системи на даренията, бракуване на получените дарения още в деня на получаването им", даде за пример министърът на здравеопазването.
По думите й в лечебното заведение има договор за 5400 лева за опис и подредба на книги. Болницата е сключила договор и с консултант, който да помага на пациентите да изберат какво да четат. Освен това се плаща и за човек, който да достави книгата до болничната стая. Атанасова добави, че само за чистенето на сняг е сключен договор за 7 хил. лв.
На предстоящата "чистка" в болницата днес Атанасова посочи като причина заключението на инспектората към здравното ведомство, че ръководството на болницата води лоша финансова политика. Докладът за финансовото състояние на "Пирогов" все още не е обявен публично, но вече е предаден на прокуратурата, на приходната агенция, на държавния финансов контрол,  на инспекцията по труда, както и на самия директор на заведението Димитър Раденовски.
Атанасова уточни, че докладът не бил насочен към работещите в "Пирогов". "Никога не съм имала за цел да злепоставя прекрасните професионалисти, които работят там. Винаги съм твърдяла, че "Пирогов" е стандарт за качество в медицината и най-вече в спешната медицина и всеки ден граждани от цялата ни държава получават необходимата квалифицирана медицинска помощ. Съвсем различна е ситуацията със спазване изискванията на финансовата дисциплина", каза тя.
Поясни, че проверките в болниците продължават, но нямат нищо общо със заложените през годината планови проверки. Целта била да се провери в каква степен лечебните заведение, които са 100% държавна собственост, спазват финансовата дисциплина.
Засега Изпълнителна агенция "Медицинския одит" е проверила и  Университетската болница "Света Марина"- Варна и областната болница във Видин." - пише „Дневник".