Приключва проверката на машините, които се включват в жътвата

Щабът за жътвената кампания е сформиран, пред приключване е проверката на техническата изправност на селскостопанските машини, които се проверяват едновременно от Пожарната и от Техническата инспекция на Министерството на земеделието и храните. Това съобщи комисар Димчо Симеонов - началник на Областно управление "Пожарна безопасност и защита на населението" /ПБЗН/.

Приключва проверката на машините, които се включват в жътвата

70% от машините са по-нови и надеждни и по линия на пожарната безопасност са в изправност. Очаква се в жътвата на пшеницата да се включат около 800 зърнокомбайна. И тази година, преминалите технически преглед се обозначават със специални стикери. През миналата кампания за прибиране на зърното са се подпалили 3 комбайна и 2 трактора.



 

Общо 47 излизания са имали огнеборците само в полето, като толкова много инциденти не са се случвали от 30 години насам, коментира Симеонов. Били са унищожени 383 дка с пшеница. Всеки стопанин на над 2000 дка с посеви е длъжен да има противопожарни съоръжения, като например трактор с поне 2 тона вода и пожарогасител. Освен това, трябва да подават актуална информация кога и къде жъне комбайн. По-проблемни са стопаните на по-малки парцели.

 

Опасност създават и ромите, които събират царевица, след жътвата й. Оказва се, че те масово палят блоковете с шума, за да отсеят по-лесно кочаните. След такива баберки са изгорели 920 дка с царевица миналата година. 

 

Опалването на стърнищата отново е категорично забранено. Миналата година са санкционирани 42-ма арендатори и председатели на земеделски кооперации за това нарушение.

 

Притеснение буди нова наредба, според която не е задължително разораването на противопожарни ивици край пътищата. Комисар Димчо Симеонов е убеден, че такива трябва да има и под далекопроводите, защото от искри м.г. в шабленско и каварненско са възникнали три пожара.