Осъдиха дървосекач за незаконен дърводобив

Наказание условно лишаване от свобода за 3 месеца с 3 години изпитателен срок наложи Районен съд – Балчик на 23-годишния С. Андр Г. от С. Змеево, община Балчик.

Осъдиха дървосекач за незаконен дърводобив
Той бе признат за виновен в това, че на 16.10.2010 г. в землището на с. Кремена е добил от горския фонд – държавна гора с. Кремена, 3 куб. метра дърва за огрев от цер, ясен и акация на стойност 120 лв. Съдът го осъди да заплати глоба в размер на 1000 лв., както и да заплати в полза на държавата 120 лв. – равностойността на предмета на престъплението.

Пресцентърът на съда припомня, че според обвинителния акт С. Г. е бил ангажиран през месец октомври 2010 г. като дървосекач в землището на с. Кремена. На 16.10.2010 г. той отишъл на мястото, където работи и натоварил 3 кубика отрязани и стафирани дърва, които продал на жена от с. Кремена.

На 20.10.2010 г. горски надзирател при ДЛС – гр. Балчик получил сигнал за случилото се, направил проверка в дома на жената от с. Кремена и разбрал, че тя е придобила дървата от С. Г. за сумата от 135 лв., без да й е представен документ. Надзирателят установил, че дървата са нарязани по стандарт и нямат експедиционна марка. Количеството било с обем 3 куб. метра от вида ясен, цер и акация. Последният вид бил 0,30 куб. метра.

Подсъдимият признал пред надзирателя, че е превозил дървата от сечището до купувача.

Свидетелката по делото заплатила 116,45 лв. за откритите в дома й дърва на ДЛС – гр. Балчик. Съдебно - оценителната експертиза е установила, че тяхната стойност е 120 лв.

Присъдата подлежи на обжалване и протест пред Окръжен съд – Добрич.