3,5 промила такса смет догодина

След разгорещени дебати съветниците на Добрич приеха предложението на администрацията за повишаване на промила върху данъчнта оценка на жилищни и вилни имоти

3,5 промила такса смет догодина

Основните възражения на опозицията в местния парламент бяха, че в предварителната докладна фигурира цифрата 3, а внесеното на сесия днес предложение касае увеличение от още половин промил.



Зам.- кметът Иван Колев изтъкна няколко аргумента в полза на крайното решение. Общината не може да плаща дължимото по план-сметката за чистота. В началото на тази година са гласувани 5, 9 млн. лв. за сметосъбиране и извозване, а събираемостта на таксата към момента е 4,5 милиона.


Освен това са необходими допълнителни средства за съфинансиране на новото депо в Стожер – делът на община Добрич там е над 550 хил. лв. 


През 2013 година се увеличават и отчисленията за тон отпадъци от 9 на 15 лв., т.е. необходими са още 1,7 млн. лв. за да отговори общината на промените в Закона за управление на отпадъците, които влизат в сила догодина.


Таксата за битови отпадъци от 3,5 промила върху данъчната оценка също се отнася до 2013 година. Финансист №1 на общината даде пример с реалното повишаване на разхода на дадено домакинство: за къща от 100 кв.м. плюс 150 кв.м. двор увеличението от 2 на 3,5 промила ще бъде с 36 лева. За апартамент от 70 квадрата, таксата смет се вдига с 13 лева.

 

Таксата за бизнеса остава непроменена - 7 промила.