Добрич посреща млади балетни изпълнители

Добрич посреща млади балетни изпълнители
Община Добрич отново ще бъде домакин на Националната среща на млади балетни изпълнители „Анастас Петров”, реализирана за първи път през 1982 година. XV-ото издание на националната среща ще се проведе от 30 юни до 1 юли в залата на драматичния театър в Добрич – родния град на първоучителя на балета Анастас Петров, наричан патриарх на българското балетно изкуство.

В срещата ще участват 31 състезатели, от които 7 в старша и 24 в младша възраст от Националното училище за танцово изкуство в София, Националното училище по изкуствата „Проф. Веселин Стоянов” - Русе, Софийската опера, Националния музикален театър „Стефан Македонски” и Нов български университет. Изпълнителите ще бъдат оценявани от жури с председател Ясен Вълчанов /Премиер Солист на Национална опера и балет, носител на Голямата награда на “Анастас Петров“ през 1982 г./ и изтъкнатите дейци в балетното изкуство: Веса Тонева, Диана Райнова, Лиляна Драгулева и Любомир Кацаров.


Срещата дава възможност на младите хора, посветили се на балета да разкриват своите успехи и талант в едно благородно съревнование. По същество тя е национален балетен конкурс, който има за задача да подпомогне и стимулира творческото и изпълнителското развитие на младите балетисти като отчита постиженията им в класическия и съвременния танц и тенденциите на тяхното развитие. Конкурсът се провежда в два състезателни тура: І-ви тур – Класическа хореография;  ІІ тур – Класическа и съвременна хореография.

 

Първият тур ще очакват зрители на  30 юни. Вторият тур ще се проведе на следващата сутрин, а вечерта е запазена за закриване на срещата, обявяване на наградите и гала-концерт на лауреатите и финалистите. Наградният фонд изцяло е осигурен от Община град Добрич. Голямата награда „Анастас Петров” представлява парична награда и диплом. Освен това ще бъдат връчени специална награда за артистичност от Фонд „Нина Кираджиева”.

 

Танцьорите, получили голямата награда „Анастас Петров”, І-ва, ІІ-ра и ІІІ-та награда в група „Б” – младша възраст ще получат едногодишна стипендия от Министерството на културата. По традиция по време на срещата Регионалният исторически музей в нашия град ще представи експозиция, посветена на първооснователя на професионалния български балет – Анастас Петров. Тя ще бъде уредена в централното фоайе на Театрално-продуцентския център „Йордан Йовков”.

 

ballet_2303_600 


Коментирай

Споделете в социалните мрежи:

Google+