ГЕРБ си гласи служебна победа за изборите; Облози за дамата на Бойко...

Водещите заглавия в пресата днес: С фалшиво завещание следовател прибира имот на мъртвец, съдят го;Японски заплати в Сливен и Ямбол

ГЕРБ си гласи служебна победа за изборите; Облози за дамата на Бойко...
24 часа

ГЕРБ си гласи служебна победа за изборите

Лесен начин за служебно печелене на изборите и властта обмисля да си уреди ГЕРБ чрез промени в изборното законодателство, научи "24 часа" от запознати с плановете на управляващите политици.

Идеята е в него да се въведе бонус за победителя от вота, ако той води втория с 5 и нагоре процента разлика. При това положение ще получава като подарък броя мандати до самостоятелното мнозинство от 121 депутати за сметка на непреминалите бариерата от 4% участници в изборите.

С фалшиво завещание следовател прибира имот на мъртвец, съдят го

"Обичам те, Продане. Приятелю, само ти си ми останал." Това пишело в завещанието на 61-годишния Радослав Чернев, с което той оставял апартамента и банковите си депозити на своя "приятел".
Да, обаче до деня на смъртта си Радослав никога не бил виждал 55-годишния Продан Кръстев и дори не подозирал за съществуването му. Трогателните думи в документа били част от план за присвояване на имота на починалия.

Труд


Фирми на Пеевски към фалит, независими разпространители започнаха да плащат

Разпространителите „Оларт" и „Жак прес" тръгват към несъстоятелност, след като и вчера не платиха своите сериозни дългове към издатели на вестници.
Както е известно фирми, близки до депутата от ДПС Делян Певески вземат, продават и не плащат „24 часа", „Труд", „България днес", „168 часа" и всички останали издания на Вестникарска група България.
Общо над 1 милион са дълговете само на четири от тях. Вчера независими фирми започнаха да погасяват задълженията си. „Искаме да сме коректни, ние печелим от „24 часа" и „Труд" и за нас е важно да ги има на сергиите", коментираха разпространители.
Те потвърдиха информацията, че от Национална агенция Разпространение - НАР, ги натискат да спрат да продават изданията на Вестникарска група България срещу обещания за парични компенсации.
От 6 месеца и особено в последните две седмици разпространителският кръг на Делян Пеевски упражнява безпрецедентен натиск върху Агенция „Стрела" и други независими разпространители. Той е в две посоки и цели да стопира възможностите за равнопоставен бизнес и да спре гарантирания от Конституцията достъп на информация на българските граждани.

Доброволци в армията наесен


През септември в Българската армия ще влезе първият доброволец.
Дотогава военните очакват да бъдат разкрити всички процедури и да бъдат обявени конкурси, за да може да се подпише и първият договор с доброволен резервист.
Тази нова длъжност беше разкрита в Закона за резерва и въоръжените сили, който беше приет от парламента и влезе в сила на 10 юни. Очаква се утре в Министерския съвет да бъдат приети правилниците по неговото прилагане и той да стане активен от 1 юли, съобщи о.р. ген.-лейтенант Атанас Запрянов. Той е съветник на министъра на отбраната Аню Ангелов и един от водещите специалисти по изготвянето на закона. Очаква се в началото на следващия месец да се появяват и длъжностите за доброволни резервисти.

Стандарт

Облози за дамата на Бойко

Облози коя е дамата, завладяла сърцето на Бойко Борисов, тръгнаха в държавата. Повод за залаганията стана изповед на премиера за светско списание. "Има една госпожица, която ми е по-близка. Милата, само да я обявя, и ще я разкостят", каза Борисов. И се зарече: "Когато приключа с държавната работа, ще се оженя и ще си я прибера."

Името на бъдещата


г-жа Борисова е голямата загадка в държавата. Чиновници и депутати спряха работа и се отдадоха на клюки. Оперна певица от Русе е, твърдяха от опозицията. Не, бивша криминална репортерка е, контрираха ГЕРБерите. Знаем само, че е брюнетка и е много красива, шушукаха министрите. Няма 30 и отлично танцува танго,  наляха масло в интригата светски хроникьори.

Японски заплати в Сливен и Ямбол

Световни концерни започнаха да местят производството си у нас. Все повече компании от Япония, Германия, Италия избират родната работна ръка.

На японски заплати вече се радват Сливен и Ямбол. Над 4000 души от региона правят жиците за инсталациите на едни от най-известните коли в света. След завода, който известният японски концерн "Язаки" отвори в Ямбол, предстои откриването на нов в Сливен. "Залата е готова, в нея работят инженери, които разпределят работните места", съобщи за "Стандарт" кметът на града Кольо Милев. В началото на годината той съобщи, че инвестицията на "Язаки" в града под Сините камъни ще отвори нови 500 работни места. Проблем в момента се оказва единствено бъдещият паркинг. Ние сме готови да им осигурим паркинг, но мястото се продава, обясни още градоначалникът. Очаква се за извозването на работниците да бъдат наети автобуси от общинската фирма "Пътнически превози".
Японците от "Язаки" откриха свой завод в Ямбол. Работниците там са над 2000. На моменти, когато поръчките са повече, наетите ямболии минават 2500 души, като за целта заводът има автобуси, които превозват работници и от Сливен всеки ден. "Язаки" произвежда кабели за автомобилно оборудване на едни от най-известните марки автомобили в света.

Монитор

Прокурор подхвана палатите на Любо П.

Обвинител от Софийската градска прокуратура е получил задача да разузнае на място имотните придобивки на скандалния бизнесмен Любомир Павлов на Лазурния бряг и дори да ги заснеме. Това научи „Монитор" от източници от разследването. Отделно магистратът, който вече е във Франция, е получил задача да влезе във връзка с местните власти, за да разбере колко точно имота притежава Павлов на територията на цялата страна - не само на Ривиерата, както и какви са документите, доказващи връзката му с тях. Щом обвинителят се върне у нас, от Софийската градска прокуратура ще изготвят искане за съдебна поръчка до Франция, за да получат документите по официален път. Възможно е дори да се стигне до искане за запор или дори конфискация на тези палати, обясниха юристи. В момента Любомир Павлов вече има повдигнато обвинение за пране на пари, документна измама и използване на подправени документи. Документи от центровете за публични финанси в Грас и Антиб показват, че за времето от 2009 г. досега Любомир Павлов се е сдобил с три имота на Ривиерата.

София остава без топла вода на 2 юли


Идния понеделник София може да остане без топла вода. Това ще стане, ако „Топлофикация София" не плати на „Булгаргаз" по-голямата част от натрупаните близо 155 млн. лв. задължения за последния отоплителен сезон. Още миналата седмица държавната газова компания е изпратила предупредително писмо до столичното дружество, но засега от там не са реагирали. Това съобщи вчера изпълнителният директор на „Булгаргаз" Димитър Гогов. Той участва в общественото обсъждане на цените на синьото гориво от 1 юли.

Пияни роми без билети потрошиха рейс

След сбиване група роми без билети потрошиха автобус на градския транспорт и го бомбардираха с камъни в понеделник вечерта в столицата. Инцидентът е станал с рейс номер 1 от кв. Горубляне към центъра. След преминаването на подлеза под пътя на бул. „Цариградско шосе" възникнал спор между пътуващите - една част българи и група роми. Свадата прераснала в побой, а мургавите пътници били свалени от автобуса. При потеглянето му обаче гневните роми започнали да хвърлят камъни и други твърди предмети. По това време в рейса имало 30-ина души.
Малко след това двама от вандалите били задържани. Оказало се, че побойниците са били мъртвопияни. От полицията уточниха, че са и криминално проявени.
„Вътре в автобуса се пищеше, хората викаха, аз им казах - лягайте на земята, докато изтегля автобуса. Щяха да го потрошат целия", разказа водачът Стайко Христов.
 
Сега

Европа осъди България за нечовешко забавяне на заплати


Деветима работници от фалиралата рафинерия "Плама" в Плевен осъдиха в Страсбург правителството за неизплатени с години заплати. Бавенето на възнаграждения е нарушение на основни човешки права, постанови Европейският съд за правата на човека по делото "Христова и други срещу България". Вината е изцяло на изпълнителната власт, която въпреки че е имало съдебно решение, дълго време е отказвала да изплати парите. Затова сега държавният бюджет ще олекне с 51 361 евро за материални и морални щети плюс съдебни разноски.
Казусът е същият като по делото "Белев и други срещу България" от 2 юли 2009 г., по което 42-ма работници от "Плама" осъдиха държавата да им плати 393 500 евро. Повторението е показател, че властите не са склонни да поправят несправедливостите от своите решения, докато не бъдат принудени от европейския съд. Деветимата, чиито жалби отлежаваха в Страсбург от 2004 и 2008 г., можеха да бъдат обезщетени доброволно от държавата след създадения съдебен прецедент през 2009 г., но тя реши да се бори до последно за погазване на тяхното право да бъде заплатен трудът им заедно с дължимите лихви от забавянето.