Зажънаха пшеницата в Шабла

С традиционен народен ритуал бе открита жътвата на пшеница в община Шабла

Зажънаха пшеницата в Шабла

Тази година организатор на събитието беше ЗК „Янтар”, село Пролез със съдействието на общинската администрация в Шабла и участието на НЧ „Зора 1894” в града, съобщават от пресслужбата в морския град.
 
По традиция, преди първият комбайн да влезе в пшеничната нива, пред иконата на Света Богородица, водосвет за благословение на жътвата отслужи отец Павел Максимов.
 
Докато пееха типичните добруджански жетварски песни, жени от групите за автентични песни от Горун и Шабла и самодейците от танцов състав „Българка”, със сърпове в ръце ожънаха първите житни класове пшеница.
 
В ритуала взеха участие още стопанинът на нивата и председател на кооперацията, Красимир Димитров, кметският наместник на Селото, Стоянка Тодорова и заместник-кметовете, Мариян Жечев и Георги Тодоров, които бяха сред гостите на празника.
 
За да е на берекет годината, домакинът Красимир Димитров постави пара върху първия събран сноп и ливна менче с вода, за да е лека и спорна работата им.


 

6abla_jatva1_600
 
Той приветства с ”Добре дошли” присъстващите и с думи на благодарност се обърна първо към своите служители, обработващите нивите.
 
„Вие сте млад и единен екип. Днес събирате плодовете от целогодишния си труд-от посяването на семената, до прибирането на реколтата. Желая Ви здраве, безаварийна жътва и не забравяйте, че отговорността е във Вашите ръце.” - каза Председателят на Кооперацията.
 
Пожела на своите колеги-гости хубаво време, високи добиви и добра пазарна цена на реализираната продукция.
 
И не последно място благодари на общинското ръководство за подкрепата и съдействието, което винаги са им оказвали.

 

6abla_jatva_600

 

6abla_jatva2_600