Добрич посреща млади балетни изпълнители

Община Добрич отново ще бъде домакин на Националната среща на млади балетни изпълнители „Анастас Петров”, реализирана за първи път през 1982 година. XV-ото издание на националната среща ще се проведе от 30 юни до 1 юли в залата на драматичния театър в Добрич – родния град на първоучителя на балета Анастас Петров, наричан патриарх на българското балетно изкуство.

Добрич посреща млади балетни изпълнители

В срещата ще участват 31 състезатели, от които 7 в старша и 24 в младша възраст от Националното училище за танцово изкуство в София, Националното училище по изкуствата „Проф. Веселин Стоянов” - Русе, Софийската опера, Националния музикален театър „Стефан Македонски” и Нов български университет. Изпълнителите ще бъдат оценявани от жури с председател Ясен Вълчанов /Премиер Солист на Национална опера и балет, носител на Голямата награда на “Анастас Петров“ през 1982 г./ и изтъкнатите дейци в балетното изкуство: Веса Тонева, Диана Райнова, Лиляна Драгулева и Любомир Кацаров.



Срещата дава възможност на младите хора, посветили се на балета да разкриват своите успехи и талант в едно благородно съревнование. По същество тя е национален балетен конкурс, който има за задача да подпомогне и стимулира творческото и изпълнителското развитие на младите балетисти като отчита постиженията им в класическия и съвременния танц и тенденциите на тяхното развитие. Конкурсът се провежда в два състезателни тура: І-ви тур – Класическа хореография;  ІІ тур – Класическа и съвременна хореография.

 

Първият тур ще очакват зрители на  30 юни. Вторият тур ще се проведе на следващата сутрин, а вечерта е запазена за закриване на срещата, обявяване на наградите и гала-концерт на лауреатите и финалистите. Наградният фонд изцяло е осигурен от Община град Добрич. Голямата награда „Анастас Петров” представлява парична награда и диплом. Освен това ще бъдат връчени специална награда за артистичност от Фонд „Нина Кираджиева”.

 

Танцьорите, получили голямата награда „Анастас Петров”, І-ва, ІІ-ра и ІІІ-та награда в група „Б” – младша възраст ще получат едногодишна стипендия от Министерството на културата. По традиция по време на срещата Регионалният исторически музей в нашия град ще представи експозиция, посветена на първооснователя на професионалния български балет – Анастас Петров. Тя ще бъде уредена в централното фоайе на Театрално-продуцентския център „Йордан Йовков”.

 

ballet_2303_600