Турчин чака екстрадиция във Варненския затвор

Окръжен съд – Добрич, взе мярка за неотклонение задържане под страж на турския гражданин Гюлтекин С. до приключване на производството по екстрадицията му. По разпореждане на съда той ще бъде приведен днес в Затвора Варна.

Турчин чака екстрадиция във Варненския затвор

43-годишният Гюлтекин е задържан от 16-ти май от ОД на МВР, а на 18-ти юни Окръжен съд, му наложи временна мярка за неотклонение 40 дни, колкото е максималният срок по Европейската конвенция за екстрадицията.




Той има статут на постоянно пребиваващ в Република България и живее в Добрич.


Гюлтекин е издирван от Интерпол – Анкара, за изтърпяване на наказание 11 години 2 месеца и 27 дни. Присъдата му е за предумишлено убийство, извършено 22-ри април 1994 г. в съучастие с други лица. Те са отвлекли мъж с автомобил, завели  го до разрушена сграда, където един от съучастниците е застрелял жертвата в главата.


Пресцентърът на Окръжен съд припомня, че при вземане на временната мярка за арест, Гюлтекин обясни, че бил осъден за военно престъпление и амнистиран със закон от 1999 г. Той нямал намерение да избяга от турските власти, но от 2001 г. има семейство и работи в Добрич. Тогава съдът установи, че Гюлтекин е търсен по присъда на съда в Диарбекир с наказание 30 години затвор, за изтърпяване на 11 години 2 месеца и 27 дни лишаване от свобода. Извършеното е престъпление и по българския Наказателен кодекс.

 

Гюлтекин има средно образование, семеен е, работи, осъждан е в Република Турция.