Фондът за жилищно обновяване вече е налице

МРРБ раздава 50 милиона лева за саниране на жилища

Фондът за жилищно обновяване вече е налице

В Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) бе направено представяне на Фонда за жилищно обновяване, създаден със средства от Оперативна програма „Регионално развитие” 2007-2013 г. В пресконференцията участваха: ръководителят на Управляващия орган на ОПРР Деница Николова, шефът на дирекция „Жилищна политика” в МРРБ Десислава Йорданова, изпълнителният директор и член на УС на „Корпоративна търговска банка” АД Георги Христов, както и други представители на МРРБ и КТБ АД.

 

Деница Николова заяви пред журналисти, че Фондът за жилищно обновяване е по типа на новата инициатива на ЕК за финансов инженеринг. Това е предоставяне на ресурс от страна на оперативната програма в управление на друга институция, която с капацитета и финансовите си възможности да го надгради като ресурс и да предлага атрактивни финансови продукти, за да можем да достигнем до крайните собственици и да се стигне до обновяването на домовете. Тя обясни, че 50% е грантовото безвъзмездно финансиране към собствениците.

 

Фондът за жилищно обновяване е създаден в рамките на „Корпоративна търговска банка” АД по договор за обществена поръчка с Министерство на регионалното развитие и благоустройството. Целта на фонда е да служи като инструмент за финансов инженеринг, който да предоставя нисколихвени заеми и гаранции по заеми на сдружения на собственици и собственици на самостоятелни обекти в многофамилни жилищни сгради за внедряване на мерки за енергийна ефективност и възобновяеми енергийни източници.

 

Създаването на Фонда за жилищно обновяване е пряко свързано с изпълнението на проект „Енергийно обновяване на българските домове” по схема BG161PO001/1.2-01/2011 „Подкрепа за енергийна ефективност в многофамилни жилищни сгради” по Оперативна програма „Регионално развитие” 2007-2013 г.

 

Фондът за жилищно обновяване е финансиран с 12 467 284 лв. от ОПРР 2007-2013 и 1 000 000 лв. допълнително финансиране от КТБ АД. С тези средства ще бъдат подпомагани кандидатстващите собственици на жилищни обекти да осигурят 50% от бюджета за реновиране на съответната сграда или блок секция. Останалата част от 50-те процента от стойността на мерките за енергийна ефективност се предоставя безвъзмездно от Оперативна програма „Регионално развитие” 2007-2013.