Тръгват протести срещу скъпия ток; Замразиха промените в закона за горите...

Основните теми и водещи заглавия в централните някои от ежедневници в четвъртък

Тръгват протести срещу скъпия ток; Замразиха промените в закона за горите...
Избори.

„Стандарт":


Няма да въвеждат бонус "Избори"


Спекулации са твърденията, че ГЕРБ е обмисляла законова промяна, с която победителят в изборите да получава допълнително места в парламента, заяви Искра Фидосова. Думите й бяха по повод публикации в медии, че управляващите си подготвят служебна победа на изборите догодина, като въведат бонус за победителя - ако той води втория с поне 5%, да получава допълнително мандати до нужните 121 депутати за съставяне на самостоятелно правителство.
"Никой от нас не си е и помислял подобно нещо, не приемаме със закон да се дават бонуси за която и да е партия", каза Фидосова.

Замразени.

„24 Часа"
:

Замразиха промените в закона за горите

Министър Мирослав Найденов обсъжда с депутати от мнозинството ветото върху закона за горите.Президентското вето, наложено върху закона за горите след ескалиралите протести срещу залегналите в него промени, бе подкрепено от парламента. Един депутат от мнозинството и четирима от независимите гласуваха "за" поправките, а 84-ма се въздържаха. Така измененията бяха замразени за неопределено време.
Земеделският министър Мирослав Найденов, който бе изпратен лично от премиера Бойко Борисов на дискусията по ветото, обяви, че законът ще бъде променен само при консенсус с екоорганизациите. Измененията били внесени не заради лобистки интереси, а за да се регулират по-добре отношенията в сектора след приемането на новия закон за горите от 2011 г. и след дефицита на дърва през зимата.

Задържан.

„Труд":

Хамстера прибран за търговия с красавици

Антон Петров-Хамстера, заподозрян за участие в групата за отвличания "Наглите" и подсъдим по делото "Октопод", бе задържан като бос на банда, склонявала манекенки да проституират. Като негов съучастник зад решетките попадна и 29-годишния Мирослав Йончев, носител на титлата "Мистър България" за 2003 г. и световен шампион по фитнес.
Агенти на ГДБОП и магистрати от Националната следствена служба (НСлС) започнали разследването на организираната престъпна група за скъпоплатена любов и трафик на момичета още през 2010 г. Затова и до вчера случаят се наблюдаваше от Софийската градска прокуратура, а не от спецпрокуратурата, която действа от януари т.г.

Обвинение.

„Новинар":

Инкасо милионерът се сдоби с обвинение

Пловдивската прокуратура повдигна обвинение срещу инкасо крадеца Георги Енев. Той е обвинен за това, че на 22 юни в Пловдив като охранител инкасо във фирма "Г4С Секюрити Сървисиз България" АД-София е присвоил чужди пари.
Сумата от 1 470 000 лева е собственост на Райфайзен банк, Юробанк и Прокредит банк. Заради това, че Енев като длъжностно лице е трябвало да пази парите, а вместо това той ги е откраднал, престъплението му се окачествява като особено тежко.

Протести.

„Дума":

Тръгват протести срещу скъпия ток


ВМРО и "Атака" заплашиха с протести, ако цената на тока скочи от 1 юли. Ден преди Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) да реши с колко да се увеличи електричеството, двете партии внесоха становище в регулатора. В него те посочват, че няма основание за скок на тока, тъй като електроразпределителните дружества не предлагат качествена услуга и не инвестират в системата.
Двете партии видяха в увеличението на тока източване на средства от страната ни и поради това заплашиха с протести. Парите се изнасят от ЕРП-та в чужбина и после се чудим защо са ниски доходите на хората, каза зам.-председателят на ВМРО Ангел Джамбазки. Според него дружествата не плащат дивидент, твърдят, че правят инвестиции, а всъщност реализират само аварийни ремонти. Освен това са съкратени драстично аварийните екипи и са оставени минимален брой, колкото да съществува електропреносната мрежа.