8 години затвор за мъж, убил сестра си

Наказание 8 години лишаване от свобода при строг затворнически режим наложи Окръжен съд – Добрич на 76-годишния Георги В. Кр. от село Врачанци, община Добричка. Той бе признат за виновен по повдигнатото му обвинение, че на 30-ти септември 2011 г. умишлено е умъртвил 66-годишна жена от същото село.

8 години затвор за мъж, убил сестра си

Съдът уважи частично предявените от конституираните като граждански ищци и частни обвинители по делото двама синове на пострадалата. На всеки от тях бе присъдено обезщетение за претърпените неимуществени вреди – болка и страдания в размер на 50 хил. лв. Исковете бяха отхвърлени в останалата им част до предявения размер от по 100 хил. лв. за всеки от тях. 

 

По молба на подсъдимия и след като той призна вината си и всички факти и обстоятелства, посочени в обвинителния акт, съдът допусна делото да бъде разгледано като съкратено съдебно следствие. По този ред е наложено и наказанието на Георги, като първоначално постановеното 12 години лишаване от свобода бе намалено с 1/3 и съдът определи той да излежи 8 години.

 

В съдебната зала днес подсъдимият заяви, че много съжалява за стореното. Георги нямал за цел да я убива, но твърди, че ако не бил сторил това, тя щяла да го убие. Той помоли за по-леко наказание, тъй като има 89% инвалидност и се нуждае от чужда помощ.

 

Пресцентърът уточнява, че според обвинителния акт подсъдимият и сестра му живеели в отделни къщи в общ имот във Врачанци. От години те водели спорове за него, включително по съдебен ред.

 

На фаталната дата между брата и сестрата възникнал поредният конфликт на кого да остане имотът. Около 16 ч. спорът прераснал във физическо насилие. Георги нанесъл на 66-годишната жена множество удари по тялото и главата й с тоягата, която ползвал като бастун. Пострадалата починала от ударите, а брат й се прибрал в къщата си и съобщил за случилото се на тел. 112.

 

Георги е пенсионер, не е осъждан.  Присъдата на Окръжен съд – Добрич може да бъде обжалвана и протестирана в 15-дневен срок.